Výstraha před nárůstem teplot na 30 až 33 stupňů platí od dnešního poledne až do odvolání pro většinu Jihomoravského kraje a jihozápadní část Zlínského kraje. „Na naše území proudí velmi teplý vzduch od jihu,“ uvedli pracovníci ČHMÚ. „I na ostatním území mohou teploty ojediněle o trochu převýšit 31 stupňů Celsia, jejich výskyt však bude spíše lokální a izolovaný,“ doplnili. Lidé by podle ústavu měli kvůli vedru omezit odpoledne tělesnou zátěž, dodržovat pitný režim a nenechávat děti či zvířata na přímém slunci, zvlášť třeba v zaparkovaných autech.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Vysoké teploty vydrží zřejmě až do konce týdne. Podle týdenní předpovědi ČHMÚ může být ve čtvrtek a pátek až 33 stupňů a o víkendu až 32 stupňů.

Už dnes se mohou podle předpovědi také ojediněle vyskytnout bouřky. Zvláště silné bouře očekávají meteorologové ve čtvrtek na většině území Čech. Výstraha platí od čtvrtečního poledne do 21:00 pro celý Jihočeský, Liberecký a Královéhradecký kraj a Prahu, většinu Středočeského a Pardubického kraje a Vysočiny i východní cíp Ústeckého kraje. „Bouřky budou provázeny především přívalovými srážkami s krátkodobými úhrny ojediněle kolem 40 milimetrů (40 litrů na metr čtvereční, pozn. red.). Mohou se vyskytnout výjimečně také nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu, pozn. red.) nebo kroupy,“ oznámili meteorologové.

O víkendu se pak ochladí, v sobotu by mělo být převážně oblačno s bouřkami. Nejnižší noční teploty 20 až 16 °C. Nejvyšší denní teploty 28 až 32 °C. V neděli oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty 19 až 15 °C, nejvyšší denní teploty 25 až 29 °C.

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
46 fotografií