• V jihozápadní polovině Čech hrozí dnes odpoledne ojediněle silné bouřky, napršet by v nich mohlo až 30 milimetrů a padat mohou i menší kroupy.
  • Na dnešek a středu meteorologové dál varují před vysokými teplotami na většině území České republiky. V platnosti také zůstává výstraha před možností vzniku a šíření požárů platná do odvolání pro celé území České republiky.
  • Podle ČHMÚ dnes padaly rekordy na většině stanic, které měří alespoň 30 let, a to na 85 %. Na 33 z těchto stanic byl překonán rekord pro celý měsíc září, tj. nikdy za celé září od začátku měření nebylo na dané stanici tak teplo, jako dneska. 
  • Bouřky budou velmi lokální, silné nárazy větru by podle ČHMÚ měly být výjimečné.
  • Odpoledne začaly bouřky řádit v horských oblastech - na Šumavě, Doupovských horách a Jeseníkách. Ačkoliv mají bouřky krátkou životnost, mohou produkovat i několikacentimetrové kroupy. 

„Nejvyšší teploty 29 až 33 °C, na jižní Moravě až 35 °C. Slabý jihovýchodní nebo proměnlivý vítr do 4 m/s, v centrální části území vítr mírný 3 až 6 m/s,“ uvádí meteorologové na svých internetových stránkách.

S vysokou teplotou můžeme očekávat také zvětšenou oblačnost, přeháňky a bouřky. Zejména na západě a jihozápadě. Kvůli velkým vedrům je v platnosti výstraha, a to až do pátku.

Sledujte pohyb bouřek na radaru Blesku

„Nově vydaná výstraha přidává na dnešní odpoledne a večer (3. září) varování před silnými bouřkami, které se mohou ojediněle vyskytnout v jihozápadní polovině Čech, a upravuje územní a časovou platnost výstrahy před vysokými teplotami. Výstraha před nebezpečím vzniku a šíření požárů zůstává beze změny,“ uvedli meteorologové na Facebooku.

„Dnes (3. září) a zítra (4. září) odpoledne budou teploty na většině našeho území překračovat 31 °C. Na západě a jihozápadě Čech dnes bude chladněji,“ podotkli.

„Dnes odpoledne a večer se mohou především na horách vytvářet ojedinělé bouřky, které mohou být v jihozápadní polovině Čech i silné. Bouřky budou velmi lokální a doprovázet je budou zejména srážkové úhrny kolem 30 mm, v opakovaných bouřkách i více, a kroupy do 2 cm. Silné nárazy větru by měly být výjimečné,“ varovali meteorologové.

Na sociálních sítích pár lidí sdílelo videa deště či lehkých bouřek kolem třetí odpoledne, například ve Vimperku. Kroupy pak padaly například na Českokrumlovsku. 

 Až 34 °C očekávají experti také ve středu, především na jižní Moravě. Na zbytku území se očekává 28 až 32 °C. Ojediněle by se měly objevit přeháňky a bouřky. Nic se na tom nezmění ani ve čtvrtek a v pátek, kdy se teploty stále budou držet okolo 31 °C. 

Video
Video se připravuje ...

Bouřky se prohnaly Českem: Záplavy ve Zlínském kraji. Evakuace i nebezpečné laguny HZS Zlínského kraje

Fotogalerie
32 fotografií