Sníh napadl například na Blatenském vrchu, Plechém nebo Boubíně. „Jednalo se opravdu pouze o poprašek, který vydržel asi hodinku. Podobná situace se bude opakovat i v následujících dnech,“ řekla Houbová.

Na jihu Čech od rána po většinu dne prší. Ve vyšších polohách se však srážky mohou změnit ve sníh. Jedná se o nadmořské výšky v oblasti nad 1 300 a někde až 1 400 metrů nad mořem.

Video
Video se připravuje ...

Na Šumavě se objevil první sníh. 

Ráno dnes také lehce sněžilo na německých vrcholkách Šumavy, a to Velkém Javoru a Luzném. Velký Javor je s nadmořskou výškou 1 456 metrů nejvyšší horou Šumavy. Sníh dnes napadl také na nejvyšší české hoře Sněžce v Krkonoších.

Ležící zářijový sníh je na horách v Česku pozorován zhruba jednou za tři roky. Naposledy tomu tak bylo v září 2022, uvedli meteorologové na facebooku.

Video
Video se připravuje ...

Blesk: Víte, že... Povodně! Co má obsahovat evakuační zavazadlo? Bára Holá/Blesk

23:52
17. 9. 2024

Tady je stručný souhrn toho nejdůležitějšího, co přinesl dnešní den:

  • Povodňová situace v Česku se zvolna uklidňuje. Extrémní nebezpečí už nikde nehrozí.
  • Nejhorší situace je na jihu Čech, kde začal přetékat rybník Rožmberk. Voda se zatím volně rozlévá do krajiny.
  • O případné evakuaci Veselí nad Lužnicí, které voda z rybníka ohrožuje, rozhodne město ve středu.
  • Podle moravskoslezského hejtmana Josefa Bělici (ANO) by mohly jít do desítek miliard korun. O miliardových škodách mluví i opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO).
  • Uklidňuje se situace v Ostravě, začíná se pracovat na likvidaci následků. Město rozmisťuje velkoobjemové kontejnery, sběrné dvory navýší svou kapacitu a prodlouží otevírací dobu. Ostrava je ale stále bez tepla a teplé vody.
  • V Moravskoslezském a Olomouckém kraji zůstává neprůjezdných pět úseků silnic první třídy a dálnice vedoucí přes Ostravu na hranici s Polskem. Ve Zlínském kraji jsou po povodních všechny silnice opět sjízdné.
  • Asi měsíc bez elektřiny a funkčního vodovodu bude podle odhadů obec Široká Niva na Bruntálsku. Voda tam strhla několik domů, další jsou poškozené. Zničené jsou téměř všechny mosty.
  • Bez vody a elektřiny zůstává obec Karlovice na Bruntálsku, kde v neděli voda strhla několik domů a mostů. Do Karlovic dorazili první dobrovolníci připravení pomáhat.
  • V Kroměříži zůstanou ve středu uzavřené dvě základní školy, ostatní se otevřou. Na Jesenicku, kde byly školní budovy vytopené, se školáci do lavic hned tak nevrátí. Problémy budou podle starostů s umístěním volebních místností.
  • V zaplavených oblastech se také připravuje očkování proti žloutence typu A, bude zdarma a dobrovolné.
  • Česká asociace pojišťoven dnes uvedla, že pojištěné škody po záplavách dosáhnou podle prvních odhadů 17 miliard Kč. Přibližně polovinu těchto škod mají domácnosti a druhou část podniky.
  • Předpověď počasí na další dny je v České republice dobrá. Pršet má už pouze výjimečně.
23:47
17. 9. 2024

Policie při záplavách zaznamenala tři případy rabování a 17 přestupků proti krizovému zákonu, řekl Rakušan. Potvrdil tři oběti a sedm pohřešovaných.

23:38
17. 9. 2024

Logistiku voleb chce ministerstvo vnitra co nejvíce upravit pro hlasování v místech po povodních. Přenosná urna bude jezdit autem, řekl Rakušan.

Kompletní online

Fotogalerie
40 fotografií