„Denní úhrn srážek 386 milimetrů lze považovat za nový nejvyšší naměřený denní úhrn na našem území,“ sdělili meteorologové. Údaj zachytila stanice Loučná nad Desnou, Švýcárna, která se nachází v pohoří Jeseníky v nadmořské výšce 1306 metrů. „Data do národní databáze přebíráme vždy po skončení měsíce, proto jsme tento rekord objevili až teď,“ doplnili pracovníci ústavu. Nejvyšším objemem srážek za jeden den bylo v Česku doposud 345,1 milimetru naměřených 29. července 1897 na stanici Bedřichov, Nová Louka na Jablonecku.

Srážky byly letos v sobotu 14. září podle ČHMÚ opravdu extrémní. Jen v Jeseníkách naměřili meteorologové kromě zmíněné stanice hned na několika místech za den kolem 300 milimetrů srážek. V Adolfovicích to bylo 337 milimetrů, v Lázních Lipová na jedné stanici 305 milimetrů a na další 284 milimetrů a v Heřmanovicích 283 milimetrů.

Právě Olomoucký kraj a také Moravskoslezský kraj patřily k regionům nejvíce zasaženým letošními povodněmi. S následky záplav se města a obce stále potýkají. Například obyvatelům Jeseníku začala až dnes téct z kohoutků opět pitná voda a část města je stále bez plynu. V Ostravě je nefunkční Ústřední čistírna odpadních vod v Přívoze a třeba v Holčovicích na Bruntálsku se po povodních objevují sesuvy půdy.

Video
Video se připravuje ...

Starosta Krnova: Únava i odhodlání. Chybí ruce, nohy i teplo. Kdo slíbil pomoc? Bára Holá

Fotogalerie
62 fotografií