Varování před silným větrem platí od dnešních 20:00 do středečních 04:00 pro Jesenicko, Bruntálsko, Krnovsko a Opavsko. V oblasti severně od Jeseníků očekávají meteorologové vítr s nárazy o rychlosti až 70 kilometrů za hodinu. Přímo v Jeseníkách mohou mít poryvy rychlost ještě o 40 kilometrů v hodině vyšší.

Vítr může lámat větve i působit menší škody na budovách, upozorňuje ČHMÚ. Lidé by proto měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení. Meteorologové rovněž doporučují zajistit okna, dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty.

Ve hře hurikán Kirk

V Česku se v následujících dnech oteplí. Rtuti teploměrů se budou pohybovat okolo 20 stupňů Celsia. Může za to hurikán Kirk, který se řítí k Evropě. Kromě oteplení přinese do Česka ještě přechodně silnější vítr, avšak jinak u nás počasí výrazněji neovlivní, říká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Lidé v západní Evropě oproti tomu hurikán pocítí.

„Nad Atlantikem dosahoval Kirk v pátek 4. stupně Saffir-Simpsonovy stupnice (rychlosti větru přes 210 km/h), během víkendu už slábnul. Při postupu k Evropě bude dále slábnout a přetvářet se v mimotropickou cyklónu, tj. hlubokou tlakovou níži,“ vysvětluje ČHMÚ.

Sledujte počasí na radaru Blesku

K pobřeží západní Evropy podle něj Kirk dorazí ve středu, přinese rychlost větru přes 100 km/h. „Během středy a čtvrtka bude postupovat k severovýchodu nad Skandinávii. Nejvýrazněji zasáhne sever Španělska a Francii, částečně ovlivní i jih Britských ostrovů, země Beneluxu a Německo,“ popisují meteorologové s tím, že na pobřeží daných států se můžou objevit vysoké vlny.

Počasí v Česku hurikán – respektive tou dobou už exhurikán - ovlivní tím, že k nám začne proudit teplejší vzduch, díky kterému teploty ve středu a ve čtvrtek vyšplhají k 20 stupňům Celsia. V závěru týdne ale začne do střední Evropy proudit studený vzduch ze severozápadu, takže se opět ochladí.

„Čeká nás přechodně silnější vítr, ve středu se mohou nárazy větru přes 50 km/h objevit na východě území, ve čtvrtek přechodně zesílí jihozápadní vítr i jinde a v nárazech se bude rychlost pohybovat mezi 50 až 70 km/h. Středa bude deštivá a i v dalších dnech se srážky místy objeví, denní úhrny ale nepřekročí 15 mm,“ avizuje ČHMÚ, co dalšího Kirk do Česka přinese.

Jak bude v Česku

Úterý: Zataženo, na horách přechodně polojasno. Večer na západě místy déšť. Noční teploty 11 až 7 stupňů Celsia, denní 13 až 17 stupňů Celsia. Na Šumavě až 20 stupňů Celsia.

Středa: Zataženo, od západu občasný déšť. Postupem dne polojasno. Noční teploty 15 až 11 stupňů Celsia, denní 16 až 20 stupňů Celsia.

Čtvrtek: Oblačno až polojasno. Místy déšť či přeháňky. Noční teploty mezi 13 a 9 stupni Celsia, denní 17 až 21 stupňů Celsia. Na severu a západě Čech okolo 15 stupňů Celsia.

Pátek: Oblačno, odpoledne a večer polojasno až jasno. Přes den místy přeháňky či déšť. Noční teploty 11 až 7 stupňů Celsia, denní 13 až 17 stupňů Celsia.

Video
Video se připravuje ...

Extrémní lijáky v Česku: Valící se voda v Labi Špindlerovým Mlýnem Facebook - Hasiči města Špindlerův mlýn

Fotogalerie
32 fotografií