Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Česko ničila Sabine: Dva mrtví, děti v nemocnici, hromadná otrava a vesnice zkázy

Aktualizováno -
11. února 2020
23:00
Autor: ČTK, simao, blv, trm, for, kal - 
9. února 2020
13:40

Orkán Sabine udeřil v pondělí plnou silou na Česko. Silný vítr lámal stromy a omezil dopravu, bez elektřiny byly statisíce lidí, kalamitní stav v úterý odpoledne platil ale už jen na jihu Čech. V pražských Klánovicích spadl strom na děti (14 a 15), obě skončily v nemocnici. Na Karlovarsku došlo ke smrtelné dopravní nehodě kvůli počasí. Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku pak zemřela řidička (†45) osobního auta. Šest lidí se v pondělí večer v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku otrávilo oxidem uhelnatým, když řešilo výpadek proudu. Dění kolem orkánu Sabina, kterému Britové říkají Ciara, sledovaly Blesk Zprávy online.

  • Vítr zesílil během noci, nad ránem už měl sílu orkánu, na Sněžce naměřili v nárazech rychlost 198 km/h. Situace se uklidnila večer a v noci na úterý.
  • Kalamitní stav platil v pondělí v 10 ze 14 krajů, v úterý odpoledne už jen jihu Čech. Vichr tvrdě zasáhl obec Rohozná na Jihlavsku, kde poškodil zhruba 50 nemovitostí.
  • Ve Velké Británií se bouře, kterou tam nazývají Ciara, vyřádila. Způsobila lokální záplavy, na půl milionu odběratelů bylo bez elektřiny, voda natekla do domů i aut, řadu řidičů uvěznila. V Německu bouři nazvali pro změnu Sabine - a také zde omezila i leteckou a také pozemní dopravu, hlavně vlaky.
  • V Praze spadl na dvě děti strom, skončily v nemocnici. K dvěma umrtím došlo na Sokolovsku a Olomoucku. V Přibyslavi se po výpadku proudu otrávilo šest lidí.

Jak postupují srážky? Sledujte radar Blesku.

Orkán Sabine
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
10:20
11. 2. 2020

Nejpostiženějším obecním majetkem je hasičská zbrojnice, která má poničenou střechu, a sklad, který bude nutné podle statika zbourat. „Pokud budeme mít lidi, půjde objekt pryč, ale předpokládám, že to bude až zítra (ve středu),“ řekla starostka Šteflová.

Střecha na hasičské zbrojnici je stará dva roky. Podobně jsou na tom i dva nejpostiženější rodinné domy. Jedna ze střech je stará dva roky, druhou dokončili na podzim minulého roku. „Jedni mají malé děti, šly k rodičům. Druzí majitelé nechtěli z baráku jít, takže těm jsme to zajistili a byli přes noc tam,“ řekla starostka.

V Rohozné na Jihlavsku vzal silný vítr řadě domů střechu, bez ní skončila i hasičská zbrojnice. V Rohozné na Jihlavsku vzal silný vítr řadě domů střechu, bez ní skončila i hasičská zbrojnice. V Rohozné na Jihlavsku vzal silný vítr řadě domů střechu, bez ní skončila i hasičská zbrojnice.
10:15
11. 2. 2020

Rohozná na Jihlavsku, kde žije přes 400 obyvatel, začíná sčítat škody způsobené pondělním silným větrem. Poškozené střechy má asi 50 nemovitostí včetně rodinných domů, hospodářských budov nebo hasičské zbrojnice. Nejpoškozenější dům měl střechu takřka novou. Na opravách pracují klempíři, někteří se obci nabídli už v pondělí. Řekla to starostka obce Štěpánka Šteflová.

„Budu chodit s paní místostarostkou po všech, kteří mají postižené objekty, a budeme zjišťovat, jakou pomoc od nás potřebují,“ řekla Šteflová. S odklízením následků poryvu větru, který dva sousední domy zcela připravil o střechu a další střechy poničil, pomáhají dobrovolní hasiči. Podle starostky nabídly pomoc i okolní obce.

Hasiči zasahovali 10. února 2020 v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů. Hasiči zasahovali 10. února 2020 v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů. Hasiči zasahovali 10. února 2020 v Rohozné na Jihlavsku, kde silný vítr způsobil rozsáhlé škody na střechách několika domů.
10:10
11. 2. 2020

Jak to vypadá s řáděním a následky orkánu Sabine aktuálně? Podívejme se na shrnutí novinek:

  • Vichr už tak silný jako v pondělí, stále ale působí problémy v dopravě a dodávkách elektřiny. Komplikace se týkají zejména jižních a středních Čech. Bez proudu bylo ráno 56 000 domácností v Česku a vlaky nejezdily asi na dvacítce lokálních tratí. Foukat má do večera a ve středu, kdy bude o něco slabší.
  • Nejvíce poruch v dodávkách elektřiny evidují společnosti ČEZ a E.ON v jižních a středních Čechách a v Královéhradeckém kraji. ČEZ měl ráno v 6:00 bez dodávek 37 000 domácností, z toho ve Středočeském a Královéhradeckém kraji měl po 10 000 místech. Dalším tisícovkám domácností zbývalo obnovit dodávky v Libereckém, Pardubickém a Plzeňském kraji. Ve dvě hodiny ráno přitom ČEZ evidoval 18 000 domácností bez proudu, k ránu ale začalo opět silně foukat a přibyly další poruchy.
  • Distributor E.ON měl po ránu 19 000 poruch, polovina připadla na Táborsko, Jindřichohradecko a Českokrumlovsko. Na jihu Moravy nemělo elektřinu 4500 domácností a nové poruchy přibyly na Kroměřížsku ve Zlínském kraji. Kalamitní stav vyhlášený společnostmi ČEZ a E.ON v pondělí nadále platí v celém Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině a v částech Plzeňského, Libereckého, Středočeského a Královéhradeckého kraje. 
  • S následky větru se potýká i železniční doprava. Ráno byl provoz přerušen na dvou desítkách tratí, zejména lokálních na jihu Čech a v okolí Sázavy. Vlaky nejezdí třeba mezi Klatovy a Plzní, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi nebo Jindřichovým Hradcem a Počátky. V pondělí byl přerušen provoz na 132 tratích, Správa železnic uvedla, že po pondělním vichru obnovila provoz na drtivé většině tratí.
  • Spadlé stromy dělají potíže i na silnicích. Dálnici D3 u Soběslavi na Táborsku zhruba na hodinu zavřel spadlý strom, do kterého narazila dvě auta. Kvůli popadaným stromům je uzavřená třeba i silnice v Libici nad Sázavou nebo mezi Chotěboří a obcí Dolní Sokolovec na Vysočině.
  • Letiště Praha eviduje kvůli silnému větru jen jeden zrušený zpáteční let do Amsterodamu. V pondělí bylo zrušeno deset letů, řekla mluvčí Kateřina Pavlíková. Kvůli větru nejezdí v Česku ani lanovky, dnes jsou mimo provoz opět oba úseky kabinové lanovky na Sněžku či některé lanovky ve skiareálu Špindlerův Mlýn. Lanovka na Sněžku jezdí do rychlosti větru 60 kilometrů v hodině.
  • Podle dat polské horské služby dosahoval ráno vítr na Sněžce rychlosti 112 kilometrů v hodině, v pondělí odpoledne to bylo až 198 kilometrů v hodině.
9:55
11. 2. 2020

V Jihočeském kraji zůstává kvůli silnému větru bez elektřiny stále 9500 domácností. Poruchy nejčastěji způsobily stromy, které spadly na vedení. Distribuční společnost E.ON proto vyslala od rána do terénu maximální množství pracovníků. Řekla to mluvčí společnosti Božena Herodesová. Pro Jihočeský kraj dál platí kalamitní stav, který E.ON vyhlásil v pondělí.

Momentálně je nejvíce domácností bez elektřiny na Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku. Herodesová uvedla, že E.ON eviduje v Jihočeském kraji, na Vysočině a v Jihomoravském kraji 58 poruch na vedení vysokého napětí.

Kvůli popadaným stromům nejezdí stále vlaky z Českých Budějovic do Českých Velenic, mezi Kájovem a Černým Křížem nebo mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou. „Na odstranění překážek pracujeme,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

9:40
11. 2. 2020

Kvůli silnému větru byly ráno ve Zlínském kraji stovky domácností bez dodávek elektrického proudu. Podle energetiků přetrvávají problémy na Vsetínsku, Uherskohradišťsku a Kroměřížsku. Je jich však výrazně méně než v pondělí odpoledne, kdy byly v regionu bez elektřiny tisíce odběratelů.

„Bez elektřiny je nyní zhruba 500 domácností z okolí Strání na Uherskohradišťsku a Bezměrova na Kroměřížsku. Na odstranění poruch se pracuje,“ řekla ČTK dnes před 09:00 zástupkyně společnosti E.ON Božena Herodesová.

Dvě poruchy na vedení vysokého napětí evidovala dnes ráno v regionu společnost ČEZ. „Bez proudu je ve Zlínském kraji zhruba 1300 našich odběratelů, především z okolí Velkých Karlovic na Vsetínsku,“ uvedl po 9:00 mluvčí firmy Vladislav Sobol.

09:15
11. 2. 2020
!

Hasiči měli v pondělí kvůli silnému větru 5018 výjezdů, což je třicetinásobek dlouhodobého denního průměru. Dnes do 7:00 vyjížděli k 223 událostem.

Kalamita po orkánu Sabine na jihu Moravy.
8:55
11. 2. 2020

Kvůli silnému větru je dnes ráno přerušen provoz na dvou desítkách tratí, jde zejména o lokální tratě na jihu Čech a v okolí Sázavy. Vlaky nejezdí třeba mezi Klatovy a Plzní, Českými Budějovicemi a Českými Velenicemi nebo Jindřichovým Hradcem a Počátky. Vyplývá to z údajů Správy železnic a Českých drah k 08:00. V pondělí, kdy silný vítr zasáhl Česko, byl přerušen provoz na 132 tratích. Na řadě míst popadaly stromy na koleje.

8:43
11. 2. 2020

Na jižní Moravě zůstává bez proudu 4500 domácností. „Řešíme poruchy na Znojemsku, Břeclavsku, Hodonínsku a ve městech Jevišovice a Lednice. Naši montéři od 7 hodin ráno znovu pracují v terénu," uvedla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

Situace se postupně uklidňuje, vítr v kraji přes noc už nenapáchal nové škody, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Kalamita po orkánu Sabine na jihu Moravy. Kalamita po orkánu Sabine na jihu Moravy. Kalamita po orkánu Sabine na jihu Moravy.
8:30
11. 2. 2020

Kvůli silnému větru vyjížděli pražští hasiči v noci k osmi případům. Kvůli nepřízni počasí nejezdí od pondělního rána přívoz mezi Císařským ostrovem a Trojou. Problémy působí vítr také v autobusové a železniční dopravě v okolí Prahy.

„Během noci jsme zasahovali u dalších osmi případů v souvislosti se silným větrem,“ uvedl na twitteru mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Podobně jako v pondělí přes den i v noci na dnešek hasiči odstraňovali popadané větve, vyvrácené stromy a upevňovali uvolněné plechy na střechách. Celkem hasiči v souvislosti s vichřicí Sabine vyjížděli už k 305 případům.

‼️Během noci jsme zasahovali u dalších osmi případů v souvislosti se silným větrem. V tuto chvíli evidujeme 305 případů.

8:23
11. 2. 2020

Karlovarský kraj se po pondělní vichřici vrací zvolna do běžného stavu. Hasiči ještě od rána vyjížděli asi k dvacítce událostí, nejčastěji k padlým stromům. Energetici už také odvolali večer kalamitní stav. Zastavený provoz je ještě na trati Františkovy Lázně - Hazlov.

Hasiči v pondělí zasahovali u 238 událostí. „Hodně z nich ale bylo sloučených, to znamená, že při jednom výjezdu zasahovali na více místech. Celkem tak šlo asi o tři stovky míst,“ řekl dnes ráno ČTK mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

8:15
11. 2. 2020

Dálnice D3 je již průjezdná. 

7:49
11. 2. 2020

Kalamitní stav, který na jihu Moravy vyhlásili energetici v pondělí večer, potrvá nejméně do dnešního poledne. Bez proudu bylo dnes ráno 4500 domácností, řekla mluvčí společnosti E.ON Božena Herodesová.

„Řešíme poruchy na Znojemsku, Břeclavsku, Hodonínsku a ve městech Jevišovice a Lednice. Naši montéři od 7:00 ráno znovu pracují v terénu,“ uvedla Herodesová.

7:47
11. 2. 2020

V Plzeňském kraji se postupně uklidňuje situace po pondělním silném větru. Klesá počet domácností bez elektrické energie, oproti pondělku výrazně poklesl počet výjezdů hasičů.

Hasiči dnes zatím v souvislosti s počasím vyjížděli k 18 zásahům, převážně to byly popadané stromy. „Včerejšek se zastavil na necelých 720 zásazích kvůli větru, nicméně jsme řešili ještě okolo dalších asi 30 zásahů, které s větrem nesouvisely. Celková bilance byla v pondělí 752 výjezdů v Plzeňském kraji,“ shrnul krajský mluvčí hasičů Petr Poncar.

Bez elektřiny je nyní v kraji 3500 odběratelů, řekla mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. „Během noci pokračovaly opravy vedení tam, kde to bylo z bezpečnostních důvodů možné,“ uvedla. Kalamitní stav, který ČEZ v pondělí dopoledne vyhlásil v celém kraji, trvá v okrese Klatovy, dodala.

Nad Českem se prohnal orkán Sabine. Hasiči po celý den likvidovali následky: popadané stromy, zničené vedení, popadané sloupy, zničená auta, vytopené sklepy a ulítlé střechy
7:26
11. 2. 2020

Potíže jsou na dálnici D3, informuje mluvčí Ředitelství silnic a dánic Jan Rýdl. Do stromu narazila dvě auta, nehoda se obešla bez zranění.

7:18
11. 2. 2020

Kvůli poruchám elektrického vedení způsobeným silným větrem na Vysočině stále platí kalamitní stav vyhlášený v pondělí. Podle Boženy Herodesové, mluvčí společnosti E.ON, která zásobuje většinu Vysočiny, potrvá minimálně do 12:00. Trvání kalamity ráno potvrdila i společnost ČEZ Distribuce, která má zákazníky na Havlíčkobrodsku. Silný vítr dál láme stromy a komplikuje dopravu. Hasiči v kraji už kvůli nim vyjížděli asi na dvacítku míst.

V Ústeckém kraji energetici naopak kalamitní stav odvolali. Nejvíce potíží v souvislosti s větrem bylo na Děčínsku. Správa Národního parku České Švýcarsko ještě dnes žádá návštěvníky, aby nevstupovali do lesa, a to ani na značené turistické stezky.

7:14
11. 2. 2020

Větrno je v Česku i teď. „Nárazy větru se pohybují dnes ráno nejčastěji od 50 do 75 km/h, na horách ojediněle i přes 100 km/h,“ řekla Blesk Zprávám meteoroložka Dagmar Honsová.

7:06
11. 2. 2020

Silný vítr bude v Česku foukat i dnes. Meteorologové předpovídají proměnlivou oblačnost, místy s přeháňkami, nad 500 metrů sněhovými. Nejvyšší teploty vystoupí na 3 až 7 °C. Vát bude čerstvý západní vítr 7 až 12 m/s, místy s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách až 30 m/s (až 110 km/h). Slábnout bude večer.

6:55
11. 2. 2020

Orkán Sabine odřízl tisíce domácností od elektřiny, stromy padaly na auta a vítr ničil střechy i domy. Pojišťovny už se připravují na nápor klientů, nicméně víte, zda máte uzavřené to správné pojištění? A co dělat, pokud vám živel poničí majetek? Právníci zároveň varují, že některým pojišťovnám se nebude chtít za škody platit - na co máte v těchto případech nárok?

Utržená střecha stodoly poničila zaparkované vozidlo a karavan. Nad Českem se prohnal orkán Sabine. Hasiči po celý den likvidovali následky: popadané stromy, zničené vedení, popadané sloupy, zničená auta, vytopené sklepy a ulítlé střechy
6:31
11. 2. 2020
!

Bez elektřiny je kvůli větru 37 tisíc domácností v síti ČEZ. Ráno začalo opět foukat a poruch přibylo, nejvíc jich je ve Středočeském a Královéhradeckém kraji.

6:20
11. 2. 2020

Správa železnic dnes ráno na twitteru uvedla, že po pondělním vichru obnovila provoz na drtivé většině tratí. „Ale máme i nějaké nové,“ dodala. Z Českých Budějovic je nadále provoz zastaven na trati do Českých Velenic a Gmündu v Rakousku, vlaky jsou nahrazeny autobusy. Na trati mezi Budějovicemi a Horním Dvořištěm je provoz obnoven, z Horního Dvořiště do rakouského Summerau je ale provoz přerušen.

Mezi Plzní a Klatovy vlaky nejezdí kvůli velmi silnému větru a poškozenému trakčnímu vedení. Termín zprovoznění je odhadován na dnešní poledne, záležet bude na rychlosti odstraňování stromů. 

Správa železniční a dopravní cesty řešila desítky popadaných stromů na koleje a trakční vedení. Správa železniční a dopravní cesty řešila desítky popadaných stromů na koleje a trakční vedení.
6:10
11. 2. 2020

Orkán Sabine se prohnal i Německem, Polskem a dalšími zeměmi. Na sociálních sítích kolují videa, jak vichr řádil v Rakousku. Stromy lámal jako sirky.

6:05
11. 2. 2020

Pražské letiště hlásí na dnešek už jen jeden zrušený let, a to spoj z Amsterodamu s pravidelným příletem v 8:20 a odletem zpět o půl hodiny později. Včera bylo kvůli orkánu zrušeno 10 letů.

5:50
11. 2. 2020

Popadané stromy komplikují dopravu na víc než desítce železničních tratí, vyplývá z informací Českých drah. Zastavený provoz je i v okolí Prahy, například na trati z Nučic do metropole. V Uhlířských Janovicích zastavil osobní vlak těsně před stromem. Tady najdete aktuální informace.

5:31
11. 2. 2020

Dobré ráno, také dnes budeme sledovat dění kolem orkánu Sabine online. Situace se od pozdního večera výrazně uklidnila, přesto siný vítr dál způsobuje potíže hlavně v dopravě.

0:00
11. 2. 2020

Děkujeme za pozornost našemu online zpravodajství z dění kolem orkánu Sabine. I když nejhorší máme nejspíš za sebou, pokračovat v něm budeme v úterý od časného rána.

23:55
11. 2. 2020
!

Firma ČEZ má bez elektřiny 25 000 odběrných míst a distribuční síť E.ON 19.000 domácností. Kalamitní stav platí v celém Jihočeském a Jihomoravském kraji a na Vysočině a v částech Plzeňského, Libereckého, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

ČEZ evidoval k 23:00 přes 120 poruch na vedení vysokého napětí. „Práce probíhají i nadále, v lesních úsecích jsme práce museli přerušit z bezpečnostních důvodů. Hrozí zde pád větví a stromů na naše pracovníky,“ uvedla mluvčí skupiny Soňa Holingerová. V Libereckém kraji bez elektřiny zůstává zhruba 5000 odběrných míst, ve Středočeském 4800 odběratelů, v Královéhradeckém přes 6500 odběratelů a v Plzeňském kraji 2500 odběratelů.

23:32
10. 2. 2020
!

Bouře, která se v neděli a v noci na pondělí prohnala Evropou, si vyžádala nejméně devět lidských životů. Živlu je připisována smrt pěti lidí, kteří ve Slovinsku, Anglii, Německu, Švýcarsku a Česku zahynuli při autonehodách, v Polsku přišli o život tři lidé a další člověk zemřel ve Švédsku.

Úder orkánu Sabine ve Švýcarsku (10. 2. 2020) Úder orkánu Sabine v Německu (10. 2. 2020) Zatopený rybí trh v Hamburku (10. 2. 2020)
23:30
10. 2. 2020
!

Počet odběratelů, kteří jsou kvůli silnému větru bez proudu, klesl k 23. hodině na 44 000. Odpoledne jich bylo přes 300 tisíc. Kalamitní stav je v sedmi krajích.

Silný vítr vyvrátil 10. února 2020 stožár vysokého napětí poblíž Lutína na Olomoucku. V kraji byly bez elektrického proudu tisíce domácností.
23:15
10. 2. 2020

Zaměstnanci, kteří se v pondělí kvůli silnému větru Sabine a přerušení dopravy nedostali do práce, mají nárok na volno. Mzdu či plat za tuto dobu ale nedostanou. Lidé, jimž orkán poničil majetek, mohou požádat o mimořádnou dávku. Při odklízení škod mohou pomoci i nezaměstnaní. Úřad práce je připraven poskytnout příspěvky na veřejně prospěšné práce. ČTK to sdělily odbory a mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

22:45
10. 2. 2020

Na železniční trati mezi Českými Budějovicemi a Táborem opět začaly jezdit spoje. Omezení na trase platilo kvůli popadaným stromům od pondělních ranních hodin. Správa železnic o obnovení provozu informovala po 22:00 na svém facebooku. Z Českých Budějovic kvůli popadaným stromům několik hodin nemohl vyjet vlak žádným směrem.

Podle informací Správy železnic však po dnešní vichřici nadále platí výluky na řadě tratí v Jihočeském kraji. Například spoj mezi Kájovem a Černým Křížem na Českokrumlovsku začne jezdit v úterý. Obnovení provozu na trati mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou Správa železnic předpokládá až ve čtvrtek.

21:50
10. 2. 2020

Vývoj počtu dnešních zásahů hasičů v ČR kvůli větru:

hodina počet zásahů
0:00 0
3:00 59
5:00 191
6:00 365
7:00 624
8:00 938
9:00 1151
10:00 1407
11:00 1677
12:00 1889
13:00 2297
18:00 4616
19:00 4808
20:00 4928
21:00 4969
21:32
10. 2. 2020

Hasiči už mají volněji. Přesto ještě řeší podle jejich mluvčí Nicole Studené stále na stovku událostí, které souvisí se silným větrem.

„K 21. hodině evidujeme 4969 zásahů v souvislosti se silným větrem. Počet výjezdů se již výrazně snižuje, přesto ještě v 19 hodin byli hasiči v terénu u 296 událostí. V tuto chvíli je otevřeno 95 událostí,“ zaslala Zaoralová upřesňující čísla redakci Blesk Zpráv krátce před půl desátou večer. „Operátoři na tísňových linkách hasičů dnes odbavili přes 13 000 hovorů,“ doplnila Studená, mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

21:15
10. 2. 2020

Jihomoravští hasiči evidují od dnešního rána zhruba do 19:00 přes 140 výjezdů k událostem souvisejícím se silným větrem, především k popadaným stromům či uvolněným střechám, nic vážnějšího nezaznamenali. Začalo jich přibývat až v odpoledních hodinách, kdy začalo znovu foukat. Nejčastěji zasahovali na Blanensku, řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Příkaský. Události jsou bez zranění.

21:05
10. 2. 2020
!

Také na jižní Moravě vyhlásila firma E.ON kalamitní stav. Bez elektřiny je 16.000 domácností. V terénu budou odstraňovat havárie energetici až ráno.

21:02
10. 2. 2020

Počet odběratelů, kteří jsou kvůli silnému větru v Česku bez proudu, klesá. Odpoledne jich bylo přes 300 000, večer se počet snížil na zhruba 127 000.

20:50
10. 2. 2020

Energetici v Pardubickém kraji v 19:00 evidovali 19 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektrické energie bylo asi 10 000 odběratelů. V 16:00 evidovali energetici v kraji 25 poruch na vedení vysokého napětí a bez dodávek elektřiny bylo asi 28 000 odběratelů.

Nejvíce byly postiženy okresy Chrudim, zvláště v části směrem na Českomoravskou vrchovinu, a Pardubice. Svitavsko a Orlickoústecko byly zasaženy výpadky proudu méně. Od 9:00 platí kalamitní stav v Karlovarském, Plzeňském a Středočeském kraji, od 13:00 také v Královéhradeckém, Libereckém a Ústeckém kraji. Kalamitní stav přetrvává také na jihu Čech a na Vysočině, kde jej vyhlásila společnost E.ON.

20:20
10. 2. 2020

„Desátá večer rozhodne,“ uvedla mluvčí ČEZ Soňa Hollingerová Hendrychová pro Českou televizi s tím, že pak bude jasné, jestli někde energetici odvolají kalamitní stav. „Jednalo by se pravděpodobně o části okresů v Ústeckém kraji, kraji Karlovarském a také možná ve středních Čechách,“ dodala s tím, že práce budou pokračovat bez ohledu na to i v úterý.

Soňa Hollingerová Hendrychová, mluvčí ČEZ
20:05
10. 2. 2020

Na jižní Moravě odpoledne a vpodvečer citelně přibylo lidí bez elektřiny. Zatímco okolo 15 hodin jich bylo ani ne 2000, kolem 19:00 už jich bylo 16 000 na Břeclavsku, Znojemsku, Vyškovsku i Blanensku. Ve tmě se ocitlo například celé centrum Břeclavi. Opravy v terénu navíc energetici večer již ukončili a budou pokračovat až ráno za světla, uvedla v tiskové zprávě mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Jihomoravští hasiči evidují od dnešního rána zhruba do 19:00 přes 140 výjezdů k událostem souvisejícím se silným větrem, především k popadaným stromům či uvolněným střechám, nic vážnějšího nezaznamenali. Začalo jich přibývat až v odpoledních hodinách, kdy začalo znovu foukat. Nejčastěji zasahovali na Blanensku, řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Příkaský. Události jsou bez zranění.

20:03
10. 2. 2020

Hasiči z Olomouce dnes na twitteru popsali svůj náročný den. „V Olšanech na Prostějovsku zasahovali hasiči během odpoledne u několika vážnějších situací.“ Došlo k pádu několika stromů, stožárů s vysokým napětím i střechy stodoly.

 

Utržená střecha stodoly poničila zaparkované vozidlo a karavan. Za obcí došlo k pádu stožáru s vysokým napětím, přímo v obci došlo k pádu několika stromů do zahrad a na dráty el. vedení. Za obcí došlo k pádu stožáru s vysokým napětím, přímo v obci došlo k pádu několika stromů do zahrad a na dráty el. vedení. Utržená střecha stodoly poničila zaparkované vozidlo a karavan.
19:56
10. 2. 2020

Hasiči v Praze mají zřejmě už to nejhorší za sebou.

19:55
10. 2. 2020

Stáj v Řehlovicích v okresu Ústí nad Labem pomohli zachraňovat dobrovolní hasiči. Koně a ostatní zvířata jsou v bezpečí, ale střecha stáje je po úderu orkánu Sabine v troskách. Rozpadlou střechu se za pomoci hasičů podařilo odklidit, ale do stáje prší, zvířata tak dočasně přišla o domov.

„Dnešek byl pro nás a stáj Řehlovice opravdu katastrofální 😣😔, pokud se nám nepodaří získat nějakou pomoc, tak nevíme, jak to s námi dopadne nadále,“ napsala na facebook zaměstnankyně stáje.

Stáj Řehlovice po úderu orkánu Sabina Stáj Řehlovice po úderu orkánu Sabina Králíky ze stáje Řehlovice jsou v bezpečí v přepravníku na koně.
19:25
10. 2. 2020

Letiště Václava Havla v Praze dnes eviduje celkem 10 zrušených zpátečních letů: z Curychu, Mnichova, Frankfurtu nad Mohanem, Düsseldorfu, Londýna, Amsterdamu a Bělehradu. „O rušení letů rozhodují aerolinky,“ uvedlo pražské letiště na twitteru.

19:12
10. 2. 2020
!

Společnost E.ON vyhlásila na Vysočině kvůli poruchám způsobeným větrem kalamitní stav. Bez dodávek je tam asi 6900 jejich odběratelů, uvedla mluvčí společnosti Martina Slavíková. Kalamitní stav tak už platí v devíti ze 14 krajů.

E.ON, která kalamitní stav vyhlásila k 18:00, má zákazníky na většině území kraje vyjma Havlíčkobrodska, kde působí společnost ČEZ Distribuce.

19:00
10. 2. 2020
!

Druhá oběť orkánu Sabine, byť nepřímá: Při srážce osobního auta s hasičskou cisternou u Pňovic na Olomoucku dnes odpoledne zemřela pětačtyřicetiletá řidička osobního auta. Dobrovolní hasiči vyjeli k zásahu, který souvisel se silným větrem. Silnice je v místě nehody neprůjezdná. 

„Řidička jela s vozem ve směru od obce Tři Dvory. Před obcí Pňovice se osobní vůz střetl s hasičskou cisternou, která jela k zásahu. Při střetu utrpěla řidička osobního vozidla zranění neslučitelná se životem,“ uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

18:40
10. 2. 2020
!

Společnost ČEZ Distribuce již vyhlásila kalamitní stav na Havlíčkobrodsku. Eviduje tam 13 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek energie je tak asi 5000 domácností, informovala mluvčí společnosti Šárka Lapáčková Beránková. V dalších částech kraje je bez proudu asi 1500 domácností. 

V souvislosti s pádem stromů či jiných předmětů se v kraji lehce zranili tři lidé, řekl mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček. K prvním stromům padlým přes silnice začali hasiči z Vysočiny jezdit po 06:00 na Pelhřimovsko. Postupně si jejich zásah vyžádaly další okresy. Rohozná je podle mluvčí hasičů Petry Musilové zřejmě nejpostiženější obcí v kraji.

18:20
10. 2. 2020

„V Čechách vítr zeslábl a v nárazech se dostal na rychlost od 50 do 90 km/h. Zesílil ale na jižní Moravě – v Dukovanech se jeho nárazy zastavují až na 118 km/h, v Kuchařovicích na 104 km/h,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová. 

18:06
10. 2. 2020
!

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila kvůli poruchám způsobeným silným větrem kalamitní stav i v Pardubickém kraji. Platí tak už v osmi krajích a jednom okrese Vysočiny. Informovala o tom mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Lapáčková Beránková.

Energetici v Pardubickém kraji v 16:00 evidovali 25 poruch na vedení vysokého napětí. Bez energie bylo asi 28.000 odběratelů.

18:04
10. 2. 2020

Na Velkém Javoru na bavorské straně Šumavy nedaleko pohraniční Železné Rudy dosáhla rychlost větru 161 kilometrů v hodině. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze, která leží na pomezí Bavorska a rakouské spolkové země Tyrolsko, bylo naměřeno 158 kilometrů v hodině.

17:58
10. 2. 2020

Kvůli vichřici platí v Libereckém kraji stále kalamitní stav, který vyhlásili energetici. Bez elektřiny je 27 000 domácností. Kraj po poledni zasáhla druhá vlna vichřice, rychlost větru v nárazech přesahovala 90 kilometrů v hodině. 

17:53
10. 2. 2020

Německé město Hamburk se po bouři potýká se záplavami. Voda na některých místech sahá až do prvních pater domů. 

Německé město Hamburk se po bouři potýká se záplavami. Voda na některých místech sahá až do prvních pater domů (10.2.2020) Německé město Hamburk se po bouři potýká se záplavami. Voda na některých místech sahá až do prvních pater domů (10.2.2020) Německé město Hamburk se po bouři potýká se záplavami. Voda na některých místech sahá až do prvních pater domů (10.2.2020)

europa ( 12. února 2020 05:00 )

Kluci hasičský by měli dostat finanční odměnu, každej alespoň 10 tisíc. Nikdo si to nezaslouží tolik, jako oni. Jejich práce si moc vážím, měli by být líp finančně ohodnoceni - jejich práce je nebezpečná a velmi velmi potřebná. Sebrat peníze pochybným manažerům, kteří si vyplácí statisícové odměny, a dát je hasičům. Díky, chlapci, jste fakt DOBŘÍ!!!!!

hufnagll ( 11. února 2020 22:14 )

Toho naděláme,větříček Sabine.Když jsem žil na Floridě tak tam bylo tropických bouří několik do roka.Vše se odkli­dilo,­pojiš­ťovna zaplatila a postavilo se to znovu.A že to byla mnohem mnohem větší síla.A co teprve hurikány ty jsem zažil tři i s evakuací.Vše bylo podrobně monitorované,lidé měli možnost se před­záso­bit,na­koupit překližku na zabednění oken,nakupovali se elek­trocen­trály,­lidé na to měli slevy a tady u nás ? Nějaké slevy

llllll- ( 11. února 2020 12:56 )

Lyzuje se Sabine

llllll- ( 11. února 2020 12:52 )

Babisovi na dovce fouka Sabine.Aby se mu tak neco stalo.

panda82 ( 11. února 2020 12:28 )

Jak pomáhají poslanci svým regionům, které jim pomohlo do dobře placených křesel, mají aspoň zájem o dění v tom svém regionů

Zobrazit celou diskusi