Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 23°C

Řádění bouřek v Česku: 2 mrtví, rozvodněné toky, evakuace dětí z táborů. Sledujte radar Blesku

Aktualizováno -
9. července 2021
18:20
Autor: tsv, Dagmar Honsová, kal, ČTK - 
7. července 2021
05:00

Silné bouřky, před kterými varovali meteorologové, dorazily ve čtvrtek odpoledne do Česka a řádily napříč republikou. Zaměstnaly hasiče i energetiky a zvedly hladiny řek - a v pátek udeřily nanovo, ve 14 hodin byly na Zlínsku. Nejvážnější situace byla ráno na východě Plzeňského kraje v povodí Úslavy a Klabavy, kde meteorologové varovali před extrémním nebezpečím záplav. Třetí povodňový stupeň tam platil na Úslavě v Koterově. Stav ohrožení hlásila také Novohradka v Pardubickém kraji. V Čížově na Písecku spadl strom na auto, nehodu nepřežili muž a žena, zranění utrpěly i dvě děti, kterým pár nabídl svezení.

  • Hasiči po celé republice vyjížděli od čtvrtečního odpoledne do dnešního rána k více než 1220 případům, nejvíce zásahů měli v krajích Vysočina, Jihočeském, Pardubickém, Středočeském, Plzeňském, Královehradeckém, Praze, a Jihomoravském. Počet výjezdů tak několikanásobně stoupl, pětiletý denní průměr počtu zásahů je 345.
  • Problémy způsobila bouřka i na železnici. Drážní hasiči vyjížděli na 54 míst kvůli popadaným stromům do kolejiště. Bouřky zasáhly tratě zejména v Plzeňském, Jihočeském, Středočeském, Pardubickém, Královéhradeckém kraji a na Vysočině. Například v jižních Čechách nejezdí vlaky mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou a Včelnou a Českými Budějovicemi. Poruchy na tratích by však měly během dopoledne skončit.
  • V Plzeňském kraji se rozvodnila hlavně Úslava v Plzni - Koterově, která dosáhla dnes časně ráno třetího povodňového stupně. Povodňové stupně byly hlášeny i na Úhlavě, Klabavě, Bradavě a na Holoubkovském potoce v okolí Plzně a na Rokycansku.
  • V Pardubickém kraji místy spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce tam bouřky zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko. Hasiči do rána vyjížděli ke 190 událostem. Zvedaly se i hladiny řek, Loučná a Chrudimka byly na prvním povodňovém stupni, Novohradka na třetím stupni značícím stav ohrožení.
  • Silná bouřka zasáhla mimo jiné jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění. Záchranáři je převezli do písecké nemocnice. 
  • Kvůli silným bouřkám bylo ještě v pátek ráno v Česku bez elektřiny asi 24 000 domácností. 

Sledujte řádění bouřek na radaru Blesku

Silné bouřky a hrozba povodní v ČR
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Dagmar Honsová Dagmar Honsová Jihočeský kraj Jihočeský kraj Jihomoravský kraj Jihomoravský kraj Karlovarský kraj Karlovarský kraj Kraj Vysočina Kraj Vysočina Královéhrad. kraj Královéhrad. kraj Liberecký kraj Liberecký kraj Moravskoslez. kraj Moravskoslez. kraj Olomoucký kraj Olomoucký kraj Pardubický kraj Pardubický kraj Plzeňský kraj Plzeňský kraj Praha Praha Středočeský kraj Středočeský kraj Ústecký kraj Ústecký kraj Vláda ČR Vláda ČR Zlínský kraj Zlínský kraj
Zobrazit nové zprávy
7:58
9. 7. 2021

Silné deště v noci na dnešek zvedly v Královéhradeckém kraji hladiny řek. Dnes ráno byl na třech místech na Rychnovsku první stupeň povodňové aktivity, který značí bdělost. Hranici prvního povodňového stupně těsně přesáhly hladiny Zdobnice ve Slatině nad Zdobnicí, Kněžny v Rychnově nad Kněžnou a Divoké Orlice v Kostelci nad Orlicí, vyplývá z dat Povodí Labe.

Hladiny dalších řek na Rychnovsku byly na vzestupu, například Bělá ve Skuhrově nad Bělou, Divoká Orlice v Orlickém Záhoří nebo Orlice v Týništi nad Orlicí. V Rohoznici na Jičínsku řeka Bystřice mezi 22:00 a 02:00 vystoupala na první stupeň povodňové aktivity.

Nejvíce v noci na dnešek pršelo na Rychnovsku v Orlických horách. Srážky tam přesáhly 60 litrů vody na metr čtvereční. V Krkonoších napršelo přes 50 litrů vody na metr čtvereční. V Hradci Králové spadlo 36 mililitrů srážek.

7:57
9. 7. 2021

Hasiči v Plzeňském kraji absolvovali po čtvrteční bouři na 130 technických zásahů, nejčastěji odstraňovali stromy a čerpali vodu.

7:44
9. 7. 2021

Milevský potok na Písecku nad ránem překonal druhý stupeň povodňové aktivity. Nyní již hladina klesá a dostala se na úroveň prvního stupně, což znamená bdělost. Způsobily to bouřky, které se od čtvrtečního večera a přes noc přehnaly Jihočeským krajem. ČTK to řekla Eva Plášilová z českobudějovické pobočky Českého meteorologického ústavu (ČHMÚ). Po bouři nejezdí vlaky na několika tratích, bez proudu je 780 domácností.

„Nejintenzivnější byly bouřky na Českobudějovicku a Písecku,“ uvedla Plášilová. Vráž na Písecku zaznamenala srážky o objemu 54 milimetrů, tedy litrů vody na metr čtvereční. Podle odhadů meteorologů navíc nárazy větru v kraji na některých místech překonaly rychlost až 100 kilometrů za hodinu.

Kvůli bouřkám nejezdí vlaky mezi Rybníkem a Lipnem nad Vltavou a Včelnou a Českými Budějovicemi. Poruchy na tratích by však měly během dopoledne skončit.

7:42
9. 7. 2021

„V důsledku silných nočních bouřek evidujeme více než 20 poruch na vedení vysokého napětí a přibližně 8 000 domácností bez dodávek elektrické energie,“ uvedla Martina Slavíková, mluvčí distribuční společnosti EG.D.

„V jižních Čechách je bez elektřiny už jen 780 domácností (v noci to bylo bez mála 5000). Poruchy byly během noci po celém kraji, ale aktuálně jsou největší omezení na Českobudějovicku. Na Vysočině je aktuálně bez proudu 4850 domácností, nejvíce škod bouřky způsobily na Pelhřimovsku, Humpolecku a Jihlavsku,“ zmínila Slavíková a dodala: „V Jihomoravském kraji je bez proudu asi 2400 domácností, většina na Blanensku a Brněnsku.“

Na opravách následků nočních bouřek intenzivně pracujeme od první chvíle, tisíce domácností se nám podařilo připojit už během noci. Nejčastějším důvodem poruch jsou pády stromů a větví do vedení a utržení izolátorů.

7:40
9. 7. 2021

Pardubický kraj v noci na dnešek zasáhly silné bouřky s kroupami a silným větrem. Místy při nich spadlo kolem 50 milimetrů srážek, vítr dosáhl rychlosti až 90 kilometrů v hodině. Nejvíce zasáhly Chrudimsko a Orlickoústecko. Hasiči během od pozdního večera do dnešního rána vyjížděli ke 190 událostem, uvedla mluvčí hasičů Vendula Horáková. Zvedají se i hladiny řek, Loučná a Chrudimka jsou na prvním povodňovém stupni, Novohradka na třetím stupni značícím stav ohrožení.

Především v první polovině noci padaly vlivem bouře stromy, trhaly se dráty elektrického vedení, hodně domácností je podle energetiků bez proudu. V druhé polovině noci a k ránu odčerpávali vodu ze zatopených garáží, sklepů a chat. Rozvodněné menší toky způsobily zaplavení zahrad i silnic.

„Například zatopená silnice je mezi Žamberkem a Písečnou. Prováděli jsme čištění propustků i potoků, zejména pod mostky, kde se držely naplaveniny. Začínají se zvedat i vodní toky,“ řekl Horáková.

Teď je vyhlášen první stupeň povodňové aktivity na Loučné v Litomyšli, Loučné v Dašicích a Loučné v Cerekvici nad Loučnou. Na Novohradce v Úhřeticích dosáhla hladina třetího stupně a voda ještě stoupá.

První případ byl ve čtvrtek později večer v Hlinsku na Chrudimsku, kdy voda z pole zaplavila zahradní dům a zahradu. Tamtéž hořela trafostanice. Voda natekla v Horním Bradle na Pardubicku do sklepa a garáže.

„V Hlinsku-Koutech spadl strom na dům. Osoby byly v době pádu uvnitř objektu. Dle našich informací se nikomu nic nestalo. V Hlinsku – Srní spadl strom na kamion. V hlinecké Holandské ulici byla chalupa zavalena bahnem, které se naplavilo z pole. V dalších několika případech v Hlinsku tekla voda střechou do domů, když vítr utrhl plechy ze střechy,“ řekla Horáková.

Stromy spadly v mnoha obcích. Od 18:00 do 6:00 vyjížděli hasiči na 190 míst. Ze 190 událostí jich bylo 79 na Chrudimsku, 69 na Orlickoústecku, 23 na Pardubicku a 19 na Svitavsku.

7:35
9. 7. 2021

Kvůli bouřkám je na Vysočině na několika místech přerušená železniční doprava. Stromy leží v kolejišti, jinde porušily trakční vedení. Část Havlíčkobrodska je také bez dodávek elektrické energie. Hasiči likvidují následky bouřek v celém kraji, odstraňují popadané stromy, někde zajišťují uvolněné střechy. Od čtvrtečního odpoledne měli přes 200 výjezdů. Pomáhali také s přesunem 40 dětí ze skautského tábora v Libici nad Doubravou do místní školy. Vyplývá to z informací na webu Českých drah a z vyjádření mluvčí společnosti ČEZ a krajských hasičů.

Mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková uvedla, že energetici evidují na Vysočině devět poruch na vedení vysokého napětí, ve čtvrtek večer jich bylo 15. „Poruchové čety jsou v terénu od včerejšího večera, pracovaly přes noc. Prioritou je obnovit dodávky elektřiny všude, kde je to možné. Navýšili jsme počty pracovníků jak v terénu, tak na dispečinku i call centru,“ uvedla mluvčí.

Provoz vlaků je zastavený mezi Havlíčkovým Brodem a stanicí Lípa nebo stanicí Hlinsko v Čechách. Kvůli poruše trakčního vedení nejezdí vlaky ani v úseku Přibyslav - Pohled a Leština u Světlé - Světlá nad Sázavou. České dráhy předpokládají zprovoznění během dopoledne.

Hasiči museli do terénu kvůli počasí už ve čtvrtek po 16:00. Nejčastěji vyjížděli k popadaným stromům, které někde poničily zaparkovaná auta. Museli také zajistit několik uvolněných střech buď přímo v Havlíčkově Brodě nebo v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. Pro děti na tábor museli ve čtvrtek před 22:00. „Všechny děti jsou v pořádku a bez zranění,“ uvedla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Varování před extrémními bouřkami vydali meteorologové ve čtvrtek. Dnes by na Vysočině podle jejich předpovědi měly být bouřky jen místy. Postupně jich bude ubývat spolu s oblačností. Nejvyšší odpolední teploty budou 21 až 24 stupňů Celsia.

7:31
9. 7. 2021

Silná bouře, která ve čtvrtek večer zasáhla Královéhradecký kraj, především lámala stromy. Hasiči v kraji evakuovali dva dětské tábory na Rychnovsku a Náchodsku. Dětem se nic nestalo. Celkem vyjížděli hasiči v Královéhradeckém kraji k 90 událostem souvisejícím s počasím, uvedla dnes mluvčí hasičů Martina Götzová.

Bouře do kraje přišla po 19:00. „V první chvíli začaly přibývat zásahy hasičům především v okolí Nového Bydžova, následně se šířila bouřka napříč celým krajem. Nárůst počtu událostí se zpomalil kolem půlnoci,“ uvedla mluvčí.

Nejvíce hasiči zasahovali na Rychnovsku, a to u 36 událostí. Na Královéhradecku měli 22 výjezdů, na Trutnovsku a Jičínsku po deseti a na Náchodsku devět. V 55 případech odstraňovali stromy popadané na silnice nebo na železniční tratě. Dále pomáhali s čerpáním vody, čištěním propustků.

7:26
9. 7. 2021

Hasiči v Jihomoravském kraji kvůli nočním bouřkám a silnému větru zasahovali u zhruba 40 událostí, nejčastěji v Brně, na Brněnsku a Blanensku. Šlo především o popadané stromy či větve. Tornádem postiženým oblastem se bouřka vyhnula. ČTK to řekl mluvčí hasičů Filip Venclovský. Na Blanensku a v části Brněnska se kvůli následkům bouřky může zpožďovat hromadná doprava.

Hasiči neevidují žádné zranění. Popadané stromy či větve odstraňují především ze silnic, hasiči nezaznamenali, že by spadly například na nějaký vůz. „Jde především o Brno, Brněnsko a Blanensko,“ uvedl mluvčí.

Web krajského integrovaného dopravního systému upozorňuje, že vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek a odklízení následků bouřek může docházet ke zpoždění až 15 minut u autobusových a vlakových linek na Blanensku, Boskovicku a Tišnovsku na Brněnsku.

7:22
9. 7. 2021

Více než dvě desítky výjezdů evidují od čtvrtečního podvečera kvůli bouřkám hasiči v Olomouckém kraji. Zasahují hlavně u popadaných stromů, jejichž kmeny nevydržely silné nápory větru. Uvedl to mluvčí hasičů Radek Buryánek.

První vlna bouřek zasáhla Olomoucký kraj ve čtvrtek odpoledne. Bouřky doprovázené silným větrem se prohnaly především nad Šumperskem a Jesenickem, poté se přesunuly i nad zbývající část kraje. „Do 05:00 jsme evidovali zhruba sedm událostí. Jednalo se o spadené stromy a jednu poškozenou střechu. Přechodem další bouřkové oblačnosti od 05:00 registrujeme 17 výjezdů. Jedná se o spadené stromy na komunikaci,“ uvedl Buryánek.

Například u obce Charváty na Olomoucku silný vítr ve čtvrtek odpoledne strhl část střechy zemědělského objektu. Konstrukce spadla na sousedí silnici, která byla kvůli tomu neprůjezdná.

6:51
9. 7. 2021

Kvůli silným bouřkám je nyní bez elektřiny asi 25 000 odběratelů ČEZ. Nejhorší situace je na východě Čech, kde je bez proudu kolem 18 000 domácností.

6:25
9. 7. 2021

„Velmi silné bouřky se na našem území vyskytly během odpoledních a večerních hodin ve čtvrtek a bouřková činnost doprovázená vydatným deštěm pokračovala i během noci na pátek. Bouřky a srážky se vyhnuly pouze jihovýchodnímu pásu území,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

„Vítr v bouřkách zesilovat až rychlost v nárazech 90 km/h (např. v Českých Budějovicích), srážkové úhrny se zastavily i přes 60 mm (např. na 67 mm – na stanici Kadov u Nového Města na Moravě, na 62 mm v Deštné v Orlických horách). Vzhledem k vydatným srážkám došlo k vzestupům hladin řek – na Úslavě na stanici Koterov až na 3. SPA, na Klabavě v Hrádku na 2. SPA,“ připojila Honsová.

„Na mnohých místech bylo hlášeno krupobití, velké kroupy o velikosti až kolem čtyř centimetrů byly spojeny zejména se supercelami (např. z Českých Budějovic, z Vysočiny z Havlíčkova Brodu),“ dodala meteroložka.

Během pátečního dne se ojediněle silné bouřky mohou tvořit na Moravě a ve Slezsku – tj, doprovázené srážkovými úhrny kolem 40 mm, krupobitím a nárazy větru 70 až 90 km/h. 

6:20
9. 7. 2021
!

Od ranních 6:00 do odvolání platí také upozornění meteorologů povodňová bdělost s nízkým stupněm nebezpečí pro Prahu, celý Jihočeský a Pardubický kraj a Vysočinu a dále části Středočeského, Plzeňského a Královéhradeckého kraje.

Další silné bouřky očekávají meteorologové v pátek odpoledne na východě Česka, výstraha před nimi platí od 14:00 do půlnoci pro celý Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj. „Ojediněle se vyskytnou silné bouřky s přívalovými srážkami ojediněle kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ uvedl ČHMÚ.

6:00
9. 7. 2021
!

Dobré ráno, vážení čtenáři. Bouřky a intenzivní déšť zvedly hladiny několika toků v Česku na povodňové stupně. Nejvážnější situace je na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy, kde hrozí v nadcházejících hodinách extrémní nebezpečí záplav. Kolem 05:00 platil už třetí povodňový stupeň (SPA) na Úslavě v Koterově, druhý pak na Klabavě v Hrádku. Na dalších osmi místech tam hladiny řek vystoupaly na první povodňový stupeň. V Pardubickém kraji je na prvním povodňovém stupni Loučná a ve Středočeském Botič. 

23:30
8. 7. 2021

Máme tu ještě podrobnost k evakuaci dětského tábora u Vernéřovic na Náchodsku. Až do bouřkou zasaženého tábora by se kvůli terénu evakuační autobus nedostal. „Dobrovolní hasiči pomocí dopravních automobilů sváží děti do obce a odtud jedou hasičským autobusem do Meziměstí, zde mají zázemí ve škole,“ zmínili hasiči.

23:00
8. 7. 2021

Vážení čtenáři, náš online je u konce. Zde je souhrn informací z dnešního dění:

  • Jen od 15:00 do 20:00 vyjížděli hasiči v Česku k téměř 320 zásahům souvisejícím s bouřkami. Polovinu z nich evidovali mezi 19:00 a 20:00, uvedl na twitteru Hasičský záchranný sbor ČR. Nejvíc počasí zaměstnalo hasiče v Plzeňském, Jihočeském a Středočeském kraji. Pozdější údaj zmiňuje 700 zásahů.
  • Kvůli silným bouřkám se dnes večer v Královéhradeckém a Pardubickém kraji ocitlo asi 40 000 domácností bez elektřiny.
  • Kvůli bouřce bylo nutné evakuovat dětský tábor u Liberka na Rychnovsku a u Vernéřovic na Náchodsku. „Děti jsou v pořádku, nemáme hlášené žádné zranění,
  • Problémy se objevily také na železnici, hlavně v Plzeňském a Jihočeském kraji, ale i ve středních Čechách nebo na Vysočině. Omezen, nebo i úplně přerušen byl provoz kvůli bouřkám postupně asi na dvacítce tratí v Česku.
  • Omezen byl kvůli počasí i provoz na hlavním koridoru mezi Prahou a Kolínem po poruše zabezpečovacího zařízení ve stanici Poříčany, což se dotklo i řady rychlíků. Část spojů ale může úsek objíždět přes Lysou nad Labem.
  • Silná bouřka doprovázená vydatnými srážkami se navečer prohnala přes Plzeňský kraj. Hasiči zasahovali asi u stovky případů, zejména na Klatovsku, jižním Plzeňsku, Rokycansku či Domažlicku.
  • Silná bouřka zasáhla dnes vpodvečer také jižní Čechy, kde si vyžádala dva lidské životy. U Čížové na Písecku spadl strom na osobní auto a zabil dva lidi. Nehodu nepřežili muž a žena, kteří seděli na předních sedadlech. V autě byly i dvě děti, které utrpěly zranění.
  • Bouřka a silný vítr komplikovaly situaci i na jiných místech Jihočeského kraje. Od 17:30 měli jihočeští hasiči kvůli bouřce zatím 40 výjezdů. “Nejzasaženější je Písecko a Českobudějovicko,„ uvedla mluvčí hasičů Vendula Matějů.
  • Silný déšť se nevyhnul ani části Vysočiny, kde místy napršelo za hodinu přes 30 litrů vody na metr čtvereční metr. Nejvydatnější byl déšť na Jihlavsku, Žďársku a Havlíčkobrodsku. Hasiči zaznamenali v souvislosti s počasím 57 výjezdů, hlavně kvůli popadaným stromům.
  • Hasiči na Vysočině zasahovali dnes večer kvůli počasí například ve Fryšavě pod Žákovou horou na Žďársku, kde museli čerpat vodu ze zaplavené garáže. Přímo ve Žďáru nad Sázavou kontrolovali odtoky kanalizace. Stromy odstraňovali například ve Starém Telečkově nebo v Novém Městě na Moravě.
  • Také v Praze hasiči do 21:00 vyjížděli k 45 událostem kvůli silnému dešti, většinou odčerpávali vodu, která natekla do budov či zaplavila silnici. V Mokřanské ulici ve Strašnicích museli pomoci autu, které uvízlo v laguně na vozovce. Jednotky také odstraňovaly popadané stromy a větve.
  • Varování meteorologů před velmi silnými bouřkami platí pro většinu Česka až do pátečního rána. Menší riziko je v Karlovarském a Ústeckém kraji. Naopak na jihu a východě Čech, i na Vysočině hrozí extrémně silné bouřky provázené až pěticentimetrovými kroupami a silným nárazovým větrem.
22:51
8. 7. 2021

V Rohoznici na Jičínsku řeka Bystřice ve 22:00 vystoupala na první stupeň povodňové aktivity. Nejvíce zatím pršelo v Krkonoších. Například na Pláních nad Špindlerovým Mlýnem napršelo téměř 50 litrů vody na metr čtverečný. V nižších polohách se srážky pohybovaly nad 30 litry na metr čtverečný, vyplývá z dat Povodí Labe.

22:45
8. 7. 2021

Velké náměstí v Hradci Králové po bouřce.

Velké náměstí v Hradci Králové po bouřce, která se přehnala 8. července 2021 ve večerních hodinách. Velké náměstí v Hradci Králové po bouřce, která se přehnala 8. července 2021 ve večerních hodinách.
22:43
8. 7. 2021

Kvůli silným bouřkám se dnes večer v Královéhradeckém a Pardubickém kraji ocitlo asi 40.000 domácností bez elektřiny. ČTK o tom informovala regionální mluvčí společnosti ČEZ Šárka Lapáčková Beránková.

K 22:00 energetici v Královéhradeckém kraji evidovali 13 poruch na vedeních vysokého napětí, a to na Hradecku, Rychnovsku a Náchodsku. V Pardubickém kraji bylo 22 poruch na vedeních vysokého napětí. Zejména bylo zasaženo Chrudimsko, Pardubicko a Orlickoústecko.

„Číslo domácností bez dodávek energie stále kolísá, protože máme v terénu pracovníky poruchových čet, kteří na odstranění poruch pracují i nyní, kdy bouřky stále trvají. V terénu máme maximální počty pracovníků,“ uvedla mluvčí.

22:33
8. 7. 2021

Bouřka provázená vydatným deštěm a větrem, která zasáhla Královéhradecký kraj dnes večer, působí problémy také na železnici. Kvůli popadaným stromům je přerušený provoz vlaků mezi Čermnou nad Orlicí a Chocní a mezi Doudleby nad Orlicí a Letohradem. Vlaky nejezdí ani na rychlíkové trati mezi Chlumcem nad Cidlinou a Velkým Osekem.

22:25
8. 7. 2021

Mluvčí pražských hasičů Martin Kavka po desáté hodině uvedl, že zasahovali u více než padesáti událostí.  „Už je to hodně klidné,“ doplnil.

22:15
8. 7. 2021

„Velmi silné bouřky se prohnaly nad Českem během odpoledních a večerních hodinách – a to zejména v Jihočeském kraji – nárazy větru dosahovaly v Českých Budějovicích rychlosti 90 km/h,“ uvedla meteoroložka Dagmar Honsová. „Ve Středočeském kraji a v Praze – v Brandýse nad Labem spadlo 45 mm, na Plzeňsku místy napršelo až 40 mm a vzhledem k vydatným srážkám došlo k vzestupům hladin řek – Klabava v Hrádku 2. SPA, krupobití o velikosti až kolem čtyř centimetrů bylo hlášeno z mnoha míst – například z Českých Budějovic nebo z Vysočiny,“ dodala.

„Také během noci se budou tvořit bouřky, ty budou doprovázeny vydatnými srážkami – i nadále se očekávají vzestupy hladin řek,“ připojila další varování Honsová.

Meteoroložka Dagmar Honsová v Epicentru 29.6.2020
22:07
8. 7. 2021

Hasiči v Královéhradeckém kraji kvůli bouřkám evakuovali dva dětské tábory. Dětem se nic nestalo. Celkem vyjížděli hasiči v kraji k 50 událostem

22:06
8. 7. 2021

Hasiči v Královéhradeckém kraji kvůli bouřkám evakuovali dva dětské tábory. Dětem se nic nestalo. Celkem vyjížděli hasiči v kraji k 50 událostem.

21:56
8. 7. 2021

Bouře zasáhla i hlavní město. Hasiči na mnoha místech odčerpávali vodu.

Silná bouřka zasáhla Prahu (8. 7. 2021) Silná bouřka zasáhla Prahu (8. 7. 2021) Silná bouřka zasáhla Prahu (8. 7. 2021) Silná bouřka zasáhla Prahu (8. 7. 2021)
21:52
8. 7. 2021

Dešťová voda, která natekla do budov či zaplavila silnici, zaměstnala také hasiče v hlavním městě. V Mokřanské ulici ve Strašnicích museli pomoci autu, které uvízlo v laguně na vozovce. V několika případech jednotky odstraňovaly popadané stromy a větve.

Do 21:00, kdy se začala situace zklidňovat, evidovali hasiči v metropoli 45 výjezdů kvůli silnému dešti. „Bouřka nejvíce zaměstnala hasiče na jihozápadě, posléze na severovýchodě Prahy,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Video  Záběry z červnové bouřky 
Video se připravuje ...

Jan Kocián ( 9. července 2021 13:39 )

Výstraha byla před nárazy větru o síle 100 km/h, ale ČHMÚ naměřil jen 90 km/h, což jsou hodnoty, které byly zaznamenávány během bouřek s oranžovou výstrahou a někdy i během žlutých výstrah.
------------
Ale v minulosti šlo vždy o špatné žluté a oranžové výstrahy, které měly být červené, a ne žluté a oranžové. Bez ohledu na naměřené hodnoty, ty nejsilnější včerejší bouřky byly extrémně silné... avšak srovnatelné s bouřkami během žlutých výstrah.
------------
ČHMÚ varoval před 60 mm během krátké doby v odpoledních a večerních bouřkách... ale oficiálně naměřil maximálně 44 mm, paradoxem je, že přes 50 mm ČHMÚ naměřil v nočních bouřkách den předem, kdy neplatila ani žlutá výstraha.

brejlak ( 9. července 2021 08:42 )

Co si to to počasí dovoluje. Navrhuji zrušit mu ambasádu a vyhodit velvyslance. To určitě pomůže.

Jirik-ta ( 9. července 2021 05:50 )

dnes od 11 do 18 hod. si přijdete taky na své

Jirik-ta ( 8. července 2021 23:03 )

v noci ve 2 hod
http­s://ww­w.ven­tusky­.com/?­p=50­.00;16­.12;7&­l=ra­in-1h&t=20210709/0000

Jirik-ta ( 8. července 2021 22:45 )

jedině přestěhovat a nebo počkat, snad něco taky přijde

Zobrazit celou diskusi