Co se děje? Proč nám právě teď hřmí nad hlavami, a přitom nám podjíždějí nohy na ledovkách? Jednoduše řečeno – počasí se zmítá mezi mrazem a teplem. Na našem území se »pere« zima ze Skandinávie a teplo, které k nám proudí ze Španělska.

A nejinak tomu bude i tento týden, kdy nás čeká teplotní skok o 20 °C. Zatímco během týdne mohou ranní teploty klesnout až na –10 °C, v sobotu očekávají meteorologové teplíčko až +10 °C.

Prožíváme ne zcela běžný přírodní jev. Zimní bouřky jsou na území Česka a ve střední Evropě podle meteoroložky Dagmar Honsové z Meteopressu téměř raritou. „V souhrnu se jich od listopadu do dubna vyskytne pouze 5 % z celkového množství,“ říká Honsová.

Jak se »rodí« zimní bouřka
V atmosféře se hromadí velkého množství energie, které je vyrovnáváno prouděním větru.
Bouřka vzniká při přechodu studené fronty, nebo v důsledku lokálního přehřátí zemského povrchu.
Relativně lehčí teplý vzduch vystupuje do vyšších vrstev atmosféry. Přitom s sebou nese vodní páru, která se sráží a vytváří vodní kapky.
I v zimě bouřku způsobuje rychlý vpád studeného vzduchu do teplejšího.
Zimní bouřka nebývá spojená s nebezpečnými jevy jako letní. Většinou se jedná o neškodnou blýskanici.

Obrňte se dobrou náladou. Bouřky jsou totiž spojené s přechody front, které způsobují velké výkyvy tlaku vzduchu. „To špatně snáší zejména meteosenzitivní lidé. Zvýšenou zátěž mohou pociťovat také psi,“ varuje Honsová. Podle ní se můžeme v této době cítit více unavení, hůře se nám může dýchat, ztratíme chuť k jídlu, může nás potrápit špatný spánek a naše pracovní výkonnost může klesnout.

Zimní bouřky jsou sice výjimečné, ale znali je už naši předci. Již dávní milovníci vína se při zimním hrmění radovali. Tvrdili: »Když v lednu hrom se ozve, hojnost vína je v očekávání«.

Počasí bude v nadcházejícím týdnu jako na houpačce. Od mrazu k teplíčku, od deště ke sněhu. Většinou bude oblačno až polojasno, jen přechodně zataženo.
„Po ránu mohou řidiče potrápit ledovky a mlhy,“ varuje Honsová. Navzdory výkyvům se o  zábavu nemusí obávat milovníci zimních sportů. Na hory by však měli vyrazit co nejdříve. „Nejlépe do čtvrtka. V pátek a v sobotu bude pršet. V neděli už ale opět očekáváme srážky sněhové,“ předpovídá Honsová. I když teploty vystoupají nad nulu, sníh zůstane. „Leží ho až 60 cm. Roztát by neměl, ale bude mokrý a těžký. Příští týden opět napadne. Bude však zledovatělý,“ dodává Honsová.

Jak bude?
Dnes:  –1 až 3 °C, v 1000 m na horách –4 °C.
Středa: noc –7 až –3 °C, den –2 až 2 °C.
Čtvrtek: noc –4 až 0 °C, den 1 až 5 °C.
Pátek: noc –3 až 1 °C, den 2 až 6 °C.
Sobota: noc –1 až 3 °C, den 6 až 10 °C.
Neděle: noc –1 až 3 °C, den 1 až 5 °C.