V pátek nás svým okrajem ovlivní teplá fronta. Mnoho srážek nepřinese, slabý déšť se vyskytne maximálně na severu území. Ale oblačnosti bude hodně – zataženo až oblačno, během dne přechodně až polojasno. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 12 až 16 °C.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Teplé jižní proudění bude o víkendu střídat přechod studené fronty a studený vzduch od severozápadu. V sobotu bude zpočátku dne polojasno až oblačno, postupně od severozápadu přibývání oblačnosti na zataženo až oblačno, místy déšť, přeháňky, ojediněle bouřky.

O víkendu nás čeká teplotní zlom

Postupně od západu od vyšších poloh i déšť se sněhem nebo sněžení. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 13 až 17 °C, na jižní Moravě 20 °C. Po přechodu studené fronty od severozápadu výrazné ochlazování. Na přechodu studené fronty větrno – nárazy větru kolem 55 km/h. V neděli už bude počasí připomínat zimu – bude oblačno až zataženo, během odpoledne na celém území déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh srážky sněhové. Zpočátku dne se mohou srážky sněhové vyskytnout už od cca 400 m nad mořem. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 4 až 9 °C. Větrno – nárazy větru kolem 55 km/h.

Úterní ráno bude na celém území mrazivé

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, zpočátku dne od středních poloh sněhové, postupně sněžení jen na horách. Ranní teploty 3 až -1 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. Větrno – nárazy větru kolem 55 km/h. V úterý bude polojasno. Ranní teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. Ve středu bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. A další nárůst teplot vzduchu očekáváme na Velikonoce – v maximech budou postupně teploty stoupat až na 18 °C. Zároveň ale musíme počítat s občasným deštěm nebo přeháňkami.

Dnes je Světový den vody, v sobotu Světový meteorologický den

Na 22. března připadá Světový den vody – jeho letošní téma je „Voda pro mír“. Letošní zima byla na srážky zatím historicky nejbohatší zimou – většina vody ale spadla i v horských oblastech v dešti. Takže voda rychle odtekla. A už nyní hlásí mírné půdní sucho na severozápadě, západě a ve středních Čechách. V sobotu 23. března následuje Světový meteorologický den – jeho letošní téma je „V první linii opatření v oblasti klimatu“.

Video
Video se připravuje ...

V Řepiších na Frýdecko-Místecku museli hasiči tahat linkový autobus z příkopu. HZS Moravskoslezského kraje

Fotogalerie
28 fotografií