Česko má před sebou další výrazně teplotně nadprůměrný týden, kdy díky teplému jižnímu proudění budou nejvyšší odpolední teploty na východě území atakovat až 17 °C, na západě bude nejčastěji kolem 10 °C.

Srážky očekáváme během pracovního týdne hlavně v podobě přeháněk a mnoho jich nebude. A 1. března startuje meteorologické jaro – to bude zalité sluncem – první březnový víkend totiž nabídne převážně slunečné počasí a teploty až o 9 °C vyšší, než je pro toto období běžné, budou pokračovat.

Po celý pracovní týden nejvyšší teploty naměříme na východě území – tam se budou zastavovat až na 17 °C a srovnatelné tak budou s teplotami ve Španělsku. V pondělí bude oblačno až polojasno, na severu ojediněle přeháňky. Ráno a dopoledne zataženo nízkou oblačností a mlhy. Denní teploty 7 až 13 °C, na východě až 15 °C. V úterý bude oblačno, na severu ojediněle přeháňky. Ráno a dopoledne zataženo nízkou oblačností a mlhy. Ranní teploty 5 až 1 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na východě území až 17 °C.

Sledujte vývoj počasí na radaru Blesku

Ve středu bude oblačno, místy přeháňky. Ráno a dopoledne zataženo nízkou oblačností a mlhy. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 6 až 10 °C, na východě území až 17 °C.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Ráno a dopoledne zataženo nízkou oblačností a mlhy. Ranní teploty 8 až 3 °C. Denní teploty 10 až 14 °C, na východě 16 °C.

V pátek startuje meteorologické jaro

Od 1. března hovoříme o meteorologickém jaru – jeho začátek nebude mít letos chybu. V pátek bude oblačno až zataženo, místy přeháňky. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 10 až 14 °C, na východě 15 °C.

V sobotu bude polojasno, přechodně oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle zataženo nízkou oblačností a mlhy.  Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. V neděli bude polojasno, přechodně oblačno. Ráno a dopoledne ojediněle zataženo nízkou oblačností a mlhy. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 12 až 16 °C. 

Co od meteorologického jara můžeme čekat?

Jarní období máme spojené s nárůstem teplot vzduchu a také s prodlužující se délkou bílého dne. Průměrná březnová teplota je 3,2 °C, dubnová 8,5 °C a v květnu narůstá na 13 °C. 

Už letošní únorové počasí ale spíše připomínalo březen. Ale i první meteorologický jarní měsíc může přinést hodně rozmanité počasí. Tak například nejsilnější březnové poryvy větru přinesl orkán Emma - 2.3.2008 Labská bouda nárazy větru 195 km/h. Studený březen byl v roce 1987 s průměrnou teplotou -2,5 °C, nejteplejší březen 2014  s průměrnou teplotou 6,2 °C. Letošní první březnová dekáda bude teplotně výrazně nadprůměrná.

Fotogalerie
39 fotografií