Astronomické jaro začíná v okamžiku, kdy se sluneční kotouč ocitne nad rovníkem a Slunce vstoupí do znamení Berana. K tomu každoročně dochází o necelých šest hodin později, v přestupném roce však o více než 18 hodin dříve. 

20. 3. nastane jarní rovnodennost, okamžik, kdy den i noc trvají 12 hodin. Od tohoto dne se noc zkracuje a den prodlužuje, což trvá až do letního slunovratu, kdy je den dvakrát delší než noc.

Do roku 2047 bude začátek jara připadat na 20. březen. V roce 2048 se začátek jara dokonce posune na 19. březen.  

Na 21. březen první jarní den připadne znova až  roce 2102. 

Víte, že…

  • Jarní nachlazení není jen pověra, existuje a má svoje specifika?  Když se otepluje, rozšiřují se cévy a přivádějí krev k povrchu těla rychleji, takže také snadněji prochladneme.
  • Jarní úklid není výmysl neurotických manželek, ale jeho tradice sahá až k perskému svátku Nového roku - Khoneh Tekouni, což doslova znamená „třesoucí se dům“. I židé na jaře uklízeli své domy jako přípravu na Pesach.
  • Jaro máme sice rádi, ale počet nemocných s depresí v tomto období stoupá. U citlivých lidí se na jaře objevuje nervozita, deprese, často i bolesti a křeče svalů.
  • Mnoho lidí také trpí poruchami spánku, dostavuje se nechutenství i záchvaty vlčího hladu.
  • Sezonní alergie na jaře trápí třetinu Čechů. Alergie způsobuje pyl stromů, květin a také plísně, kterým se na jaře daří.
  • Už přibližně od poloviny března k nám přilétá první z naší čtveřice poslů jara – čáp bílý. 
  • Zmijí uštknutí je na jaře mnohem nebezpečnější než jindy. Pokud had v předcházejícím období jed ještě nepoužil, může se do rány dostat podstatně větší množství smrtící látky.

Počasí rozhodně nebude jarní

Počasí na fakt, že začíná jaro, ovšem vůbec ohledy brát nebude. V neděli nás čeká déšť, na horách dokonce sněžení a bude oblačno až zataženo. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C, na jihu a na jihovýchodě se ohřejí, bude tam 11 °C.

Ani příští týden nebudou teploty příliš jaro připomínat. V pondělí bude opět oblačno až zataženo, na severu bude pršet. Nejvyšší denní teploty 5 až 9 °C. 

V úterý bude počasí podobné, bude oblačno až zataženo, místy až polojasno. Čekají nás dešťové přeháňky, na horách budou sněhové.  Nejvyšší denní teploty 4 až 8 °C. 

 

Fotogalerie
25 fotografií