Vzrušení z bouřek jim koluje v krvi a nevynechají příležitost je dostihnout a vyfotografovat. Lovce bouřek rozmary počasí fascinují a věnují se jejich podrobnému zkoumání. Vyrazili i do Červené Hory na Náchodsku, kde se tento týden prohnalo tornádo.

„U tornáda je potřeba prokázat kontakt se zemí. Pokud není prokázán, jedná se o trombu,“ vysvětluje v rozhovoru Robin Duspara, předseda organizace Czech Thunderstorm Research Association, která se zabývá pronásledováním bouřek. To byla i první věc, kterou na místě se svými kolegy ověřoval.

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek ze spolku Czech Thunderstorm Research Association popsali své zkoumání ve Studiu Blesk. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Jeho tým zjišťoval škody, především jestli jsou stromy vykroucené a poházené do stran, a ne pouze zlomené, což by způsobil pouhý poryv větru. Dále lovci zmapovali, kudy tornádo prošlo a jak dlouho bylo aktivní. Lovci bouřek z organizace Czech Thunderstorm Research Association popsali svá zjištění ve Studiu Blesk.

„Pás škod má přibližně 750 metrů. Hlavní vír šel podle výpovědi svědků šest minut a mezitím se objevovaly různě další víry, z nich nejdelší trval tři minuty,“ přiblížil například Robin Duspara.

Fotogalerie
16 fotografií