„Jednou se mi podařilo vjet přímo do bouřkového jádra. Krupobití tam bylo strašné, byla tam úplná tma od krup. Viděl jsem sotva dva metry před sebe,“ popisuje jeden ze svých zážitků Robin Duspara, předseda organizace Czech Thunderstorm Research Association. Členové si říkají lovci bouřek a specializují se na jejich dokumentování.

Fotogalerie: Ničivé bouřky v Česku
42 fotografií

Vzrušení ze řádění živlu

Neustále sledují vývoj počasí a radary. Pokud se někde bouřka vyskytne, okamžitě jim prý tělem proběhne vzrušení. Na rozdíl od meteorologů je jejich práce o poznání dobrodružnější.

„Rozdíl mezi lovcem bouřek a meteorologem je ten, že meteorolog sedí u počítače, sleduje radary, vydává výstrahy a sleduje aktuální vývoj z budovy. Lovec bouřek se pohybuje v terénu a přesně ví, co se děje. Může třeba na místě změřit kroupy, pokud padají,“ říká lovec Duspara.

Jejich práce sice není taková, jak většinou ukazují hollywoodské filmy. Lovci se totiž snaží nebezpečí vyhýbat a bouřky monitorují spíše z dálky. Někdy se ale riziku nevyhnou, jak zmínili i v rozhovoru ve Studiu Blesk.

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek Robin Duspara a Matěj Hrabánek mluvili ve Studiu Blesk o své práci. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Kdy a kde se bouřka vyskytne, nedokáže nikdo přesně odhadnout. Ale moderní technologie to usnadňují. „Můžeme asi týden dopředu odhadovat, kde bouřka hrozí,“ vysvětluje Duspara. Podle něj se předpověď a odhady s každým dnem zpřesňují a 24 hodin dopředu už dokážou poměrně přesně určit místo, kde bouřka udeří.

Bouřky jim řídí i osobní život

Lovci bouřek přiznávají, že jejich koníček jim tak trochu zasahuje do života. Svou dovolenou si třeba plánují podle toho, jestli se někde čekají bouřky. A ty nečekané je občas zastihnou při slavnostní události. „Zrovna nedávno mi bouřka překazila plány. Byl jsem na svatbě a po obřadu se začaly vytvářet první bouřky, takže jsem znejistěl a chtěl jsem nějakou ulovit. Přemluvil jsem tátu, aby se mnou jel pár kilometrů za město, a tam jsme bouřku dostihli,“ vzpomíná člen organizace Matěj Hrabánek.

Ke specializaci týmu Robina Duspary patří i tornáda. Když před několika dny tornádo řádilo v Červené Hoře na Náchodsku, okamžitě vyrazili na místo, aby prozkoumali škody i pás, kterým tornádo procházelo. „Zkoumali jsme, zda došlo ke kontaktu se zemí, abychom potvrdili, že se nejednalo jen o poryv větru nebo propad vzduchu,“ popsal lovec v rozhovoru.

V dohledné době se jejich tým chystá do USA. Chtěli by tam pronásledovat tornáda, která jsou mnohem silnější než ta, která se vyskytují u nás.

Fotogalerie
12 fotografií