V uplynulých dnech v Česku bouřky řádily a na několika místech se vyskytly i supercelární bouřky, takzvané supercely. U nich se mohou vyskytnout kroupy nebo dokonce tornádo, jako se to stalo v úterý na Náchodsku. Teď na území republiky dorazily z Německa bouřky další.

O tom, jestli se v blízkosti nachází bouřka, může hodně napovědět už to, co vidíme. Pokud jde o velkou kupovitou oblačnost a jsou vidět srážkové pruhy, jedná se většinou jen o přeháňku. „Když ale vidíme velkou kovadlinu, pod kterou jsou černá mračna, je velká pravděpodobnost, že je to bouřka. Navíc na dálku mohou být vidět blesky a slyšet hromy,“ říká Robin Duspara z organizace Czech Thunderstorm Research Association, která se zabývá pronásledováním bouřek.

Rotující stěnový oblak značí supercelu

„Hlavním znakem supercel je stěnový oblak, což je sníženina, která značí výskyt mezocyklony (rotující vír, pozn. red). Ta se vyskytuje u supercel. Tento stěnový oblak většinou rotuje,“ vysvětluje lovec bouřek Robin Duspara. Podle něj si lidé občas myslí, že vidí nebezpečnou supercelární bouřku, ale není tomu tak.

Jaké jsou hlavní matoucí znaky, popsal Robin Duspara v rozhovoru pro Studio Blesk. Podívejte se:

Video
Video se připravuje ...

Lovci bouřek ve Studiu Blesk popsali, jak poznat bouřku a jaké jsou její typické znaky. Blesk TV/Jan Jedlička/David Budai

Lovec bouřek radí především to, abychom se k bouřce nepřibližovali. „Podařilo se mi jednou vjet do bouřkového jádra. A krupobití tam bylo strašné. Byla tam bílá tma od krup, viděl jsem sotva dva metry před sebe,“ líčí Duspara.

Dnes už jsou podle něj běžně k dispozici různé radarové aplikace do chytrých telefonů, díky nimž je možné sledovat postup a vývoj bouřky. To se hodí hlavně v případě, kdy nás bouřka někde nečekaně zastihne nebo si nejsme jisti její sílou.

V Americe se používají také různé detektory blesků. Například školy pomocí nich zjišťují, jestli mohou pustit děti ven. U nás ale zatím tyto technologie nejsou tolik rozšířené.

Jak se chovat při bouřce?

  • Najít úkryt (budovu, auto) a nevycházet ven.
  • Nebýt pod stromy a skalními převisy či ve staveních bez hromosvodu.
  • Nepohybovat se u kovových sloupů elektrického vedení.
  • Při bouři neběhat či nejezdit na kole.
  • Bouře je nejnebezpečnější přibližně v okruhu tří kilometrů.

Fotogalerie
8 fotografií