Teplotní rekordy v úterý ohlásilo osm z deseti stanic, které měří víc než 30 let, mimo jiné i pražské Klementinum. Nejvyšší teplotu meteorologové zatím zaznamenali v Ostravě-Porubě, kde teploměr ukázal 26,8 stupně Celsia.

V následujících dnech nás podle meteorologů čeká více oblačnosti. „To jarní počasí, takřka letní, které teď máme, bude na několik dnů přerušeno přeháňkami. Mohou se objevit i například bouřky, které ale budou spíše ojedinělejší,“ upřesnil mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák s tím, že se i do konce týdne o něco sníží teploty.  

Ve středu bude zataženo až oblačno a místy, zejména tedy v Čechách, se objeví občasný déšť nebo přeháňky. Během odpoledne bude od západu srážek i oblačnosti ubývat. Nejvyšší denní teploty mezi 14 až 18 °C. Na západě ale jen kolem 12 °C a v 1000 m na horách kolem 7 °C. V Jeseníkách a Beskydech kolem 11 °C.

Ve čtvrtek bude zpočátku většinou polojasno. Během dne se ale zatáhne a místy se opět objeví déšť nebo přeháňky. Večer budou srážky od jihozápadu četnější. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na východě až 20 °C, na západě kolem 12 °C.  

Další oteplení až v příštím týdnu  

I závěr pracovního týdne bude na většině území ve znamení zatažené oblohy a deště, který může být obzvlášť na jihovýchodě republiky trvalý a vydatný. V Čechách se v polohách nad 1100 metrů mohou objevit srážky smíšené nebo sněhové. Na severozápadě budou srážky jen místy. Nejvyšší denní teploty klesnou mezi 7 až 12 °C, na východě mohou dosáhnout až 14 °C.

Zatažená obloha a déšť na většině území přetrvají i během soboty. Na západě a severozápadě by ale srážky měly být už jen ojediněle. V Čechách v polohách nad 1100 metrů se opět mohou objevit srážky smíšené nebo sněhové. Denní teploty klesnou k 6 až 10 °C, při zmenšené oblačnosti může rtuť teploměru vystoupat až na 13 °C.  

Od začátku dalšího týdne by kolem tlakové níže nad východním Atlantikem postupně měl začít proudit teplý vzduch od jihozápadu. Podle meteorologů by se tak mělo opět postupně oteplovat. „Každý den by teploty měly jít výše a měly by opět dosáhnout hodnot kolem 20 °C,“ uzavřel Dvořák. 

Užívejte si jaro, teploty brzy klesnou:

Fotogalerie
36 fotografií