Silná bouře, která se přehnala nad jižní Moravou, za sebou zanechala popadané stromy i zatopené sklepy. Působí také komplikace v dopravě. Hasiči kolem 21:00 evidovali na 110 výjezdů, všechny bez zranění, informovali na síti X. Další výjezdy stále přibývají. Nejčastěji jde o popadané stromy a čerpání vody.

V Brně například voda zaplavila výhybku na tramvajové zastávce Jugoslávská, neprůjezdná byla také zastávka Mojmírovo náměstí nebo Západní brána, kde voda zaplavila kolejiště u vjezdu do tunelu. Na zastávce Lesnická spadl strom na koleje. Ve Zbýšově na Brněnsku hasiči čerpali vodu ze sklepa bytového domu.

„Nebezpečné bouřky momentálně postupují z Brna směrem jižní část Olomouckého, východ Jihomoravského a do Zlínského kraje. V jejich rámci se nadále mohou objevovat velké kroupy a nárazy větru nad 90 kilometrů v hodině,“ napsali meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu na síti X.

Do Česka odpoledne dorazily silné bouřky, z Pošumaví postupovaly do středních a severních Čech a také na východ, informuje ČTK.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) na svém účtu na sociální síti X informoval o aktuálním vývoji počasí, upozornil na přítomnost velkých kroupů. „Explozivní vývoj pokračuje i směrem do severních Čech. V supercelách jsou hlavně velké kroupy i přes 5 cm, výjimečně mohou dosahovat až k 10 cm,“ stojí na síti X.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Lidé si měli dávat pozor téměř po celém Česku. „Pozor víceméně v celých Čechách kromě západní poloviny. Bouřky postuovaly k severovýchodu/východu a později k večeru se slévaly do ucelenějšího systému s rizikem velkoplošných škod větrem,“ napsal ČHMÚ.

Na bouřky byl vydán nejvyšší stupeň výstrahy. ČHMÚ také obzvláště upozornil na supercely: „Tyto supercely jen tak nezeslábnou.“

Co se týče vzniku tornád, šance je sice nízká, avšak určité riziko jejich vytvoření existuje. „Tornáda jsou málo pravděpodobná vzhledem k relativně vysoké základně oblačnosti, nicméně zejména zpočátku v izolovaných supercelách nebo v případě jejich slučování je nemůžeme vyloučit. I tak je ale šance na silné tornádo velice malá,„ popsal ČHMÚ.

Zásahy hasičů

V souvislosti s výstrahou ČHMÚ před silnými bouřkami, zasahovali středočeští hasiči celkem u 26 padlých stromů a 3 čerpání vody. Nejvíce událostí bylo na Mladoboleslavsku a Nymbursku.

Také hasiči na jihu Čech se potýkali s následky silných bouřek. Asistovali u spadlých stromů na Jindřichohradecku (Mníšek, Děbolín, Příbraz, Rodvínov, Lodhéřov, Číměř) pročišťovali svody v domě v Táboře, čerpali vodu z laguny na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí ze sklepů v Albrechticích nad Vltavou. 

„Z pohledu počtu zasahů v souvislosti s bouřkami pro nás dnešní den není prozatím tak náročný, jak jsme očekávali. Vyjeli jsme do 20:00 k 375 technickým pomocem. Většinou se jednalo o popadané stromy," uvedli hasiči.

Na Vysočině zasahovali hasiči kvůli bouřkám s deštěm v posledních dvou hodinách na třech desítkách míst. Nejvíc práce měli na Třebíčsku, kde ze silnic odklízeli popadané stromy a větve, ve Starči čistili silnici od bahna a kamení. Vyplývá to z vyjádření mluvčí krajských hasičů Petry Musilové a z informací, které hasiči okolo 20:00 zveřejnili na svém webu.

První výjezdy měli hasiči na Vysočině kvůli počasí po 18:00. Stromy na Třebíčsku odstraňovali ze silnic například v Rokytnici nad Rokytnou, Pocoucově, Čáslavicích, Okřešicích či v Boňově u Jaroměřic nad Rokytnou.

Výstraha meteorologů před velmi silnými bouřkami s přívalovým deštěm, kroupami a nárazovým deštěm platí pro větší část Vysočiny do půlnoci.

Kvůli bouřce jezdily nepravidelně vlaky mezi Táborem a Horní Cerekví. Hasiči také čerpali vodní lagunu, která vznikla na parkovišti ve Veselí nad Lužnicí na Táborsku.

Kolem desítky železničních tratí bylo během pátečního odpoledne neprůjezdných, nejčastěji byl důvodem pád stromu nebo poškozené trakční vedení. Problémy se ale dařilo odstraňovat, ve 20:30 registrovaly České dráhy neprůjezdné tři tratě. Kvůli porouchanému trakčnímu vedení neprojely v úseku Litoměřice dolní nádraží - Velké Žernoseky, spadlý strom zastavil provoz mezi Turnovem a Hrubou Skálou a poškození trakčního vedení v Německu ovlivnil mezinárodní spoj Praha - Berlín.

První bouřky vznikly v Pošumaví a postupovaly k severovýchodu směrem do středních a dál do severních Čech a také na východ směrem na Vysočinu. Padaly  až deset centimetrů velké kroupy, uvedli meteorologové.

 

Video
Video se připravuje ...

Meteoroložka v Blesku: Pořádně se ohřejeme. Dorazí první vlna veder Bára Holá

Fotogalerie
47 fotografií