Čtvrteční teplotní minimum v Klementinu bylo o 0,8 stupně nižší než předchozí extrém, který odolával 147 let. „Nutno podotknout, že k překonání minimálních teplot dochází na této stanici již velmi vzácně, vzhledem k vlivu tepelného ostrova centra Prahy. Naposledy došlo k překonání extrémního minima 1. září 1998,“ uvedl Tomáš Mejstřík z ČHMÚ.

Na začátku tohoto týdne se prudce ochladilo. Ještě v pondělí dosahovala průměrná teplota v Česku i více než 26 stupňů, v úterý se ale dostala nejvýše na asi 19 stupňů. Místy bylo v úterý podle meteorologů až o 14 stupňů chladněji než v pondělí.

Ve čtvrtek ráno se objevily mrazy. Na Šumavě na stanici Kvilda-Perla bylo naměřeno minus 3,2 stupně a na stanici Horská Kvilda minus 2,5 stupně. Na obou stanicích tak byla o několik desetin stupně překonána předchozí minima stará dvě až tři desítky let.

Noc na pátek bude podle ČHMÚ zřejmě podobně chladná a zase budou překonána minima z dřívějších let. „Klementinský extrém je však jen 8,9 stupně, proto zde nejspíše překonán nebude,“ doplnil Mejstřík.

Máme za sebou nejchladnější letní ráno za posledních 147 let. Na začátku týdne přitom rtuť teploměrů sahala až k 27 °C: 

Fotogalerie
19 fotografií