„Po severním okraji hřebene vysokého tlaku vzduchu zasahujícího od západu zvolna postupuje přes střední Evropu teplá fronta,“ říkají meteorologové. Ale teplá fronta výrazně nezvýší páteční teploty. Nejvyšší teploty totiž vystoupají pouze na 15 až 19 stupňů Celsia. Tepleji bude jen na Moravě, kde teploty vystoupají až na 21 stupňů.

Na většině území bude v pátek zataženo, na východě zpočátku polojasno. „V západní polovině Čech místy déšť nebo mrholení,“ předpovídají meteorologové. V noci z pátku na sobotu teplota klesne až na 11 stupňů Celsia. K ránu od západu Čech ubude oblačnosti a ustanou srážky.

V sobotu by díky už proudící teplé frontě nad naším územím měly teploty vystoupat až na 27 stupňů Celsia. Obloha bude oblačná až polojasná. „Ve východní polovině území zpočátku až zataženo a místy slabý déšť nebo mrholení,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. 

V neděli bude ještě o stupínek tepleji: Nejvyšší denní teploty se čekají 24 až 28 °C, na severu Čech kolem 22 °C. Má panovat polojasno až oblačno, na horách na severu místy, jinde jen ojediněle přeháňky. 

Fotogalerie
10 fotografií