„Dnešní ráno je opravdu mrazivé. Na většině stanic klesly teploty na -9 až -14 °C, na severovýchodě území až k -20 °C, na definitivní minima si ale musíme ještě počkat. Taky pocitová teplota je na některých místech nízká, například na stanici Bělotín v Moravské bráně činila při teplotě vzduchu -13,5 °C a průměrné rychlosti větru 9 m/s -24 °C. Přes den se ale oteplí na snesitelnější hodnoty, které podpoří i slunečná obloha,“ uvedli v úterý ráno na sociální síti X meteorologové z Českého hydrometeorologického úřadu.

Sledujte aktuální počasí na radaru Blesku

Na Šumavě dnes nad ránem klesly teploty k -20 °C. Například na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku meteorologové naměřili -20,2 °C. Rekordní minima pro dnešní den však překonána nebyla. Na šumavské Horské Kvildě bylo -17,8 °C.

„Podobně chladné ráno může být i ve středu a ve čtvrtek, kdy budou podmínky podobné jako dnes,“ uvedla Markéta Augustinová z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Největší mráz v Královéhradeckém kraji byl dnes ráno v Orlickém Záhoří na Rychnovsku, kde teplota klesla pod -20 °C. I Liberecký kraj se probudil do dalšího mrazivého rána, na některých místech klesly dnes teploty k -18 °C. I v Liberci ukázaly dnes někde teploměry téměř -15 °C.

Na některých silnicích v Moravskoslezském kraji se kvůli silnému větru tvoří sněhové jazyky. Většina silnic je sjízdná jen se zvýšenou opatrností. Podle předpovědi meteorologů bude dnes v kraji mrznout a ojediněle se budou vyskytovat mrznoucí mlhy. Teploty klesnou až k -10 °C, v noci až k -15 °C.

Nejnižší noční teploty mohou při slabém větru klesat až k -20 °C. V mrazových kotlinách na Šumavě pak mohou snadno překonat i -25 °C. „To jsou ale velmi specifická a hodně lokální místa,“ doplnili meteorologové.

V úterý přes den budou nejvyšší teploty pravděpodobně mezi -6 °C až -2 °C, na severovýchodě ale i kolem minus osmi stupňů. Poté však budou teploty postupně stoupat. Na Moravě a ve Slezsku může zpočátku foukat silnější vítr.

Omezit délku pohybu venku u dětí a seniorů

Při mrazech hrozí podle meteorologů především v noci a po ránu prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhají teplé nápoje, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedl ČHMÚ.

V noci na středu klesnou teploty maximálně k -15 °C, v noci na čtvrtek k -12 °a v noci na pátek k -7 °C. Přes den bude ve středu od -4 °C po nulu, ale na severovýchodě ještě může být až -7 °C.

Ve čtvrtek a pátek se už mohou přes den teploty dostat nad nulu, budou mezi minus +3 °C a + 1 °C.

V pátek ovlivní podle meteorologů Česko další arktický vzduch. „Není ale ještě jisté, kudy přesně povede jeho trajektorie. Měl by zasáhnout zejména východní části Evropy a naše území od východu spíše jen ‚líznout‘,“ uvedl ČHMÚ.

V noci na sobotu bude podle předpovědi většinou od -2 °C do -6 °C, při menší oblačnosti až -8 °C. Přes den teploty stoupnou na -2 °C až +2 °C. V noci na neděli se může oteplit až na +1 °C a přes den až na +3 °C.

Sněžení až ve druhé polovině týdne

Až do čtvrtka bude v Česku zřejmě jasno, ale ve čtvrtek odpoledne začne podle meteorologů přibývat oblačnosti a hlavně na severu a severovýchodě země bude místy sněžit. Občasné sněžení či sněhové přeháňky se objeví na severovýchodě i v sobotu. V neděli očekává ČHMÚ sněžení na většině území Česka.

Z nejbližších čtyř týdnů bude podle měsíčního výhledu počasí ČHMÚ nejchladnější asi právě tento týden. Poté už budou teploty mírně stoupat. Týdenní průměr nejvyšších denních teplot bude podle ústavu v tomto týdnu kolem minus dvou stupňů, v příštím týdnu již kolem nuly a v následujících dvou týdnech kolem dvou stupňů nad nulou.

Povodňová situace

Hladiny řek ve středních Čechách se vrátily do normálního stavu, dnes odpoledne již nikde neplatil povodňový stupeň. Na prvním stupni bylo ještě dopoledne Labe v Mělníku, před polednem ale kleslo pod jeho hranici, vyplývá z informací ČHMÚ.

Labe v Mělníku a Kostelci nad Labem a Cidlina v Sánech na Nymbursku v minulých dnech vystoupaly na druhý stupeň povodňové aktivity, který znamená pohotovost. Hladiny řek poté postupně klesaly a všude je již normální stav. Labe v Mělníku bylo ve 14:30 na 394 centimetrech, první stupeň platí při dosažení čtyř metrů.

Pod úroveň prvního stupně se už dříve vrátily také Sázava v Nespekách na Benešovsku a Kácově a Zruči nad Sázavou na Kutnohorsku, Berounka ve Zbečně na Rakovnicku či Mrlina ve Vestci na Nymbursku. Podobně klesly i hladiny Doubravy ve Žlebech na Kutnohorsku, Jizery v Bakově nad Jizerou na Mladoboleslavsku a Vltavy ve Vraňanech na Mělnicku.

Video
Video se připravuje ...

Při jakých teplotách raději zůstat s malým miminkem doma? Videohub

Fotogalerie
19 fotografií