Vichřice, která zasáhla o víkendu Česku republiku, má už čtvrtou oběť. V neděli odpoledne u Veliše na Benešovsku zemřel osmdesátiletý houbař, na něhož spadl v lese strom, který zřejmě vyvrátil silný vítr. Muž byl na místě mrtvý. „Lékař záchranné služby byl na místo přivolán kvůli ohledání těla zemřelého,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Petra Effenbergerová.

Poškozené trafostanice

Velké problémy jsou také s dodávkami elektřinou. „Během večera a noci se nám podařilo odstranit další poruchy na vedeních. V současné době Dispečink ČEZ Distribuce eviduje 100 poruch na vedení vysokého napětí a další na nízkém. Bez elektřiny je přes 11 tisíc odběrných míst a bez napětí máme 450 distribučních trafostanic,“ popsala v úterý aktuální situaci mluvčí ČEZ Soňa Holingerová.

Škody odhaduje ČEZ předběžně na desítky milionů korun. Na odstranění následků vichřice stále pracuje asi tisícovka zaměstnanců společnosti i subdodavatelských firem. „I když se nám daří domácnosti připojovat, práce jdou nyní pomalu. Následkem deště i sněžení je terén velmi podmáčený a máme problém se s těžkou technikou k poruše dostat. Nejsložitější situace je stále na Děčínsku, Českolipsku a Havlíčkobrodsku,“ doplnila Holingerová.

Video
Video se připravuje ...

Vichřice dala Česku na frak. Takhle ničila republiku. Blesk

V pondělí ve 21 hodin energetici odvolali kalamitní stav v Plzeňském a Královéhradeckém kraji. Nadále kalamitní stav platí pro Karlovarský, Liberecký, Pardubický, Středočeský a Ústecký kraj a Vysočinu. Podle ČEZ budou zřejmě kalamitní stavy v těchto regionech postupně odvolávány během úterý.

Vlaky nejezdí na třech tratích

Na železnici následky vichřice stále omezovaly v úterý po 7. ráno provoz na třech tratích. Na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí byly vlaky kvůli padlým stromům na několika úsecích nahrazeny autobusy. Podobná je situace na trati mezi Českými Budějovicemi a rakouským Gmündem. Na trati mezi Kolínem a Havlíčkovým Brodem již sice vlaky mohou jezdit, ale v úseku Golčův Jeníkov – Světlá nad Sázavou jen po jedné koleji.

Stovky domácností třetí den bez proudu

V Libereckém kraji stále platí kalamitní stav, který kvůli větru vyhlásili v neděli energetici. Už třetí den jsou bez elektřiny stovky domácností hlavně na Českolipsku. Na odstranění poruch se intenzivně pracuje, práce ale komplikuje rozměklý terén, čety často musí dohledávat i další poškozená místa na vedení. Škody způsobené nedělní větrnou smrští půjdou podle energetiků do desítek milionů korun.

Na Vysočině jsou i dnes stovky odběratelů bez dodávek elektrické energie. Na Havlíčkobrodsku stále trvá kalamitní stav. Kvůli odstraňování spadlých stromů trvá výluka na železničních tratích z Veselí nad Lužnicí do Havlíčkova Brodu a z Kutné Hory do Světlé nad Sázavou. Náledí ani sněhové přeháňky dnes v noci na Vysočině nebyly. „V pondělí večer a v noci se nám podařilo odstranit další poruchy na vedeních vysokého a nízkého napětí. Na Vysočině však stále evidujeme 15 poruch na vedeních vysokého napětí,“ sdělila mluvčí skupiny ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková.

Opravy komplikuje mokrá půda

V Plzeňském kraji zůstává bez proudu do 60 odběratelů, hlavně na Tachovsku a severu Plzeňska. Na Děčínsku zůstává bez proudu po nedělní vichřici zhruba 1500 domácností, bez proudu jsou obyvatelé menších obcí. Práce energetikům komplikuje mokrá půda, do níž se boří technika.

Připomeňte si, jaké škody způsobila vichřice v celém Česku:

Fotogalerie
26 fotografií