Nedělní vichr neberte na lehkou váhu, na horách může mít až sílu orkánu a jde o jev s vysokým stupněm nebezpečí, uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Meteorologové očekávají materiální škody, ale také omezení v dopravě, výpady elektřiny a nebezpečné polomy v lesích.

Ještě než začne foukat, tak dobře zajistěte okna i dveře a upevněte vše, co máte venku. Kdo ještě nezazimoval zahradní nábytek, má nejvyšší čas. Stejně tak bude potřeba na bezpečné místo uložit všechny květináče a truhlíky.

Video
Video se připravuje ...

Bohuslavicemi se prohnala větrná smršť. Poničila 80 domů Kamila Králová / Facebook

Do lesa určitě nevyrážejte

Zajistit je potřeba také skleníky nebo jeřáby na stavbách. Lidé by se pak měli vyvarovat pohybu venku. Vichr může z domů brát i celé střechy, meteorologové očekávají i polomy. Do lesa na houby v neděli raději nechoďte. „Je-li to možné, přečkejte nejprudší nárazy větru v uzavřených prostorách,“ doporučují meteorologové.



Dále by lidé měli zvážit, jestli potřebují jezdit autem. Když už je cesta nutná, měl by řidič dbát na extrémní opatrnost a jet pomalu. Vítr může z automobilu udělat neovladatelnou věc. „To platí i pro prázdné nebo poloprázdné nákladní auto a kamion. Hrozí také zvýšené nebezpečí střetu s překážkou na silnici a neprůjezdnost silnice. Nutno sledovat dopravní zpravodajství,“ popsali meteorologové.

Video
Video se připravuje ...

Vichr bral v Bohuslavicích střechy. Proleťte se nad zdevastovanou obcí na Náchodsku Blesk - David Malík, Hudba: Tears, Studio Fontána spol. s r.o.



Není chytré parkovat za vichru pod stromy, popřípadě poblíž předmětů, které hrozí pádem, nebo zřícením, vhodné nejsou ani vysoké sloupy. Na horách je zapotřebí omezit vycházení a na túry se vůbec nevydávat. Kvůli srážkám může být podmáčená půda a opět hrozí polomy a vyvracení stromů. Rozhodně je nutné dbát pokynů Horské služby.

Číslo na Horskou službu: 1210

Například v Krkonoších varuje Horská služba ČR před silným větrem už od pátku. Bude tady mnohem silnější než v nížinách. „Pokud výstraha je, tak by vůbec lidé do těchto míst neměli vstupovat. Pokud se už do tísně dostanou, měli by nás kontaktovat na čísle 1210. Aby se vyhnuli největšímu větru, je lepší se schovat do závětří. Občas lze po horách najít budku nebo je dobré se ukrýt za kameny,“ uvedl Pavel Jirsa z krkonošské horské služby.

„Přes Polsko bude postupovat k východu tlaková níže a v jejím týlu k nám začne proudit studený vzduch od severu. V průběhu noci na neděli a v neděli dopoledne bude postupně zesilovat západní vítr,“ uvedli meteorologové. Nejsilnější vítr s extrémním stupněm nebezpečí předpovídají v poledních hodinách. Vítr bude dosahovat rychlosti od 40 do 58 kilometrů za hodinu s nárazy až do 108 km/h. Na horách ČHMÚ očekává vichřici s nárazy od 126 do 162 km/h.

Na 12stupňové řadě rychlostí větru je 50 kilometrů za hodinu sedmým stupněm, jde už o vichr. Stupnici uzavírá orkán, kdy vítr proudí rychlostí přes 118 kilometrů za hodinu. Orkán se přes Česko přehnal před deseti lety, v noci z 18. na 19. ledna 2007. Pojmenován byl Kyrill a vyžádal si čtyři lidské oběti a miliardové škody v lesích, dopravě a energetice. Na většině území ČR vítr tehdy dosáhl či překročil 70 kilometrů v hodině, zhruba na třetině území měl v nárazech sílu 110 a na desetině území dokonce 145 kilometrů v hodině.