Druhý povodňový stupeň byl na Labi pod přehradou Les Království, na Labi ve Stanovicích u Dvora Králové nad Labem a na Divoké Orlici v Orlickém Záhoří na Rychnovsku. Vodohospodáři zvýšili odtok z přehrad. Vyplývá to z dat Povodí Labe. Bdělost, tedy první povodňový stupeň, byla na Bělé v Jedlové v Orlických horách, Zdobnici ve Slatině nad Zdobnicí, Divoké Orlici v Kostelci nad Orlicí, Úpě v Trutnově, Labi ve Špindlerově Mlýně, Bystřici v Rohoznici a na Cidlině v Jičíně a v Chlumci nad Cidlinou.

Vzedmuté řeky zatím žádné větší škody nezpůsobily. "Nemáme informace o výskytu mimořádných situací na vodních tocích, významný rozliv vody mimo koryta toků nepředpokládáme," uvedl v ranní zprávě vedoucí dispečinku Povodí Labe Jiří Petr.

Hasiči k čerpání vody dnes vyjížděli dvakrát ve Vrchlabí, kde také čistili ucpané kanály. "Zatím evidujeme jen jednotky událostí, technických pomocí při odstranění stromů z komunikací, čerpání vody nebo monitoringu toků," uvedli hasiči. Stromy ze silnic odstraňovali v Hradci Králové, Dobřenicích na Hradecku nebo v Malé Úpě na Trutnovsku.

Aktuální počasí můžete sledovat na radaru Blesku

Dnes dopoledne Labem ve Vestřevi teklo 107 metrů krychlových vody za vteřinu. Při velké povodni v červnu 2013 to bylo 272 metrů krychlových za vteřinu. Hladina Labe ve Vestřevi byla na 215 centimetrech, hranice třetího povodňového stupně je 160 centimetrů.

Na labské přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem vodohospodáři v neděli a dnes zvedli odtok postupně na 84 metrů krychlových za vteřinu z předchozích 11 metrů krychlových. Od nedělního rána postupně zpětinásobili odtok z přehrady Labská ve Špindlerově Mlýně. Dnes dopoledne odtok činil deset metrů krychlových za vteřinu. Neškodný odtok je u obou přehrad na úrovni 100 metrů krychlových za vteřinu.

Liberecký kraj

Podle informací z krajského povodňového portálu překročila třetí stupeň také Oleška v Dětřichově na Frýdlantsku. Žádné problémy to zatím nepůsobí, řekla na dotaz ČTK zastupující mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Petra Knížková.

Větší problémy než voda způsobil podle mluvčí hasičů silný vítr. "Ráno jsme vyjížděli odklízet asi desítku popadaných stromů hlavně na Jablonecku a Českolipsku," doplnila Knížková. Kvůli popadaným stromům nabíraly ráno zpoždění autobusy integrované dopravy v kraji, na železnici ale problémy nebyly, zjistila ČTK. Podle meteorologů dosahoval vítr v kraji v nárazech až 70 kilometrů v hodině, postupně se zklidňuje. Teploty v kraji se pohybují od tří do deseti stupňů Celsia, i v horách je nad nulou a prší.

V Libereckém kraji spadlo za posledních 24 hodin na některých místech přes 50 litrů vody na metr čtvereční, největší srážky hlásí stanice Souš v Jizerských horách a Dvoračky v Krkonoších, kde naměřili od pátku bezmála 70 litrů vody na metr. Na druhý stupeň se dostala také Jizera v Železném Brodě a Kamenice v Plavech, první povodňový stupeň platí na Mumlavě v Harrachově, na Jizeře v Dolní Sytové, na Jizerce v Dolních Štěpanicích, a také na Frýdlantsku na Řasnici ve Frýdlantu a Smědé ve Višňové.

Nezvyklé teplo

Pondělí bude také největrnějším dnem. Nárazy větru budou dosahovat rychlosti až 90 km/h, na horách až 110 km/h. Jedná se o sílu větru, která může působit škody. Vítr bude slábnout až v pondělí večer.

Už ranní teploty byly nezvykle vysoké – v 7 hod ráno se pohybovaly mezi 11 až 7 °C – v Kopistech 11,7 °C, v Prostějově 10,8 °C, v Holešově 10,4 °C a v Praze-Karlově 10,1 °C. Výrazně nadprůměrné teploty nás budou provázet celý týden. V odpoledních maximech budou padat teplotní rekordy.

Vzhledem k vydatným srážkám, kdy na severu území od neděle spadlo i přes 50 mm srážek, např. na Labské boudě 85 mm, v Peci pod Sněžkou 61 mm, dochází k vzestupům hladit toků. Za pondělí spadne dalších až 25 mm, od středy se na hory vrátí sněžení.  

V pondělí bude oblačno až zataženo, na severu a severovýchodě území déšť, který bude i vydatný. Srážkové úhrny se zastaví až kolem 25 mm. Denní teploty 8 až 13 °C. Nejvyšší teploty naměříme na jižní Moravě.

Nejvyšší teploty v pracovním týdnu naměříme v úterý – to bude zataženo až oblačno, ojediněle přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 8 až 12 °C, na jižní Moravě kolem 15 °C. Padat tak budou teplotní rekordy.

Uprostřed pracovního týdne počasí u nás ovlivní studená fronta. Ve středu bude zataženo až oblačno, od severu místy déšť, který bude přecházet ve sněžení. Večer a v noci na čtvrtek sněžení na severu území od vyšších poloh. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 7 na severu až 13 °C na jihu území.

Ve čtvrtek bude zataženo až oblačno a místy déšť, na severu území zpočátku dne od středních poloh sněžení. Ranní teploty 5 až 0 °C. Denní teploty 5 °C na severu až 12 °C na jihu území. V pátek bude zataženo až oblačno, ojediněle déšť nebo přeháňky. Ranní teploty 8 až 4 °C. Denní teploty 9 až 13 °C.

O víkendu jako na jaře

Také víkendové počasí přinese výrazně nadprůměrné teploty. V sobotu bude zataženo až oblačno. Ranní teploty 7 až 2 °C. Denní teploty 9 až 13 °C. V neděli bude zataženo až oblačno, občas déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 7 až 11 °C. Hned po víkendu se ale ochladí a sněhové vločky se vrátí do středních nadmořských výšek. Zimní počasí tak ještě rozhodně své poslední slovo neřeklo.

Fotogalerie
57 fotografií