Severovýchod našeho území ovlivňuje tlaková níže se středem nad Ukrajinou a Běloruskem a přinesla tam vydatné, trvalé a do hor i extrémní srážky. Jen pro porovnání průměrné červencové srážkové úhrny jsou v Česku 88 mm.

Po čtvrtečních 5:00 byly na stupni povodňové bdělosti čtyři malé toky na Frýdeckomístecku – Ropičanka v obci Řeka, Lučina u Domaslavic, Čeladenka v Čeladné a Morávka ve Vyšních Lhotách. Výše ale hladiny nevystoupaly a v současnosti už stagnovaly, nebo klesaly. Kolem 06:00 vystoupala na první povodňový stupeň také řeka Olše v Českém Těšíně, kde se na rozdíl od ostatních zmíněných toků hladina i průtok vody do 6:30 zatím dále zvedaly.

V porovnání se středečními výstupy numerických modelů by už čtvrteční srážkové úhrny neměly být na severovýchodě území tak vysoké. Nejvíce bude pršet opět v Jeseníkách a Beskydech – spadne tu do 30 mm srážek. I během čtvrtka dnes musíme počítat s povodňovými stupni na menších tocích odvodňujících horské oblasti.

Během noci na pátek budou srážky na severovýchodě území dále slábnout a v pátek tam očekáváme už jen přeháňky. A odpoledne protrhávání oblačnosti. Víkend přinese tropické teploty a přeháňky nebo bouřky pouze lokální.

Zatopené domy a sklepy

Hasiči hlavně odstraňovali nebezpečné a spadlé stromy a silné větve. „Také jsme čerpali vodu ze zatopených domů a sklepů,“ řekl mluvčí hasičů. Museli rovněž čistit ucpané kanály, kvůli kterým byly místy zatopeny silnice. Více než polovina zásahů připadla na okres Frýdek-Místek. Pády stromů zatím nezpůsobily větší škody, v několika případech se ale opřely o elektrické vedení.

Například v ostravské Horní Lhotě hasiči ve středu po poledni odstraňovali dvě nebezpečné vrby. Dvě jednotky hasičů zase vytahovaly osobní automobil Audi, který skončil v zatopeném podjezdu ve Frýdlantu nad Ostravicí. Hasiči vozidlo vyprostili navijákem z cisterny. Pak začali vodu z podjezdu odčerpávat.

Fotogalerie
5 fotografií