Bouřky se posouvají od západní Části republiky. Dorazily už do Ústeckého, Jihočeského a Středočeského kraje. meší bouřka prošla i Prahou.

Výstraha před bouřkami platí od pondělních 18:00 do úterních 03:00 platí pro všechny regiony v Čechách.

Sledujte příchod bouřek na radaru

„V pondělí večer a v noci na úterý se mohou v Čechách ojediněle vyskytnout silné bouřky doprovázené kroupami, přívalovým deštěm s úhrny kolem 30 milimetrů (30 litrů na metr čtvereční) a nárazy větru kolem 20 metrů za sekundu (72 kilometrů za hodinu),“ doplnili.

Zároveň dále platí kvůli horku a suchu pro většinu republiky výstraha před požáry. Meteorologové ale nyní stanovili termín, kdy by mělo zvýšené riziko vzniku požárů skončit. „Předpokládáme, že se riziko požárů sníží po přechodu studené fronty v noci na úterý,“ uvedli meteorologové.

ČHMÚ doporučuje lidem, aby v době velkých veder omezili tělesnou zátěž a vyhýbali se pobytu na přímém slunci. Horko je nebezpečné hlavně pro malé děti, nemocné nebo lidi ve vyšším věku. Následné bouřky pak mohou vést k zatopení sklepů a níže položených míst. Kvůli riziku vzniku požárů také ústav varuje před rozděláváním ohňů v lesích i jinde v přírodě, používáním přenosných vařičů, odhazováním nedopalků nebo vypalováním trávy.

Fotogalerie
17 fotografií