Led na rybníku je dostatečně bezpečný až ve chvíli, kdy trvale mrzne alespoň 10 dnů v kuse a tloušťka ledu dosáhne alespoň 10 cm – pro bezpečný pohyb osob, ideálně ale 25 cm – a to i pro přejetí osobním autem.

Na řekách a jiných tekoucích vodách se v našich zeměpisných šířkách bruslit nedoporučuje vůbec – pro jejich zámrz jsou zapotřebí silné mrazy a malé průtoky, protože menší objem vody snadněji ztrácí akumulované teplo. 

Rybník zamrzá od kraje

To, jak rychle rybník zamrzne do bezpečné hloubky, záleží na mnoha faktorech – zejména pak na počáteční teplotě vody, na průměrných denních teplotách – pokud se například průměrná denní teplota pohybuje na -4 °C, potom rybník do hloubky cca 20 cm zamrzne za 8 dnů.

Daleko pomaleji promrzá voda, pokud je rybník hluboký, průtokový, kolem něj se vyskytuje hodně stromů, jejichž větve dosahují až k hladině.  Pokud leží na ledu vrstva sněhu, která působí jako tepelný izolátor, bude promrzání trvat déle. Voda zamrzá vždy od kraje rybníka, šířka ledu tam bude jiná u jeho okraje, než ve středu rybníka.

Zmrzlá vodní nádrž Džbán v loňském roce
Autor: David Zima

Jak poznat, že je zámraz dostatečný?

Než se vydáte bruslit na rybník, přesvědčte se, že je led dostatečně tlustý – pod nohama vám nesmí praskat, najděte místo, kde je vidět struktura ledu – pokud se v něm nachází malé bublinky do dostatečné hloubky, potom je led bezpečný.

Jakmile se nejvyšší teploty vzduchu pohybují nad bodem mrazu, i po dlouhotrvající vlně mrazů, raději už na led nestoupejte. Led zbarvený do černa bývá zpravidla pevnější, při mléčném zbarvení má zpravidla nižší nosnost. V krajním případě vyvrtejte do ledu díru a jeho tloušťku změřte.

Vltava v Praze zamrzla naposledy v roce 2004

Poté co byla postavena vodní nádrž Slapy, lze nalézt záznamy o zamrznutí Vltavy v Praze jen v únoru 1956, lednu 1964, na počátku ledna 1979, v lednu 1982 a v lednu 2004. Je to proto, že voda je z nádrží vypouštěna ze spodnějších, hlubších vrstev, kde si voda udržuje teplotu nejméně 4 °C.

Velké vodní nádrže působí také jako termostat, který v sobě přes léto akumuluje velké množství tepla, jež není zcela vyčerpáno ani v průběhu zimy. Upouštění teplejší vody z nádrží otepluje toky pod nimi a brání tak jejich zamrzání.

Už o víkendu budou nejvyšší odpolední teploty na většině území Česka stoupat nad bod mrazu, takže led bude polevovat a raději tak využijte pro bruslení umělý led.

 

Fotogalerie
12 fotografií