Páteční ráno přineslo místy mráz – v 6 hod ráno se teplota v Liberci pohybovala na -5,1 °C, v Doksanech na -3,2 °C, v Praze-Ruzyni na -2,6 °C a v Pardubicích na -1,3 °C.

Na Jizerce v Jizerských horách teplota klesla až k -8 °C. Naopak na Moravě a ve Slezsku teplota většinou zůstala v nižších polohách lehce nad bodem mrazu – nejvyšší teplotu hlásilo Brno 2,4 °C.

Páteční ráno se tak stalo tím nejchladnějším od 31. ledna. Pro toto období to není nic neobvyklého, ale vzhledem k extrémně vysokým únorovým teplotám už kvetou v nížinách ovocné stromy, které může mráz poškodit.

Jinak bude pátek nejslunečnějším dnem pracovního týdne. V pátek bude jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle zataženo nízkou oblačností a objeví se mlhy. Denní teploty 7 až 11 °C. 

Sledujte návrat sněhu na radaru Blesku

Březnové počasí v Česku
Autor: ČTK

O víkendu půjdou teploty přechodně nahoru

Máme před sebou velmi příjemný druhý březnový víkend. Teploty půjdou přechodně nahoru. V sobotu se můžeme těšit až na 10 hodin slunečního svitu. V sobotu bude jasno až polojasno. Ráno a dopoledne ojediněle zataženo nízkou oblačností a mlhami. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 10 až 14 °C. Během dne nárazy větru až 55 km/h, takže pocitová teplota bude mírně nižší.

V neděli bude oblačno až polojasno, během dne další přibývání oblačnosti a místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 11 až 16 °C. Opět během dne větrno.

Od pondělí bude počasí aprílové

Hned počátkem nového týdne začneme vytahovat deštníky a pláštěnky – oblačnosti a srážek bude přibývat. Ty budou zpočátku na horách sněhové, postupně se přechodně hranice sněžení dostane do vyšších nadmořských výšek. Žádné dramatické ochlazení se ale nechystá, jen teploty už nebudou dosahovat tak vysokých kladných teplotních odchylek, jako tomu bylo během února.

V pondělí bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 6 až 2 °C. Denní teploty 8 až 13 °C. 

V úterý bude zataženo až oblačno, na většině území přeháňky nebo déšť, na horách, přechodně od vyšších poloh, sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C. 

Ve středu bude oblačno, místy přeháňky, přechodně od vyšších poloh sněhové.  Ranní teploty 2 až -2 °C. Denní teploty 5 až 9 °C. 

Po extrémním únorovém počasí nás čeká pozvolné jaro

Letošní únor s průměrnou měsíční teplotou vzduchu 5,7 °C překonal v 21. století teplotně  pouze jediný březen, a to v roce 2017, jinak byly březnové průměrné měsíční teploty nižší. Až tak byl letošní poslední meteorologický zimní měsíc atypický. Nyní tak očekáváme návrat k pozvolnému jarnímu počasí a teplotám, takže v nočních minimech očekáváme teploty místy pod bodem mrazu a na horách, přechodně od vyšších poloh, i sněžení.

Fotogalerie
23 fotografií