„Dnes je opět velmi teplo na tuto roční dobu,“ napsali meteorologové. Teplotní rekordy padly už ve čtvrtek na zhruba dvacítce míst, na sobotu meteorologové předpovídají maxima devět až 13 stupňů Celsia. „Nejtepleji je na Šumavě, na Karvinsku a v Javornickém výběžku. Podobné teploty byly například v letech 2020 a 1998,“ doplnil ČHMÚ k dnešním teplotám.

Rekord ve Vyšším Brodě překonal dosavadní maximum 14,6 stupně Celsia z roku 2020. Ze stejného roku jsou i další dneškem přepsané rekordy v šumavské Horské Kvildě a v Karviné. V Kvildě dnes teploměr ukázal 16,7 stupně Celsia, v Karviné o desetinu stupně méně.

Přes 15 stupňů Celsia dnes jako nová maxima pro 16. únor hlásí také stanice Kvilda-Perla, Hliniště a Churáňov na Prachaticku, Ropice a Lučina na Frýdecko-Místecku, Javorník na Jesenicku a Hojsova Stráž na Klatovsku.

Celkově byl začátek února v Česku nejteplejší za více než 100 let. Na vybraných stanicích dosáhla v první únorové dekádě průměrná teplota 6,7 stupně Celsia.

Potvrdila se přitom předpověď, že pátek bude nejteplejším dnem týdne a nejvyšší odpolední teploty se budou zastavovat až kolem 15 °C, případně výše, což jsou teploty o 9 °C í více stupňů vyšší, než je pro toto období běžné, a padat tak budou opět teplotní rekordy.

Počasí se začne na horách lámat až v neděli. Výrazně se ochladí v hladině 850 hPa, tedy ve výšce kolem 1,5 km a na horách bude sněžit a očekávají se i celodenní mrazy. Na sjezdovkách stále leží mezi 30 až 70 cm mokrého těžkého sněhu, přírodní sníh najdeme až od 950 m nad mořem. Z víkendu bude více oblačnosti a srážek hned v sobotu, ale mnoho slunečních paprsků nepřinese ani počátek příštího týdne.

Jak bude u vás? Sledujte radar Blesku?

 

Přechod studené fronty v sobotu

Další teplotně nadprůměrný únorový víkend je tady. Nejvíce oblačnosti a srážek bude hned v sobotu po ránu a dopoledne – to bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky.

Odpoledne budou od západu srážky ustávat a večer se oblačnost protrhávat. Ranní teploty budou vysoko – mezi 8 až 4 °C. Denní teploty se zastaví na 7 až 11 °C.

V neděli bude oblačno až polojasno, ojediněle přeháňky,  na horách sněhové. Ranní teploty 5 až 0 °C. Denní teploty 5 až 10 °C.

Teploty pod bodem mrazu budou vzácné

I přes to, že nejvyšší odpolední teploty zpravidla nebudou v první polovině nového týdne překračovat 10 °C, v ranních minimech budou teploty ojediněle klesat pod bod mrazu a na horách bude sněžit, počasí bude zůstávat vysoko nad dlouhodobými normály.

V pondělí bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, na horách sněžení. Ranní teploty 4 až -1 °C. Denní teploty 4 až 8 °C.

V úterý bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, od vyšších poloh i sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 5 až 9 °C.

Ve středu bude zataženo až oblačno, občas přeháňky nebo déšť, od vyšších poloh i sněžení. Ranní teploty 4 až 0 °C. Denní teploty 6 až 10 °C.

Video
Video se připravuje ...

Infektolog Trojánek o chřipce i jejích komplikacích. Nesrážet teplotu do 38°? Nesmysl.  Pavlína Horáková