Fakt, že českému česneku se nedaří, pocítí jeho milovníci nejen na svých peněženkách. Ceny rostou zejména na farmářských trzích a u soukromníků. To ale není jediné zklamání. Ani při vyšší investici nemáme jistotu, že jsme si koupili skutečně českou odrůdu. Mnozí pěstitelé totiž zasadí česnek dovezený, ale vzhledem k tomu, že další generaci vypěstují již u nás, prodávají ho jako český. „Český česnek je však nejen u nás, ale i v zahraničí kladně hodnocen nikoliv díky tomu, kde je pěstován, ale díky vlastnostem, které naše odrůdy mají,“ vysvětluje šlechtitel Václav Kozák.

Na jaro nezbyl

Milovníci česneku se budou muset smířit s tím, že nejen v jejich kuchyních, ale i na zahrádkách povládne česnek dovezený, nejčastěji z Číny, Španělska či Francie, v posledních letech i z Ukrajiny. „U sadby je kvůli suchu výnos asi čtvrtinový oproti dobrým rokům. Přesněji řečeno, do sadby se ideálně hodí česnek o velikosti od čtyř centimetrů. Drobnější by byl neprodejný,“ vysvětluje Kozák. Vše, co se loni v Česku urodilo, je již v zemi a šlechtitelé už nyní přijímají objednávky na podzim. Zklamání prožívá v těchto dnech také zahrádkářka Dana (57) z Prahy. „Na podzim jsem česnek zasadit nestačila. Teď mi všude hlásili, že není a nebude. Je zázrak, že jsem vůbec sehnala španělský,“ říká.

Nemáme sklady

Soběstační v pěstování česneku nejsme ani podle agronoma Václava Mikuly z družstva Bramko Semice, jednoho z našich největších pěstitelů zeleniny. „V tuto chvíli je český česnek ojedinělý. Dostatek je španělského,“ připouští. Podle něj není problém jen v suchu, ale také v tom, že například na rozdíl od Španělska v Česku nemáme dostatek skladů, v nichž by bylo možné zmražený česnek přechovávat.

Letošní cena? Záleží hlavně ba počasí...

Obvyklá cena českého česneku, pokud je příznivý rok, se pohybuje kolem 120 Kč/kg, je-li suchý rok, jako byl loňský a předchozí, vystoupají ceny i nad 200 Kč/kg. Oproti tomu zůstává v podstatě neměnná cena dovezeného česneku, a to asi 100 až 150 Kč/kg, v akcích klesá i na cca 80 Kč/ kg. Kolik bude stát letošní, je otázka spíše pro meteoroložku Dagmar Honsovou. Na to nikdo zatím neodpoví, bude záležet na úrodě, a tedy na přízni počasí. Ceny se stanoví až v létě na základě výnosů.

Čím se český liší

Český česnek je podle Václava Kozáka nejen výrazně ostrý, ale především má ušlechtilou chuť, je bez dalších pachutí. „I některé zahraniční odrůdy jsou ostré, ale chutnají spíše zemitě,“ vysvětluje šlechtitel.

Proč ho jíst

Česnek prospívá lidskému organismu díky svým antibakteriálním a antiseptickým účinkům. Snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Posiluje imunitu a má i protinádorový efekt. Je přirozeným zdrojem fosforu, síry, draslíku, selenu, zinku a vitaminů, především skupiny B.