V pondělí by nás svým okrajem měla ovlivnit slabá studená fronta. Ta ale srážky nepřinese. Bude jasno až polojasno, odpoledne bude na severozápadě území až oblačno. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C. Od úterý už převezme nadvládu nad počasím mohutná tlaková výše od severozápadu. V úterý bude zpočátku dne polojasno, postupně jasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty vystoupí na 19 až 23 °C. Ve středu bude jasno až polojasno. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty vystoupí na 20 až 24 °C. 

Teploty sledujte na radaru Blesku

Začátek meteorologického léta přinese až 28 °C

Od 1. června hovoříme o meteorologickém létu. Jeho začátek bude letos zalitý sluncem. Ve čtvrtek bude jasno nebo skoro jasno. Ranní teploty 10 až 6 °C. Denní teploty vystoupí na 24 až 28 °C. V pátek bude polojasno nebo jasno, během dne ojediněle až oblačno a ojediněle přeháňky. Ranní teploty 11 až 7 °C. Denní teploty vystoupí na 22 až 27 °C. 

Víkend ojediněle s přeháňkami

Také během prvního červnového víkendu bude převládat jen malá oblačnost – jasno až polojasno, pouze ojediněle se při přechodně zvětšené oblačnosti mohou vyskytnout přeháňky. Ranní teploty se budou pohybovat mezi 11 až 6 °C. Denní teploty budou vystupovat zřejmě nejčastěji mezi 19 až 24 °C, ale ještě se bude během týdne upřesňovat. 

Co můžeme očekávat od června?

Počasí nedávných červnů má svá nej, která si zřejmě mnozí pamatují. Loňský červen přinesl nejvyšší naměřenou teplotu za celé léto – v Řeži u Prahy teplota vzduchu vystoupila na 39 °C a to 19. června. V roce 2021 se 24. června na jižní Moravě vyskytlo ničivé tornádo. V roce 2019 bylo 26. června v Doksanech 38,9 °C, zato v roce 1997 ještě 1. června klesla teplota na Horské Kvildě k -8,3 °C. Sezónní výhledy počítají červen jako teplotně nadprůměrný měsíc, ale na tropy to v jeho první dekádě nevypadá, naopak se po letním začátku měsíce ochladí.

Do červnového počasí také často promlouvá „Medard“, ten je pověstný deštivým počasím, které přináší oblast nízkého tlaku vzduchu, která se nad střední Evropou udržuje po delší období. Kromě srážek je pro Medarda typické ochlazení. Naši předci hovořili o tzv. ovčích chladnech. Právě až srážky zažehnají nebezpečí vzniku požáru v přírodním prostředí. Do té doby musíme dodržovat následující pravidla: nepohybovat se v přírodě s otevřeným ohněm – neškrtat, nekouřit, nepoužívat přenosné vařiče, nepouštět lampióny štěstí.

Pozor na to, kde parkujete – suchá tráva může chytnout od rozžhaveného výfuku nebo katalyzátoru. Nebezpečí vzniku požáru ale v přírodě také vzniká, pokud někde leží jen tak pohozená sklenice – třeba od okurek, plastová láhev nebo někoho poztrácené brýle. To vše může zafungovat jako čočka lupy a zažehnout oheň. Sklo totiž může za jistých okolností fungovat jako lupa a koncentrovat sluneční energii do jednoho bodu s takovou intenzitou, že zapálí třeba suché listí.

Fotogalerie
42 fotografií