Také další červencový týden přinese pravé prázdninové počasí, teploty ale už nebudou tak vysoké jako o víkendu, nejčastěji se budou zastavovat u tropické hranice 30 °C. Umožní nám tak širokou škálu venkovních aktivit. Po většinu týdne musíme počítat s bouřkami, ty budou zejména v pondělí a ve středu i silné, doprovázené přívalovým deštěm a silnými nárazy větru.

Vývoj počasí sledujte na radaru

Po horkém víkendu, kdy v sobotu teploty na několika místech přesáhly 38 stupňů, bude dnes mírně chladněji. „Teploty čekejte 25 až 30 stupňů Celsia, na jihovýchodě až 32 stupňů,“ uvedl dnes ráno ČHMÚ na twitteru.

Odpoledne východní část Česka zasáhly silné bouřky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se na Hodonínsku dokonce vyskytla supercela. „Z Olomouckého kraje a z východu kraje Zlínského jdou směrem na Slovensko a do Polska velmi silné bouřky s nárazy větru i přes 90 km/h, s intenzivními srážkami 30 až 50 mm za krátkou dobu, s vysokou bleskovou aktivitou a menšími kroupami,“ uvedl ČHMÚ před jednou hodinou odpolední.

Od úterý do čtvrtka ČHMÚ očekává přeháňky nebo bouřky spíš jen ojediněle, úplně jasno nebude. Teploty přes den by měly stoupat na 30 stupňů Celsia nebo výše. Také v pátek bude obloha oblačná až polojasná, přeháňky nebo bouřky se mají objevovat místy a teploty by se měly udržet pod 30 stupni. Podobné, jen mírně teplejší počasí má pokračovat o víkendu.

Červencové počasí si udrží „vrtkavé“ tempo

  • V pondělí bude počasí u nás pod vlivem vlnícího se frontálního rozhraní – už během noci bude od jihozápadu docházet k přibývání oblačnosti, místy se budou tvořit přeháňky, déšť a bouřky. Ráno a dopoledne bude zataženo až oblačno, místy přeháňky, déšť a bouřky, ojediněle silné, doprovázené přívalovým deštěm s krátkodobými srážkovými úhrny kolem 25 mm a silným větrem. Odpoledne bude od západu docházet k ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Odpolední teploty vystoupí na 26 až 30 °C.
  • V úterý se můžeme těšit na výběžek vyššího tlaku vzduchu a na většině území až na 14hodinovou délku slunečního svitu. Bude jasno až polojasno. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C.
  • Ve středu už bude oblačnosti během odpoledních hodin přibývat - bude jasno až polojasno, od západu přibývání oblačnosti, místy déšť a bouřky, ojediněle i silné. Ranní teploty 19 až 15 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C.
  • Ve čtvrtek bude polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C.
  • V pátek bude polojasno a oblačno, ojediněle, během dne místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 16 až 12 °C. Odpolední teploty 26 až 30 °C. 

Také víkend místy s bouřkami

Výraznější změnu nepřinese ani víkend. V sobotu bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 25 až 29 °C. V neděli bude polojasno až oblačno, místy přeháňky a bouřky. Ranní teploty 17 až 13 °C. Odpolední teploty 24 až 28 °C. 

Oddech od tropických teplot přinese svatoannenský týden

Až poslední červencový týden přinese zřejmě oddych od tropických teplot – nejvyšší odpolední teploty se budou pohybovat kolem 25 °C a místy déšť nebo přeháňky.

Na jihu Evropy teploty i přes 40 °C

Středomoří čeká další zesílení vlny veder – nejvyšší odpolední teploty budou opět překračovat 40 °C, v Itálii bude až 45 °C. Nejen teploty vzduchu, ale i teplota moře se ve Středomoří pohybuje extrémně vysoko – u španělského pobřeží, francouzské riviéry a Chorvatska dosahuje až 28 °C, u Itálie na 29 °C a v okolí Řecka dosahuje až 30 °C! Nad teplým Středozemním mořem se může zformovat tlaková níže, která v některých znacích připomíná hurikán, tj. vytvoří se v ní oko s minimem oblačnosti. Jedná se ale o poměrně vzácný jev – který nazýváme medikánem a v minulých letech se vyskytoval  jednou nebo dvakrát za sezónu. Posledním významným byl medikán Zorbas na konci září 2018, v polovině září 2020 Cassilda.

Fotogalerie
89 fotografií