Za celý dnešní den by za běžných okolností na ruzyňském letišti přistálo 136 letů. Kolik jich nakonec do Prahy doletí, není jasné. Záležet bude na počasí a na tom, kdy se podaří zařízení pro sběr meteorologických dat opravit. „Provoz bude do opravy zařízení dodavatele záviset na aktuálním vývoji počasí a podmínek viditelnosti na letišti,“ uvedla na síti X mluvčí letiště Klára Divíšková.

Další vývoj není podle mluvčí možné odhadnout. „Provoz bude do opravy zařízení dodavatele záviset na aktuálním vývoji počasí a podmínek viditelnosti na letišti,“ uvedla na síti X. Kdy bude zařízení pro sběr meteorologických dat opět v provozu, není jasné.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) dnes odpoledne uvedl, že meteostanici ve čtvrtek poškodil blesk a dosud se ji opravit nepodařilo. Bez přesných údajů o počasí nemohou řídící letového provozu informovat posádky letadel o podmínkách na letišti. Řada pilotů proto dnes pro přistání zvolila jiné destinace.

„Ve čtvrtek večer se na letišti Praha při přechodu frontálního systému vyskytla bouřka, blesk uhodil přímo do budovy meteorologické stanice a způsobil výpadek centrálního sběru dat ze systémů sledujících meteorologické parametry na letišti,“ informoval ČHMÚ. Na opravě odborníci pracují. „Zatím se nepodařilo systém zprovoznit v plném rozsahu, rozsah vyžaduje zásah dodavatele systému,“ uvedli meteorologové.

První let byl podle mluvčí odkloněn ve 3:25. Mezi 5:00 a 6:00 přistála dvě letadla. Kolem 10:00 se mlha rozpustila a na letištní plochu dosedlo po několika hodinách první letadlo. Obnovil se běžný provoz. Po 13:00 se podmínky měly začít znovu zhoršovat. Kolem 14:30 oznámilo letiště zlepšení. „Cestujícím doporučujeme, aby sledovali webové stránky dopravců,“ doplnilo letiště na sociální siti X.

Komplikace v leteckém provozu může způsobit nejen mlha, ale také silný vítr nebo sníh. Naposledy 22. prosince loňského roku bylo kvůli nepřízni počasí několik letů odkloněno, další nabíraly zpoždění. Vítr v nárazech o síle až 94 kilometrů v hodině zbrzdil provoz na pražském letišti v únoru roku 2020. Tehdy letecké společnosti zrušily deset spojů. Za zpoždění nebo zrušení letů jsou vůči cestujícím odpovědní většinou dopravci. Odpovědnost nenesou v případech, které jsou způsobeny mimořádnými okolnostmi, jako je například nepříznivé počasí.

Letiště Praha za prvních deset měsíců loňského roku odbavilo 11,7 milionu cestujících, meziročně o 28 procent více. Za celý rok 2022 přepravilo zhruba 10,7 milionu lidí.

Fotogalerie
25 fotografií