Nejvíce srážek v noci na dnešek spadlo na Šumavě, ojediněle i přes 70 milimetrů. Na ostatních horách byly úhrny za 24 hodin až 50 milimetrů. Na Šumavě může do čtvrtečního večera spadnout místy až 90 milimetrů srážek, v Krkonoších a v Orlických horách 60 milimetrů. "Hranice sněžení bude ve středu kolem 1200 metrů, ve čtvrtek bude klesat na 900 metrů, večer na severu Čech se objeví sněhové srážky i v nižších polohách," uvedli dnes kolem poledne meteorologové.

Povodňový stupeň ohrožení dnes brzy ráno přechodně zaznamenaly Labe ve Vestřevi na Trutnovsku a Otava v Rejštejně na Klatovsku. Vltava v Českém Krumlově na něj vystoupala před 18:00. Město rozmístilo kolem řeky asi 1000 pytlů s pískem a připravuje se na možnou povodeň. Radnice předpokládá, že do čtvrtečního rána se situace nezhorší, řekl ČTK starosta Alexandr Nogrády (ANO). Povodí Vltavy bude do čtvrtka pouštět z Lipna 90 metrů krychlových vody za vteřinu, uvedlo město na facebooku.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

Třetí povodňový stupeň mohou dnes večer a v noci překročit podle výstrahy ČHMÚ řeky v povodí horní Otavy, kde by se maximální průtok měl pohybovat mezi dvouletou a desetiletou povodní. Na druhý stupeň vystoupají také další toky i na jihu a západě Čech, v povodí horního Labe a horní Moravy.

Kolem 18:00 byla na druhém stupni pohotovosti Vltava ve Vyšším Brodě na Českokrumlovsku, Ohře pod vodní nádrží Skalka v Chebu, Cidlina v Novém Bydžově na Královéhradecku a Orlice v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku. Nejnižší povodňový stupeň bdělosti platil na padesátce dalších míst.

Pražský magistrát kvůli upouštění vody ve vltavské kaskádě a zvyšující se hladině Vltavy uzavřel náplavky od 16:00 do odvolání. Nadále nejezdí přívozy P1 a P2 přes Vltavu. Zavřena jsou od Vánoc vrata na Čertovce a nově je uzavřený podchod v ulici K Loděnici na Zbraslavi nebo vrata u hotelu Four Seasons. "Apeluji na všechny, aby dodržovali zavedená opatření, i když je možná mohou krátkodobě omezovat," uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

V Královéhradeckém kraji dnes hasiči na pěti místech na Trutnovsku a Náchodsku čerpali vodu z objektů. Ve Starých Nechanicích na Hradecku odčerpali vodní lagunu zasahující do silnice. V sedmi případech hasiči vyjížděli k odstranění stromu, který spadl na silnici nebo hrozil pádem. Kvůli podmáčené půdě byl od rána omezený provoz na železniční trati z Liberce na Turnov, konkrétně v úseku mezi krajským městem a Jeřmanicemi. Rychlost projíždění vlaků tam byla omezena maximálně na deset kilometrů v hodině.

V Děčíně zůstává uzavřená silnice do Dolního Žlebu. V pohotovosti zůstává vlak Českých drah, který město zajistilo. Je určen pouze pro mimořádné události a přepravu integrovaného záchranného systému. Město chtělo cestu otevřít dnes, prognózy tomu nicméně zatím neodpovídají.

Kvůli dešťům a výraznému oteplení, které způsobilo tání sněhu, stoupaly hladiny toků v Česku už před Štědrým dnem, o svátcích hlásilo některý z povodňových stupňů kolem 170 míst. Dolní Labe se po svátečním rozvodnění do normálu dosud nevrátilo a hladina třeba v Děčíně nebo Ústí nad Labem už znovu začala stoupat.

Video
Video se připravuje ...

V Mrákotíně na Jihlavsku došlo k narušení hráze rybníka Aktu.cz

Fotogalerie
44 fotografií