„Ani ve středu nechybí mínus dvacítky! Teploty do 6 hodiny Ostrava-Poruba -20 °C (teplotní rekord je tam pro dnešní den z roku 1968 na -23,5 °C), Vidnava na Jesenicku -20,1 °C. Ale s teplotami pod -15 °C počítejte na většině severovýchodě území. V Čechách klesá teplota k -12 až -6 °C. Silné mrazy místy přinese i čtvrteční ráno,“ uvedla pro Blesk Zprávy meteoroložka Dagmar Honsová.

Silné mrazy mohou podle lékařů uškodit zejména lidem se zdravotními potížemi, ale také seniorům či dětem. Opatrní by měli být rovněž chronicky nemocní nebo kardiaci, uvedl lékař kardiologické ambulance Nemocnice Agel Podhorská v Bruntále František Novák. V Moravskoslezském kraji teploty v těchto dnech klesaly až k minus 20 stupňům Celsia.

„Mrazivé počasí může mít vliv na vznik infarktu myokardu. Při větším chladu může dojít k výraznému zúžení věnčitých tepen. To může být nebezpečné zvláště u lidí, kteří již tepny mají 'zanesené' aterosklerózou a další zúžení může vést k angině pectoris nebo až k infarktu myokardu,“ řekl Novák.

Aktuální vývoj počasí sledujte na radaru Blesku

Ve středu bude jasno, zpočátku zejména na severovýchodě a k večeru na jihozápadě ojediněle nízká oblačnost nebo i mrznoucí mlhy. Nejnižší noční teploty lze očekávat v rozmezí -9 až -14 °C, při sněhové pokrývce a na severovýchodě kolem -16 °C. Nejvyšší denní teploty -5 až -1 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C. 

Na síti X pak meteorologové zmínili dokonce ještě nižší teploty. „V noci na středu se silný mráz může objevit na celém území. Menší pravděpodobnost silného mrazu bude na západě Čech, naopak na severovýchodě území mohou teploty ojediněle klesat i pod -18 °C,“ napsal ČHMÚ.

Ve čtvrtek bude jasno, na jihozápadě ojediněle nízká oblačnost nebo mrznoucí mlhy. Od severovýchodu postupně přibývání oblačnosti a později odpoledne a večer na severu a severovýchodě místy slabé sněžení. Nejnižší noční teploty -6 až -10 °C, při sněhové pokrývce a na severovýchodě země až kolem -13 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. 

Poslední pracovní den v týdnu se obloha zatáhne a bude většinou oblačno, zejména v severovýchodní polovině území můžeme očekávat místy slabé sněhové přeháňky nebo sněžení. Nejnižší noční teploty se očekávají -3 až -7 °C. Nejvyšší denní teploty -3 až +1 °C. Slabý, místy mírný severozápadní vítr 2 až 5 m/s.

Video
Video se připravuje ...

Kalamita v ČR: Zásah hasičů v Libereckém kraji po pádu stromu na střechu (23.12.2023) HZS Libereckého kraje

Fotogalerie
67 fotografií