Už během pátečního dne opět pocítíme teplé jižní proudění. Ráno se mohou ojediněle vyskytnout přízemní mrazíky, tj. teplota v 5 cm nad zemí na nule. V pátek bude polojasno až oblačno, během dne na severozápadě přeháňky. Denní teploty 15 až 19 °C, na jihu území až 21 °C. Na východě během dne nárazy větru kolem 55 km/h.

Sledujte počasí na radaru Blesku

V sobotu budou teploty atakovat letní teploty 25 °C

Jednoznačně nejvyšší teploty z Velikonoc přinese sobota, bude polojasno, ranní teploty 9 až 5 °C. Denní teploty 20 až 25 °C, na východě území větrno. Teplotní rekord je z pražského Klementina na 21,7 °C z roku 2021, přepisovat budeme četné tabulky. Do počasí ale může zasáhnout prach ze Sahary, který bude také nad střední Evropou a nemusí propustit tolik slunečních paprsků. Na východě území bude opět větrno. V neděli bude polojasno, během dne přechodně až oblačno a ojediněle přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty 14 až 10 °C. Denní teploty 18 až 23 °C. Na východě území nárazy větru 55 km/h. Počasí nám umožní širokou škálu venkovních aktivit – hodit se bude repelent proti klíšťatům a opalovací krém.

Studenou frontu očekáváme na Velikonoční pondělí

Změnu počasí přinese první duben, tedy Velikonoční pondělí. Velmi teplé jižní proudění utne přechod studené fronty. Srážky by se ale měly vyskytnout až během odpoledních hodin. Bude polojasno až oblačno, odpoledne od západu další přibývání oblačnosti a místy déšť, přeháňky a bouřky. Ranní teploty 10 až 5 °C. Denní teploty 18 až 22 °C. Během dne opět větrno – nárazy větru mohou na frontě dosahovat v nárazech rychlosti až 70 km/h.

Počasí po svátcích bude aprílové, teploty mírně klesnou

Deštníky budeme potřebovat od úterý, teploty půjdou dolů. V úterý bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 7 až 3 °C. Denní teploty 13 až 17 °C. Ve středu bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Ranní teploty 6 až 2 °C, denní teploty 12 až 16 °C.  A apríl bude mít zelenou i nadále.

Nad starým kontinentem je prach ze Sahary

Nad starý kontinent se opět dostaly prachové částice ze Sahary. Jejich koncentrace nad střední Evropou porostou během víkendu. Prachové částice slouží jako kondenzační jádra a tvořit se může více oblačnosti. Oblačné ledové krystalky v atmosféře, pokud je na nich prachová částice, vyzařují v horní části více tepla, takže dochází k teplotním rozdílům a turbulenci, které vytváří zvlněné struktury na horní straně oblačnosti. Prach ze Sahary nebo severního pobřeží Afriky se k nám dostává ve vyšších vrstvách atmosféry i několikrát do roka. Podle zahraničních studií se do střední Evropy dostane ročně až 60 tisíc tun prachu. Prach ze Sahary je obvykle žlutý nebo hnědý.

Fotogalerie
31 fotografií