Extrémní srážky hrozí od čtvrtka do neděle. „V jihovýchodní polovině území a na horách na severovýchodě a severu Čech jsou očekávané úhrny mezi 150 až 250 milimetry (za čtyři dny). Největší srážkové úhrny očekáváme v oblasti Jeseníků, a to přes 300 milimetrů,“ uvedl ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V dalších částech země bude déšť méně intenzivní, bude platit povodňová pohotovost. Výstraha na záplavy a intenzivní déšť se netýká západu Čech.

Sledujte počasí na radaru Blesku

Od pátku hrozí zejména na severovýchodě a východě Česka záplavy, největší vzestupy hladin očekávají meteorologové během soboty a neděle. „V povodích, kde budou 24hodinové úhrny přesahovat hodnoty nad 120 milimetrů, předpokládáme i možnost výrazného překročení limitů pro třetí stupeň povodňové aktivity. Odtokově nejvýznamnější situaci očekáváme na tocích, které odvodňují Jeseníky a další severovýchodní horské oblasti. Situaci budeme průběžně upřesňovat,“ oznámil dnes kolem poledne ČHMÚ.

Výstraha ČHMÚ před záplavami s nejvyšším stupněm nebezpečí
Autor: ČHMÚ

Vědec: Hrozí katastrofální záplavy

Francouzský vědec Nahel Belgherze, který se zaměřuje na sledování extrémních klimatických projevů, varoval, že střední Evropu čeká něco mimořádného. „V příštích dnech se zdá být stále pravděpodobnější, že se v některých částech střední Evropy vyskytnou rozsáhlé srážky. Důvodem je pomalu se pohybující odříznutá horní tlaková níže, kterou podporují anomálně teplé vody Středozemního moře. Pokud se něco takového potvrdí, hrozí katastrofální záplavy,“ napsal na síti X.

Mimořádná tiskovka ve Strakovce

Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka modely ukazují, že Česko čeká velmi podobný scénář jako při ničivých povodních v letech 1997 a 2002. Srážky budou extrémní zejména v Jesenících. „Optimistická varianta ukazuje 395 milimetrů srážek, v pesimističtějším scénáři je to 452 milimetrů srážek,“ doplnil ministr. Situace bude podle něj o to složitější, že k lijákům se přidá silný vítr.

Výstraha ČHMÚ před extrémními srážkami
Autor: ČHMÚ

Ministr vnitra Vít Rakušan řekl, že integrovaný záchranný systém je připravený, obyvatele vyzval k obezřetnosti. Ti, kteří žijí poblíž vody, by podle Rakušana měli mít nabité mobily a sbalené evakuační zavazadlo. 

Povodí Moravy, Odry, Vltavy a Labe už podle ministra zemědělství Marka Výborného snižují hladiny přehrad. Chce tím zajistit prostor pro zachycení či zpomalení možných povodňových průtoků. 

V ohrožení podle něj nejsou jen klasická záplavová území, bleskové povodně se podle něj mohou objevit i v místech, kde obvykle nebývají. Kromě srážek varoval i před silným větrem, který může působit pády stromů.

Kvůli riziku povodní bude dnes odpoledne on-line jednání se všemi hejtmany, řekl ministr Hladík. Důvodem je to, aby hejtmani o situaci informovali starosty a preventivně svolali krajské povodňové komise. Ve čtvrtek zasedne i Ústřední povodňová komise.

Ministr vnitra požádal organizátory společenských akcí, aby zvážili, zda je jejich konání v pátek a v sobotu bezpečné. „Logicky se to týká hlavně akcí, které jsou někde poblíž vodních toků a podobně. Tam bych výrazně doporučoval, aby skutečně konány nebyly,“ uvedl Rakušan. Varoval i před případnou povodňovou turistikou, která by mohla komplikovat práci integrovanému záchrannému systému.

Města se chystají na velkou vodu

Na silný déšť a riziko povodní se začal připravovat i pražský magistrát. Městské organizace prověřují techniku, materiál a zajišťují pohotovost zaměstnanců. Správce městských lesů začal preventivně odpouštět vodu z některých nádrží a nájemci prostor na pražských náplavkách dostali upozornění, aby byli připraveni na případná opatření. Pro veřejnost žádná omezení vyhlášena nejsou, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí magistrátu Vít Hofman. Pražští hasiči kvůli očekávané situaci zrušili páteční Den otevřených dveří. Zavřená zůstane i zahrada Strakovy akademie.

Brněnští hasiči dnes po výstraze meteorologů před povodněmi začali plnit pytle s pískem, které mají zabránit tomu, aby se voda ze Svratky vylila z břehů podél ulice Poříčí, řekl ČTK mluvčí hasičů Filip Venclovský. Už přes dva a půl roku zde Brno v délce tří kilometrů staví protipovodňová opatření, jejichž součástí je i zpřístupnění břehů řeky pro pěší a cyklisty.

V Jeseníku pytlují

Jeseničtí hasiči plní pytle tunami písku a strážníci zkontrolují koryta vodních toků. ČTK to dnes řekla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem). Večer zasedne povodňová komise. „Rozdáme si úkoly, co můžeme udělat ještě nyní, než začne pršet. Pověříme městskou policii, aby ve spolupráci s dobrovolnými hasiči ve městě zkontrolovala vodní toky, zda je není nutné někde vyčistit. Vyzveme i starosty okolních obcí, aby udělali totéž,“ uvedla Blišťanová. Hasiči už od jesenických technických služeb odebrali sedm tun písku a plní pytle, které použije ke stavbám provizorních hrází. „Stejně tak to dělají i naše technické služby. Budeme se muset na vydatný déšť co nejlépe připravit a věřit, že vodu zastaví hory a nebude to tak katastrofální, jak to vypadá,“ podotkla starostka.

Ruší se akce

Pardubický kraj se připravuje na extrémní a vytrvalé deště. Hejtman Martin Netolický (3PK/SOCDEM) proto jednal se zástupci Povodí Labe a meteorologů, uvedlo hejtmanství v tiskové zprávě. Některé víkendové akce pořadatelé raději kvůli očekávaným dešťům zrušili nebo přemístili pod střechu.

Podle meteorologů by část srážek mohla absorbovat půda, která je ve většině oblastí vysušená, nicméně u takto výrazných srážek půda nezachytí vše. Podle Netolického je na území kraje několik oblastí, které jsou velmi často zasažené povodňovými vlnami. Jedná se například o okolí Novohradky, Divoké Orlice, Chrudimky, Labe, ale také menších toků, jako je Podolský potok, který před čtyřmi lety napáchal škody třeba v Heřmanově Městci. Očekávat lze dosažení druhého a třetího stupně povodňové aktivity na některých tocích.

Velké přehrady navyšují odtok

Velké přehrady v kraji, Seč, Pastviny a Hamry, jsou po letních měsících předvypuštěné a navíc navyšují odtok tak, aby bylo možno absorbovat co největší množství zvýšeného přítoku. Pastviny byly již nyní snížené o čtyři metry a během dnešního dne zvednou průtoky na 12 krychlových metrů. Seč pak zvýší odtok na osm krychlových metrů. Pracovní čety Povodí Labe navíc kontrolují toky a snaží se je čistit, aby se neucpávaly propustky či malé mostky, kterým hrozí rychlejší zanesení.

V kraji se kvůli očekávaným dešťům nebude konat zábavná akce Národního hřebčína v Kladrubech nazvaná Kladruby naruby, jejíž součástí měl být pokus o nový český rekord Jiřího Nesvačila juniora se čtyřiadvacetispřežím. Ústí nad Orlicí přeložilo z Mírového náměstí do kulturního domu food festival nazvaný Město plné chuti čili Koštuj[ou], který začíná v pátek a pokračuje v sobotu.

Na Olomoucku plní pytle pískem

Obce, které nedávno v Olomouckém kraji zažily povodně, již kvůli aktuální výstraze meteorologů před extrémními srážkami aktivovaly krizové štáby. Na řadě míst zabezpečují krizová místa podél toků a chystají pytle s pískem, například v Šišmě na Přerovsku je budou mít k dispozici i pro obyvatele. Vedení obcí přitom doufají, že se jim vrátí vynaložená práce po letošních záplavách včetně zprůchodnění koryt řek. Nebudeme panikařit, ale nechceme nic podceňovat, řekl dnes ČTK starosta Velkého Týnce na Olomoucku Petr Hanuška.

„Intenzivně se modlíme. Na druhou stranu jsme po celé léto čistili s Povodím Moravy tok Beroňky, nyní probíhá čištění Týnečky, takže toky jsou zkapacitněny. Konkrétně nyní před těmi dešti funguje krizový štáb, kde jsou zapojeny složky, jako je jednotka požární ochrany. Povodí Moravy se nám nabídlo s technikou, ve spojení jsme i s vedením Agry. Technicky jsme připraveni. Pokud to bude déšť rozložený do mnoha hodin a několika dnů, mohly by to naše toky a naše krajiny zvládnout. Jsme připraveni v rámci svých možností,“ řekl dnes ČTK Hanuška. Na předpověď obec své obyvatele upozornila hlášením.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí hasičů o potížích při bouřkách na festivalech: V čem udělali organizátoři chybu? Bára Holá, Lukáš Červený

Fotogalerie
31 fotografií