V pátek se na hezké počasí mohou těšit především na jihovýchodě Čech, kde se rtuť vyšplhá na 30 stupňů. V sobotu bude obloha bez mraků a pohodu s 32 stupni budou sem tam narušovat jen bouřky. Nedělní předpověď slibuje dokonce i kroupy a přívalové lijáky, teploty ale zůstanou mezi 25–29 stupni.

A přestože se po víkendu zase budeme muset spolehnout na lehké bundy a deštníky, Medardova pranostika se nenaplní nijak dramaticky! „Do čtvrtka můžeme čekat chladnější počasí a srážky, pak se znovu oteplí. Celý měsíc červen bude srážkově průměrný až podprůměrný,“ řekl tiskový mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. 

To moc velkou naději nedává vodákům. Hladiny se po celé republice drží sice nad hranici sjízdnosti, ale v mnoha místech se vodáci spíše projdou mezi kamením, než aby se mohli nechat unášet proudem. Je to případ třeba Sázavy a Lužnice. Nejhůře je na tom asi Bečva.

Kompletní předpověď počasí si prohlédněte ZDE!

Na vodácky oblíbené řece Vltavě je na horním toku, kde je pro splutí potřebná registrace národního parku, vodní hladina těsně nad hranicí sjízdnosti. Také pod Vyšším Brodem teče minimální průtok vhodný pro jízdu na lodi. Zlepšila se ale Otava v Sušici, Ohře a Bílina v Ploučnici.

Hladina Lužnice naopak klesala a pod Táborem je již vody málo. Peřejnatý úsek směřující k Týnu nad Vltavou má v Bechyni průtok jen 3,5 metru krychlových, což je nedostačující.

Povodí Labe chce do konce června instalovat házecí lana, pěnové nebo vázací kruhy, jež by měly usnadnit případný zásah hasičů na šesti jezech. Jde o Viktorčin splav a Zlíč na Úpě, Janderov a Tuněchody na Chrudimce a o Bakov a Káraný na Jizeře. Do začátku července by mělo Povodí Ohře dokončit zprůchodnění jezu Černý Mlýn a dolního jezu u Lokte.

Moravské toky jsou na tom se splavností spíše hůře. Vysočina je na suchu a jen dolní tok Jihlavy nabídne trochu vody pod Ivančicemi, na minimu je i Svratka pod Brnem.