Ledový bar, stejné panáky: Až -20 °C!

Parno se dá přežít v Brně a můžete být přitom dokonce navlečený do péřové bundy. Tu má každopádně na sobě barmanka v unikátní ledové komoře Sky Ice Baru v Poštovské ulici. V minus dvaceti by totiž hosty dlouho obsluhovat nevydržela.

„Lidi u nás pijí drinky v ledovém baru, v jednorázových ledových panácích a u ledové sochy,“ řekl Blesku provozní Přemysl Vyhňák (35). A hosty zážitek z teplotního šoku, který může být až padesát stupňů, láká. „Půjčíme zájemcům i bundu, ale málokdo se chce nechat ochudit o zchlazení z plus třiceti na minus dvacet,“ popsal.

Redaktor přežil polárium: Ledový pobyt v teplotách kolem -120 °C!

Kde se dnes můžete pěkně ochladit, je polárium. Je tam minus 120 stupňů.

Redaktor Blesku Jirka vyzkoušel Polárium Arktika v Teplicích nad Bečvou. „Od jeho obsluhy jsem vyfasoval speciální oblečení včetně roušky, ponožek, čelenky a rukavic. Potom mě prohlédl lékař, který mi změřil tlak,“ řekl Jirka.

Potom už sestupoval do místnosti, která vypadala jako sauna a vycházela z ní pára. „Scházení po schodech bylo zvláštní. Jako bych narážel do pavučin. Až jsem otevřel dveře polária, kde bylo minus 120 stupňů Celsia. Extrémní chlad jsem vůbec necítil,“ pokračoval reportér.

Po třech minutách vyšel z polária uvolněný a unavený. Tři minuty v extrémním mrazu prudce ochladí nervová zakončení. Procedura zpomaluje stárnutí, likviduje záněty, bolesti kloubů.

Jeskyně: historie v chládku (8 °C)

Ideálním únikem před úmorným vedrem může být návštěva mladečských jeskyní na Olomoucku. Při teplotě pouhých 8 °C mohou návštěvníci obdivovat nádherné krápníky, stejně jako desítky tisíc let staré kosti.

Jeskyně patří k jedněm z nejvýznamnějších v Evropě, neboť zde bylo nalezeno velké množství kosterních pozůstatků a předmětů lidí z období paleolitu a ostatků diluviálních zvířat. Byly zde nalezeny nejstarší kosterní pozůstatky pralidí v Evropě, staré 31 tisíc let.

Je dobré zalézt pod zem! Štola má příjemných 7 °C

Chcete se ochladit? Zalezte si pod zem. Výborné útočiště nabízí královská dědičná štola Prokop ve Stříbře na Tachovsku. Jde o jedinou hornickou štolu v západních Čechách, kterou si mohou lidé prohlédnout.

Ve svém volném času jí opravili a lidem zpřístupnili nadšenci z Hornicko-historického spolku ve Stříbře. „Přístupných je 700 metrů a dovnitř může najednou 20 lidí v doprovodu průvodce,“ řekl místopředseda spolku Karel Neuberger (54). Otevřeno je v sobotu od 9 do 13 hodin.

Osvěžení na nejstarší plovárně: Voda má 17 °C!

Zaručeně se v tropickém počasí osvěžíte v přírodní plovárně ve Volyni, která je současně nejstarší původní plovárnou v ČR.

Atmosféra tam připomíná časy Rozmarného léta. Je z roku 1941 a původní podobu si zachovala dodnes. Voda do ní proudí přímo z řeky Volyňky. Při napuštění má pouhých 17° Celsia. V horkých dnech se tam ohřeje i na příjemných 22° Celsia. „Chladná je, ale když se tu koupete odmalička, tak si zvyknete. A ve velkém pařáku není nic příjemnějšího než se pořádně zchladit. Má to tu své kouzlo, romantiku, neměnily bychom,“ shodly se studentky Kateřina Pechová (19) a Anna Kotlíková (22) z Volyně.

Dnes vedro, příští týden chladno

O víkendu si užijeme krásného počasí. Ještě zítra má být až 30 °C. Pak to ale půjde s kopce, v pondělí bude už jen 20 °C a v úterý 14 až 18 °C, navíc s deštěm.

Fotogalerie
7 fotografií