Starosta Kvildy Václav Vostradovský se obává toho, že by tak z mapy mohlo definitivně zmizet jedno ze symbolických míst celé Šumavy. Řekl to dnes ČTK.

„Pokud ještě sucho nějakou dobu potrvá, troufám si říct, že tato situace skutečně nastane. Ztratili bychom tím jednou z velmi vzácných lokalit,“ uvedl Vostradovský. Dodal, že řada pramenů jiných říček a potoků v minulosti na Šumavě vyschla.

Pokud by se to samé stalo i u pramenů Vltavy, neznamená to však, že by zanikla celá řeka. Vltava má ve svém počátku spoustu přítoků, které ji zásobují vodou. „Neztratili bychom řeku, ale ztratili bychom místo, které je podle mě naprostým symbolem,“ uvedl starosta.

Vostradovský dodal, že podle pamětníků nebyla tak katastrofická situace u pramenů Vltavy ani v poválečném období, kdy tehdejší Československo zasáhla extrémně horká a suchá léta.

„Celá Černá hora je propojena jednotlivými prameny a potůčky, které se však ztrácejí. Voda zůstává jen v té kamenné studánce, kterou považujeme symbolicky za prameny Vltavy. Ale teď do ní nepramení žádný přítok,“ řekl. Podle něj se na vysychání neprojevuje jen minimum srážek z posledních týdnů a měsíců.

Dodal, že vliv prý na to má i fakt, že lesy nad prameny Vltavy jsou uschlé. Způsobil to především orkán Kyril z roku 2007 a následný exodus kůrovce, kdy se v polomech zasažených lesích po rozhodnutí tehdejšího vedení ministerstva životního prostředí nekácelo. Podle Vostradovského to potvrzují i vědecké výzkumy.

„Teplota v takzvaných zelených lesích u pramenů Vltavy se v těchto dnech pohybuje kolem 30 stupňů Celsia. Teplota v uschlých lesích však v těchto dnech ve stejných místech dosahuje až 65 stupňů,“ řekl starosta Kvildy.

Prameny Vltavy patří mezi turisticky nejatraktivnější místa Šumavy. Vede k nim turistická a cyklistická trasa a v zimě stopy pro běžecké lyžování. Nachází se zhruba sedm kilometrů od Kvildy. Jejich okolí orkán Kyril před osmi lety zasáhl významným způsobem.