Na Ústecku nesmí lidé od středy kvůli extrémnímu suchu vstupovat do lesů. Rozhodnutí vydal odbor životního prostředí ústeckého magistrátu. Zákaz bude platit do konce září, stojí to na úřední desce úřadu.

Magistrát vyhlásil zákaz vstupu na základě požadavku správců lesů. „Důvodem žádostí jsou vysoké teploty a akutní nebezpečí požáru v lesích,“ píše v rozhodnutí vedoucí odboru životního prostředí ústeckého magistrátu Simona Heymerová. Zákaz se netýká jen Ústí nad Labem, ale i lesů v katastru obcí, pro které je magistrát takzvanou obcí s rozšířenou působností. V praxi to znamená celé Ústecko.



Ústecký kraj už na konci minulého týdne zakázal manipulaci s otevřeným ohněm a kouření na otevřených prostranstvích, v lesích a jejich bezprostřední blízkosti.

Jen v úterý hasiči vyjížděli k 19 případům požárů lesů, polí a travního porostu. Stále ještě dohašují požár u Rájce, který spadá pod obec Tisá. Od úterního odpoledne tam hořely dva hektary lesa. Hasičům ztěžoval zásah nepřístupný skalnatý terén.

Podobná situace je v Říčanech

Zákaz vstupu do lesů platí ale také v Říčanech a okolí. „Riziko požáru je kritické. Říčanští hasiči – profesionální i dobrovolní - vyjíždějí prakticky každý den k nějakému nebezpečnému zásahu. Od hořících stohů slámy k rozsáhlým požárům trávy nebo lesa. Přes informace v celostátních médiích se najdou hlupáci, kteří jsou schopni si v lese rozdělat ohýnek nebo zapálit cigaretu. Škody pak jdou do milionů,“ informuje starosta města Vladimír Kořen.

Zákaz odběru povrchové vody

Na jiných místech v Česku zase nesmí nikdo, až na výjimky v podobě technických provozů, čerpat vodu z potoků, řek a nádrží. Tento zákaz platí na Karvinsku a také pro jihovýchodní Karlovarsko – konkrétně o toky ústící do řeky Střely.