Některým plodinám mohou rovnoměrné srážky ještě pomoci, jiným už nejspíš ne. Na tom se shodují odborníci z ministerstva zemědělství. Jedním dechem ale dodávají, že pro výraznější změnu by muselo pršet i v dalších týdnech, ne jen několik dní. Zatím hlásí ovšem meteorologové deště jen do středy.

Co by mohl déšť zachránit

Zajásali chmelaři, i když s odhady, jak moc aktuální deště pomohou, jsou velmi opatrní. „My to bereme s povděkem, částečně to pomoci může, ale ztráty kvůli suchu určitě budou. Sklizeň teprve začíná, více budeme vědět za dva tři týdny,“ poznamenal tajemník Svazu pěstitelů chmele Martin Kovařík.

Pokud jste na vlastní zahrádce takzvaně splakali nad výdělkem, může vám zlepšit náladu povedený květák, brokolice, zelí, kapusta nebo další košťáloviny – těm by se mělo díky srážkám na rozdíl od typicky letní zeleniny (například mrkve) začít konečně dařit.

„Rostliny nicméně neměly i přes závlahu optimální podmínky a předpokládá se 30–40% snížení výnosů,“ tlumočí odborníky na rostlinné komodity mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. „Výraznější nárůst produkce je ještě možný také u pozdějších odrůd brambor,“ dodává Jordán.

Kde už ani deště nepomohou

Zřejmě nejhůř je na tom cukrová řepa. „Řada porostů postrádá přes 50 % listů, někde je to dokonce i přes 90 %. Do začátku sklizně ale zbývá ještě měsíc,“ komentují situaci odborníci. Pokud tedy bude nejbližší měsíc vydatně pršet, může se podle nich řepa ještě vrátit do hry.

Sucha „odnesly“ rané brambory a letní zelenina (mrkve, saláty a podobně). Ztráty počítají také profesionální zahradnictví, která pěstují například okrasné stromky. „Tam se poškození projeví až během následujících měsíců a především v průběhu zimy – nepříznivá zima bude znamenat výpadek suchem oslabených rostlin,“ uzavírá výčet Jordán.

Fotogalerie
4 fotografie