Na většině České republiky si letos houbaři příliš neužili a nic na tom nezmění ani současné deštivé počasí. Navíc má v neděli mrznout a houbařská sezona tak definitivně skončí.

Daří se ale ještě stále vzácným druhům a jedovatým houbám. Podle odborníků se na nezvyklém výskytu některých druhů hub podepsalo především teplé počasí v uplynulých dnech.

„Rostou nyní velice hojně jedovaté houby, je to například čepičatka jehličnanová. Je to prudce jedovatá houba, nepamatuji, že by v některých letech rostla takhle masově. Je to houba, která roste spíše ve vyšších polohách, v jehličnatých lesích. Na Přerovsku v přírodní rezervaci Žebračka je to přitom v současné době nejhojnější houba. Nejspíš jí vyhovuje současné počasí,“ řekl řerovský mykolog Jiří Polčák.

Jedovatá houba je přitom podle mykologa zaměnitelná za penízovku sametonohou, ještě více je jí podobná dobrá jedlá houba opeňka měnlivá. Počasí svědčí i další vzácné houbě - housenici červené, která je užívána jako léčivo. „Roste výhradně na kuklách motýlů a hmyzu. Letošní rok byl teplý a suchý, a dařilo se tak motýlům a hmyzu, díky tomu je hojná i tato jindy velice vzácná houba,“ dodal Polčák.

Přes den kolem 3°C, v noci -2°C

„Po dvou uplynulých, na listopad teplotně extrémně nadprůměrných týdnech, očekáváme první týden předpovědi teplotně mírně podprůměrný,“ uvedli meteorologové. Přes den očekávají teploty kolem tří stupňů Celsia, v noci dva stupně pod nulou. Mrznout má v noci také v dalších třech týdnech, které by ale i tak měly být teplotně mírně nadprůměrné.

Pršet bude jak je pro konec listopadu a první polovinu prosince obvyklé. Nejméně bude pršet v týdnu od 7. prosince.