Vrcholky Krušných hor pokryl v noci z pátku na sobotu sníh. Na Božím Daru klesly teploty pod minus dva stupně a zatímco v nižších polohách pršelo, na horách stráně pokryla vrstva sněhu.

Na silnicích v okolí Božího Daru leží místy rozbředlá vrstva sněhu. Po pátečních srážkách se v noci vyjasnilo a teploty klesly pod nulu. „Sníh zůstával na silnicích asi od 900 metrů nad mořem výše. Vyjížděli jsme v okolí Božího Daru, Abertam, Potůčků, ale i na Mariánskolázeňsku a Bochovsku,“ uvedl pro ČTK v sobotu ráno vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka.

Teploty pod nulou na horách zůstávají i po ránu. Sníh tak ze svahů hned zřejmě nezmizí. Na Klínovci napadlo až kolem pěti centimetrů sněhu.

Také v nejvyšších polohách Orlických hor leží na silnicích slabá vrstva sněhu, dosahuje až tří centimetrů. Silničáři ji většinou neodklízejí, pouze na Šerlichu se provádí údržba vozovky.

Krajští silničáři podle ČTK varují řidiče, aby na Rychnovsku a Náchodsku jezdili opatrně. Na východě Čech pak kvůli nízkým teplotám můžou silnice též namrzat. Výstraha platí zejména pro úsek komunikace I/34 u osady Františky na Chrudimsku.

Nejde o první sníh letošní zimy. Poprvé potrápily přeháňky řidiče 14. října. Těžký a mokrý sníh tehdy na mnoha místech v kraji komplikoval dopravu.

Předpověď na příští týden

Dnes (Neděle) – Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -4 °C. V noci slabý severozápadní vítr do 4 m/s nebo klidno.

Pondělí – Oblačno, místy sněhové přeháňky, zejména na Moravě místy až polojasno a srážky jen ojediněle.

Úterý – Oblačno až polojasno, k večeru až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný západní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Středa – Nejprve skoro jasno až polojasno, postupně v Čechách od západu přibývání oblačnosti a později místy s deštěm, nad 500 m srážky sněhové. Nejvyšší denní teploty -1 až +3 °C. Mírný jižní až jihozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Čtvrtek – V Čechách zpočátku oblačno až zataženo a místy s deštěm, ojediněle i mrznoucí. Nad 600 m srážky sněhové. Na Moravě a ve Slezsku a postupně i v Čechách oblačno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C. Mírný severozápadní vítr 2 až 6 m/s.

Od pátku do neděle – Oblačno, přechodně až polojasno. Místy déšť, od vyšších poloh srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty 1 až 6 °C.

Fotogalerie
7 fotografií