Na Šumavě nejvíc mrzlo v první polovině noci, pak se zatáhlo a mráz polevil. „Nejnižší teploty byly v první polovině noci, tak kolem 22:00,“ uvedla meteoroložka Eva Plášilová. V obci Hliniště u Strážného na Prachaticku klesla rtuť na minus 27,3 stupně Celsia, jinde na Šumavě bylo kolem minus dvaceti stupňů nebo tepleji. V nejbližších dnech se podle meteorologů silné mrazy nevrátí.

Nejstudenější noc této zimy byla zatím v celém Česku v noci na pátek, kdy teploty na Šumavě k ránu klesly pod minus 35 stupňů Celsia. V Rokytské slati u Modravy naměřily teploměry v 06:30 minus 35,3 stupně.

Ledopády v Českém Švýcarsku

Pozoruhodné útvary vytvořily i letos mrazy v oblasti Českého Švýcarska, tedy v severním cípu Čech. Potoky tam zamrzly do podoby atraktivních ledopádů. Populární jsou například Brtnické ledopády na Děčínsku. Nejvyšší z nich v Havraní rokli má přes 10 metrů na výšku.

Ledopády z 22. ledna 2016 v oblasti Českého Švýcarska
Autor: ČTK

Sníh zpozdil lety i o dvě hodiny

Meteorologové varují před silným sněžením v západních Čechách. To se už projevilo na největším českém letišti. V Praze začínají nabírat zpoždění první lety, hlásí z místa reportér Blesk.cz. Spoj do Amsterdamu už nabral dvě hodiny. Podle předpovědi mohou napadnout až čtyři centimetry sněhu za hodinu.

„Uklízí se od rána pravidelně, vyjelo se už čtyřikrát. Vždy v řádu 15 až 30 minut se na jeden zátah uklidí celá dráha. Zatím to není nestandardní situace,“ popsala situaci na letišti Blesk.cz mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková. Lety podle ní nabírají zpoždění průměrně jen v řádu minut.

Na zimní spoje se s letovou údržbou už počítá, když se plánují. Zpoždění naberou v době, kdy se zrovna uklízí ranvej. Na prvním místě je bezpečnost. Dostáváme dopředu informace od ČHMÚ,“ dodala Janoušková.

Video
Video se připravuje ...

Odmrazování letadla na Letišti Václava Havla Praha Blesk - David Vaníček

„Na okluzní frontě, která začala postupovat přes naše území, se vyskytuje silné sněžení, kdy v Karlovarském, místy v Plzeňském kraji napadly dva až čtyři centimetry sněhu za hodinu. Předpokládáme, že oblast silného sněžení se bude dále rozšiřovat na východ do Jihočeského kraje, Ústeckého kraje do okresů Chomutov a Louny, do Středočeského kraje a do Prahy,“ uvádí ve výstraze Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Fotogalerie
11 fotografií