Večer na neděli se podle meteorologů může místy tvořit náledí, v noci na neděli už ale můžou být teploty i nad nulou, kde se mají pohybovat i v neděli přes den.

Mrazy končí a sobotní husté sněžení je nejspíše jedno z posledních. Blíží se teploty nad nulou a bude hodně pršet. „Teplý bude i začátek února, celkově by mělo období do 21. února být teplotně nadprůměrné,“ uvádí meteorologové.

Z hlediska srážek očekávají, že nadprůměrné srážky se vyskytnou v nastávajícím týdnu i později. „Celkově by mělo do 21. února spadnout o něco více srážek, než je průměr pro toto roční období,“ dodávají.

Před silným sněžením varovali meteorologové. Výstraha platila pro Prahu, Středočeský, Karlovarský a Plzeňský kraj a také Chomutovsko a Lounsko v Ústeckém kraji. Na Šumavě v noci teploty klesly i pod minus 30 stupňů Celsia, teplotní rekordy ale nepadly.

Sníh zasypal Česko od západu

Sobotní husté sněžení, které od západu postupuje přes Česko, komplikuje dopravu v mnoha krajích. Řidiči by měli být opatrní zejména na západě a severu Čech, v Praze a středních Čechách a také na jihu Moravy. Silničáři vyslali do terénu stovky sypačů. Pro nákladní vozy nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů se ráno uzavřela silnice od Tanvaldu k hraničnímu přechodu do Polska v Harrachově.

Silničáři ve středních Čechách nasadili do terénu všechny sypače, přesto by řidiči měli být opatrní i na hlavních tazích. „Měli jsme nehody na dálnicích D8 a D11, nicméně nebyly nějak závažné. Jednalo se v podstatě jen o pomačkané plechy. Jinak samozřejmě máme hlášeny dopravní nehody z celého území kraje,“ uvedl kolem 13. hodiny mluvčí středočeské policie Jakub Vinčálek.

Odmrazování na pražském letišti

Video
Video se připravuje ...

Odmrazování letadla na Letišti Václava Havla Praha Blesk - David Vaníček

V Praze na hlavní komunikace vyjelo 70 sypačů. Nabouralo několik aut, nehody se ale obešly bez zranění. Autobusy MHD měly potíže na čtyřech místech, tramvaje zhruba na 20 minut zastavil sníh ve stoupání do Radlic.

Na jižní Moravě začalo hustě sněžit krátce před polednem. Dálnice a hlavní silniční tahy v regionu většinou pokrývá tenká vrstva uježděného sněhu. Silničáři a policisté vyzývají řidiče k opatrnosti. Podnik Brněnské komunikace vyslal v poledne do brněnských ulic podle svého technického ředitele Leoše Chasáka všech svých 21 posypových vozů. Zdůraznil, že řidiči by měli být opatrní především v okrajových částech města, kde jsou vozovky kluzké.

V Plzeňském kraji komplikovala dopravu i snížená viditelnost. Vrstva nového sněhu dopoledne ležela zejména na silnicích nižších tříd po celém kraji. Sněžilo i na dálnici D5, policie zaznamenala několik nehod.

Jízdu po silnicích Vysočiny ztěžuje sněžení od dopoledních hodin. Všechny vozovky by ale s opatrností měly být sjízdné, řekl dispečer krajské správy a údržby. Podle policie se dopoledne stalo na území kraje 12 méně závažných dopravních nehod.

Podívejte se na zasněžené Česko:

Fotogalerie
10 fotografií