V Německu nalezli záchranáři už ve středu večer v zatopeném domě v bavorské obci Simbach am Inn těla tří žen z jedné rodiny, čtvrtou oběť ve městě našli ve čtvrtek - byl jí pětasedmdesátiletý muž. Další mrtvou je žena, jejíž tělo záchranáři našli ve středu večer v potoce v obci Julbach. Nyní úřady pohřešují několik dalších lidí. Už na počátku týdne zahynuli při záplavách v Bádensku-Württembersku čtyři lidé.

Kvůli záplavám zasahovali v postižené oblasti na jihovýchodě Bavorska po celou noc záchranáři, nezřídka i s nasazením vrtulníků. Záplavy za sebou na mnoha místech zanechaly spoušť - stovky zničených nebo poškozených domů a obchodů, odplavená auta, polámané stromy, přerušené elektrické vedení nebo ulice zalité bahnem. Škody se jen v Simbachu odhadují na desítky milionů eur. Bavorská vláda už obyvatelům přislíbila pomoc.

Místní záplavy si v Evropě vyžádaly nejméně deset životů.
Autor: EPA, Reuters, ČTK

Ve čtvrtek večer vydatně pršelo také na severozápadě Německa, hrázi u města Isselburg hrozí protržení. Meteorologové varují, že srážky v noci na pátek opět zasáhnou jižní Bavorsko a deštivé počasí vydrží až do příštího týdne.

Evakuace ve Francii

Ve francouzském Souppes-sur-Loing jižně od Paříže našli hasiči v domě tělo 86leté ženy plavající na hladině. Úřady se neshodují zatím v tom, zda se utopila, či byla mrtvá již předtím. První potvrzenou obětí záplav je jezdec na koni, kterého strhla rozbouřená voda jižně od Paříže.

Kvůli stoupající Seině uzavřena část podzemky i Louvre
Autor: Reuters

Lokální záplavy přinutily k evakuaci od neděle několik tisíc Francouzů, na 21 700 domácností je bez elektřiny. Paříž je v pohotovosti kvůli stoupající Seině. Státní dráhy SNCF od 16:00 SELČ preventivně zastavily provoz na lince C expresní podzemní dráhy RER v blízkosti řeky. Uzavřeno je do pátku i muzeum Louvre. Tamní personál podle serveru 20minutes.fr přesune do bezpečí ve vyšších patrech některé sbírky z míst, kam by mohla vniknout voda.

Pod vodou Belgie i Rakousko

Několikátý den silných dešťů zažívá i Belgie, kde záplavy začátkem týdne zasáhly Antverpy. Nyní voda stoupá zejména na východě země v okolí Limburgu, kde museli být někteří lidé evakuováni. Dočasně přerušena byla také železniční doprava mezi Limburgem a Bruselem.

Drobnější problémy vysoká voda způsobila také v částech Rakouska. Ve městě Egg nedaleko hranic s Německem se z břehů vylilo několik potoků, jednu z ulic zasypala zemina.

Fotogalerie
38 fotografií