První povodňový stupeň platí podle meteorologů (ČHMÚ) na Lužické Nise v Liberci a také na Jizeře v Jablonci nad Jizerou na Semilsku. Podle geoportálu Libereckého kraje se však zvedají i hladiny Jeřice v Mníšku a Oldřichově v Hájích, Řasnice v Horní Řasnici a Krásném Lese, Olešky v Dětřichově a také Bílé Nisy v Janově nad Nisou.

Nejhorší je situace v Předláncích ve Frýdlantském výběžku. "Koryta jsou plná, už se nám to vybřežilo na louky, postupně se nám budou zaplavovat i komunikace. Máme zapytlováno, připravujeme i povodňové hráze," řekl velitel tamních hasičů Lubomír Erban. Hasiči odčerpávají vodu a kontrolují tok, víc proti velké vodě dělat nemohou. Bude jí podle Erbana přibývat, protože v Jizerských horách stále prší. Smědá v Předláncích už překročila 250 centimetrů, při povodních v roce 2010 byla ale ještě o tři čtvrtě metru výš. Podle Erbana pomáhají protipovodňová opatření, která se v lokalitě od té doby provedla. Domy jsou chráněné. "Do těch by se nám voda dostat neměla," řekl.

V Libereckém kraji od středy intenzivně prší, všechny stanice Povodí Labe hlásí extrémní srážky, na většině z nich spadlo za posledních 24 hodin přes 70 milimetrů srážek. Nejvíc naměřili na Kamenici v Josefově Dole, kde už spadlo více než 102 litrů na metr čtvereční. Přes 95 litrů na metr naměřila stanice ČHMÚ na Smědavě a 78 litrů spadlo v Novém Městě pod Smrkem. Meteorologové očekávají, že stoupnout by mohly mimo Smědé také potoky a řeky v povodí Jizery a Kamenice a to až na druhý stupeň.

Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli od půlnoci do dnešních 18:00 k více než 60 událostem. Podle jejich mluvčí Zdenky Štrauchové šlo ale většinou o popadané stromy a automobilové nehody. Kvůli ucpanému kanálu voda dopoledne zaplavila nájezd z ulice České mládeže v Liberci na silnici 35 ve směru na Prahu. Silný vítr zastavil na pět hodin kabinovou lanovku na Ještěd. "Odpoledne hasiči evakuovali dětský tábor v Raspenavě, děti nevyhnala velká voda, ale měly od vydatného deště všechno mokré. Celkem 35 dětí i dospělých bylo přemístěno do chatek tamního rekreačního a sportovního areálu," řekla Štrauchová.

Jižní Čechy a první povodňový stupeň

Na jihu Čech začalo pršet ve středu odpoledne a déšť vydržel takřka nepřetržitě téměř 24 hodin. Intenzivnější srážky spadly ve středu, řekl hydrolog z českobudějovického meteorologického ústavu Tomáš Vlasák. Podle něj přesto nelze vyloučit, že v nočních hodinách na některých menších tocích dosáhne hladina prvního povodňového stupně.

„Může se to stát opět na Blanici nebo v Českém Krumlově na Polečnici. Ale jedná se o stav, kdy voda nezpůsobí žádnou škodu,“ uvedl. První povodňový stupeň na menších tocích nepředstavuje žádné nebezpečí. Proto ani není zakázáno splouvání řek. „Lidé si musí dát jen pozor u jezů, kde ten vyšší stav vody může být znatelnější,“ uvedl.

Hydrologové očekávají, že v pátek se situace definitivně zklidní. Občas se mohou objevit přeháňky a už by nemělo soustavně pršet. „V sobotu pak očekáváme polojasno bez srážek,“ řekl Vlasák.

Češi hojně sjíždí řeky a občas narazí i na plovoucí „osvěžovnu“, podívejte se:

Fotogalerie
24 fotografií