Hasiči zasahovali i v blízkosti tábora ve Lhotě u Vsetína, evakuace však nebyla potřeba. Ve Zlíně spadl strom na střechu restaurace, ve Zdounkách hasiči řešili utrženou střechu rodinného domu. Průtrž mračen způsobila i problémy v městské dopravě.

Podle zástupců Dopravní společnosti Zlín - Otrokovice bylo bezprostřední příčinou komplikací především zaplavení podjezdu pod železniční tratí v Dlouhé ulici a jeho hodinová úplná uzavírka, krátkodobé přerušení provozu na komunikacích v centru Zlína způsobila také zahlcená kanalizace například na třídě Tomáše Bati.

Meteorologové varují před povodněmi 

Meteorologové vydali pro Zlínsko a Kroměřížsko upozornění na extrémní stupeň nebezpečí povodňového ohrožení. „Ve Zlínském kraji, zejména na Zlínsku a Kroměřížsku, se obnovují velmi silné bouřky provázené přívalovými srážkami s úhrny kolem 50 milimetrů za hodinu,“ uvedl Josef Hanzlík z Centrálního předpovědního pracoviště ČHMÚ. 

Kvůli intenzivním srážkám došlo u menších toků k rozkolísání hladin, povodňové stupně byly dosaženy na Lukovském potoku, na Dřevnici, na Januštici a Fryštáckém potoku. „V současnosti dochází k přechodnému slabému poklesu průtoků a výšky hladin. V následujícím období bude bouřková činnost ve Zlínském kraji, ale také v sousedících okresech v Jihomoravském kraji pokračovat,“ uvedli meteorologové.

Během večera a noci přejdou přeháňky do trvalého deště

Podle Hanzlíka bude bouřková činnost ve Zlínském kraji, ale také v sousedících okresech v Jihomoravském kraji pokračovat i v nočních hodinách. Během večera a noci podle něj přejdou srážky do trvalého deště, který bude místy vydatný. „Ve zmíněné oblasti předpokládáme, že během večera a noci naprší dalších 10 až 30 milimetrů, lokálně kolem 50 milimetrů srážek,“ uvedl Hanzlík.

V souvislosti s těmito srážkami odborníci očekávají v postižených oblastech na menších tocích prudké vzestupy hladin s dosažením povodňových stupňů, včetně třetího povodňového stupně. 

Fotogalerie
13 fotografií