V pátek bude polojasno až oblačno, místy zaprší nebo zabouří. Teploty se budou pohybovat okolo 23 až 27 °C. 

V sobotu si užijeme vysoké teploty, bude 26 až 30 °C. Zpočátku bude obloha bez mraků, během dne se začne postupně zatahovat, mohou se objevit i bouřky.

V neděli bude zataženo, čeká nás déšť, místy i bouřky. Oproti sobotě teploty klesnou na 20 až 24 °C. 

Na začátku příštího pracovního týdne nás přivítá zamračená obloha, déšť a nejvyšší teploty 20 až 24 °C.

Vodákům počasí nepřeje

Mnoho českých řek je v současné době na vodáckých minimech, některé i pod nimi. Ochlazení sice pokles průtoků mírně zpomalilo, ale nezastavilo.

Vodákům by pomohl vytrvalejší déšť, který meteorologové zatím nepředpovídají. Velké toky jsou ovšem v klidných úsecích stále splavné. ČTK to dnes sdělil Vojtěch Jančar z Českého kanoistického svazu.


Setrvalý stav je na Berounce, ale jen v Berouně je průtok nad deset kubíků. Ostatní řeky klesly už níže. Ohře je průjezdná, ale v peřejnatých místech se objevují kameny. Otava je splavná ze Sušice, ovšem i na ní mohou být pod některými jezy mělčiny.

Sázavu je lepší sjíždět až od Ledče. Lužnice je na hranici sjízdnosti na horním a středním toku, pod Táborem se místy vyskytují kamenité mělčiny. Vltava nad Lipnem poklesla, ale pod Vyšším Brodem teče 20 kubíků. Z menších řek lze sjíždět jen Ploučnici na středním toku a dolní úseky všech tří Orlic.

Ani na Moravě není situace lepší, splavné jsou většinou až dolní toky řek.

Houbaři mohou najít vzácné syrovinky

Houby hojně rostou, z letošní sezony mohou mít houbaři velkou radost. V lesích můžete najít nejčastěji hřiby pravé i hnědé, řadu holubinek a růžovky. V posledním týdnu lze ale narazit i na vzácného ryzce syrovinku, velmi oblíbenou houbu dědečků a babiček.

Ryzec syrovinka v minulosti z přírody téměř vymizel, způsobily to kyselé deště v sedmdesátých letech. Houba se vyznačuje specifickou vůní a chutí. Podle odborníků se může jíst téměř za syrova nebo třeba opečená s kmínem.

Fotogalerie
41 fotografií