Až do poloviny týdne bude jasno, a to nad větší částí republiky. Denní teploty se budou pohybovat kolem nuly, nepřesáhnou 3 stupně Celsia. Na horách bude mrznout, čeká se kolem - 4 stupňů. Občas se může objevit drobný déšť, který pak může způsobit namrzání silnic.

Ve středu se začne výrazně oteplovat, teploty 7 až 10 stupňů vydrží až do neděle. Obloha ale bude spíše zatažená. „V úterý večer začne počasí ovlivňovat teplá fronta, za kterou k nám kolem prohlubující se tlakové níže nad Norským mořem bude proudit teplejší vzduch od jihozápadu,“ uvádějí meteorologové.

Z dlouhodobější předpovědi vyplývá, že mrazivé teploty lze čekat po Mikuláši. V té době by také mohlo začít více sněžit.

Situaci na cestách ovlivňuje sníh

Komplikace se sněhem a ledovkou lze čekat hlavně v pondělí a úterý. Například silnice ve vyšších polohách Vsetínska nyní pokrývá zledovatělý sníh. Na ostatních vozovkách druhé a třetí třídy v regionu jsou místy zbytky sněhu po pluhování, sjízdné jsou jen se zvýšenou opatrností. Také silnice v Ústeckém kraji jsou vymrzlé a sjízdné se zvýšenou opatrností. Teploty v kraji se většinou pohybují pod nulou, vyplývá z informací silničářů.

Podobné je to také v dalších krajích. V nejvyšších polohách Olomouckého kraje se již na silnicích drží sníh. Řidiči na něj mohou narazit na inertních cestách Jesenicka, v oblasti Petrových Bud či Travné. Na silnicích nižších tříd v Jizerských horách je zledovatělá vrstva sněhu krytá posypem.

Na horách se už začalo lyžovat, teploty tomu přejí:

Fotogalerie
14 fotografií