V sobotu by mělo podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu místy mrholit nebo pršet, hrozí tvorba ledovky, na Moravě a ve Slezsku. Později hrozí i déšť se sněhem. Foukat bude mírný vítr. Denní nejvyšší teploty se budou pohybovat od nuly do 4 °C a večerní nejnižší teploty 1 až -3 °C. V neděli bude zataženo a ojediněle se budou vyskytovat mrznoucí mlhy a déšť. Od vyšších poloh déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší denní teploty 1 až 5 °C a nejnižší noční od jednoho stupně až do -3 °C.

Sníh vylepšil v tomto týdnu například podmínky pro lyžování ve Zlínském kraji. Zimní areály lákají na upravené sjezdovky i běžecké stopy. Vlekařům ale místy až čtyřiceticentimetrová nadílka také přidělala starosti. Problémy na silnicích totiž odradily některé klienty, provozovatele také zaměstnal úklid parkovišť a dalších ploch.

„Sněhu je dost“

„Sněhu už jsme měli na sjezdovkách dost. Jezdí stále bagr, pořád odhrnujeme parkoviště, což stojí peníze. Návštěvnost byla navíc slabší, lidi se báli, že k nám nevyjedou,“ řekl Jakub Juračka, provozovatel Ski areálu Troják v Hostýnských vrších. Sníh ale vylepšil běžeckou stopu Hostýnská magistrála, která by měla být na víkend upravená.

Problémy na silnici v Buchlovských horách připravily v týdnu o zákazníky středisko na Stupavě. „Dva dny se k nám neměli jak dostat. Návštěvnost to ovlivnilo,“ uvedla provozovatelka Bohdana Orlová. Další sníh už nepotřebují. „Pořád ho jen uklízíme. Pro lyžaře je to ale změna, přírodní sníh je pomalejší než technický,“ dodala Orlová.

O příjezdové cesty se musí starat areál na Kohútce v Javorníkách. „Jsou pravidelně udržované a sjízdné,“ popsal provozovatel Miroslav Maczko. Sněhová nadílka podle něj ještě vylepšila již předtím výborné podmínky na sjezdovkách. Na Kohútce je v provozu celé středisko a na víkend bude upravená i hřebenová trasa pro běžkaře.

Všechny běžecké stopy jsou upravené na Pustevnách v Beskydech. Lyžaři zde mohou využít i tři sjezdovky. Na Pustevnách hlavní atrakcí zůstávají ledové sochy, které se těší velkému zájmu. K vidění budou ve dvou stanech až do neděle, kdy výstava končí. Ve špičkovém stavu jsou svahy ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích. „Bez problémů sjízdné jsou i běžecké stopy, ideální jsou i podmínky pro sáňkování,“ přiblížil vedoucí areálu Luboš Sušila.

Ústecký kraj hlásí ideální podmínky pro lyžaře

Areál v Klínech na Mostecku nabízí denní i večerní lyžování. „Od soboty je v provozu i snowpark na Pařezovce. Na sjezdovkách leží 40–70 cm sněhu a podmínky pro lyžování jsou stále výborné. Silnice je sjízdná a všechna parkoviště jsou prohrnutá,“ informují provozovatelé areálu. Běžecké okruhy čítají celkem desítky kilometrů.

Až 90 centimetrů sněhu nabízejí lyžařům svahy ve středisku Alšovka na Chomutovsku. Rovněž je tady upravován snowpark a jsou přichystané běžecké trasy. „S novým sněhem je projetý již celý okruh pro bruslení mezi Duhou a Měděncem a stopovačem upravíme všechny stopy,“ doplňují provozovatelé. Pro nejmenší je v Alšovce připraven stometrový svah na bobování.

Lyžuje se i na jihu Moravy

Na sjezdovkách v Jihomoravském kraji leží kolem 70 centimetrů sněhu. V Němčičkách na Břeclavsku se lyžuje na technickém sněhu, místy je ho až jeden metr. „Za třicet let provozu nepamatujeme tolik sněhu, až místy může vadit kotvám. Ale průběžně ho odhrnujeme,“ uvedl Jaroslav Stávek, správce areálu. Nově je zřízený snowpark. V areálu jsou k dispozici dvě sjezdovky, pojízdný pás pro děti a prostor pro sáňkaře.

Lyžovat se dá i v Českém lese

Dobré sněhové podmínky slibují před začátkem jarních prázdnin lyžařské areály v Plzeňském kraji. Největší areál v kraji Ski&Bike Špičák má na svazích 80 až 100 centimetrů sněhu, v týdnu připadlo deset centimetrů. „Dnes je to už 61. den od startu lyžařské sezony u nás. Únorem zahajujeme už třetí měsíc zimního provozu, což nebývalo poslední tři roky zvykem. Nejen v porovnání s loňskem, kdy se za stejné období lyžovalo teprve pouhých 26 dnů, máme také nyní nejlepší podmínky za posledních zhruba pět let,“ popsal provozní ředitel areálu Vladimír Kasík. Lednová návštěvnost podle něj atakovala počty nejlepších minulých sezon. 

Běžkaři musejí počítat na Šumavě s namrzlým sněhem. Stopy se většinou upravovaly v týdnu a budou se opět projíždět podle počasí i pro víkendové lyžaře. Stopy jsou upravené také na Domažlicku v Českém lese v okolí Capartic a Čerchova.

Fotogalerie
20 fotografií

Lyžovat můžete i v okolí Prahy. Máme 5 tipů, kam na sjezdovku

Kam na lyže? Vydejte se za pár korun do Tyrolských Alp

Na lyže z Prahy? Žádný problém, do hodiny jste u vleku!